Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Κίνα: Παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων καταστολής των διαδηλώσεων κατά των απάνθρωπων lockdown και της zero-Covid πολιτικής

Χάος στην Κίνα: Παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων καταστολής των διαδηλώσεων κατά των απάνθρωπων lockdown και της zero-Covid πολιτικής
Σε μια ασυνήθιστα τολμηρή πράξη που δείχνει την απόγνωση του κόσμου, το πλήθος στη Σαγκάη ζήτησε την απομάκρυνση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Xi Jinping
Σχετικά Άρθρα

(upd)Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατεβαίνουν στους δρόμους προκειμένου να καταστείλουν τις ογκώδεις διαδηλώσεις που εξαπλώνονται με μορφή χιονοστιβάδας κατά των lockdown σε ολόκληρη την Κίνα μαζί με την αυξανόμενη οργή για τη στρατηγική μηδενικού Covid 
Το πλήθος καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιστεκόμενο στην αστυνομία της Σαγκάης, ενώ μέσω μηνυμάτων παροτρύνονται οι πολίτες να «μη σιωπήσουν» μετά τη φονική πυρκαγιά με θύματα 10 ανθρώπους λόγω των αυστηρών περιορισών που δεν λένε να κοπάσουν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Σε μια ασυνήθιστα τολμηρή πράξη που δείχνει την απόγνωση του κόσμου, ένα πλήθος στη Σαγκάη ζήτησε την απομάκρυνση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Xi Jinping, ενώ είχε περιέλθει σε αντιπαράθεση με την αστυνομία το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter.
Οι Κινέζοι συνήθως αποφεύγουν να επικρίνουν δημόσια το κόμμα και τους ηγέτες του, φοβούμενοι αντίποινα, ωστόσο το πλήθος φώναζε: "Κομμουνιστικό κόμμα! Παραιτηθείτε! Xi Jinping! Παραιτήσου!".
Σε άλλα πλάνα, ο κόσμος φώναζε, «Όχι εξετάσεις PCR, θέλουμε ελευθερία!», ακολουθούμενο από γύρους συνθημάτων για «Ελευθερία! Ελευθερία!".

«Θέλουμε ελευθερία»

Το σύνθημα απηχούσε το κάλεσμα ενός μοναχικού διαδηλωτή στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.
Συνθήματα ακούστηκαν και ως συμπαράσταση στους Ουιγούρους πολίτες στην Urumqi την πρωτεύουσα της Xinjiang που ζει μακροβιότερο και πιο απάνθρωπο locdown
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν άλλωστε μετά από διαδήλωση που ξέσπασε την Παρασκευή στην Urumqi, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν μια ημέρα νωρίτερα σε πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών. Πολλοί πιστεύουν ότι πέθαναν επειδή δεν μπόρεσαν να δραπετεύσουν λόγω των περιορισμών του Covid - έναν ισχυρισμό που η τοπική κυβέρνηση αρνήθηκε.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδε ο Guardian αφαιρέθηκαν γρήγορα από τους λογοκριτές του Διαδικτύου, αλλά πολλά συνέχισαν να κυκλοφορούν στο Twitter, το οποίο είναι αποκλεισμένο στην Κίνα.

 


Πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους της Urumqi να απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για έως και 100 ημέρες.
Η πόλη ανέφερε περίπου 100 νέα κρούσματα το καθένα τις τελευταίες δύο ημέρες.
Η Xinjiang φιλοξενεί 10 εκατομμύρια Ουιγούρους.
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Πεκίνο για καταχρηστικές μεθόδους κατά της κυρίως μουσουλμανικής εθνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα εγκλεισμού.
Η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιους ισχυρισμούς.
Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν μια αγρυπνία υπό το φως των κεριών μπροστά από ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στον ίδιο δρόμο, ανάμεσα σε μια θάλασσα από λευκά κεριά, με μια χάρτινη πινακίδα που γράφει: "Urumqi 24 Νοεμβρίου.
Ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι νεκροί."
3181.webp

 

Ο Guardian επιβεβαίωσε ότι τα πλάνα και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στη Σαγκάη.
Τη νύχτα, ενώθηκαν από πλήθη φοιτητών που άναψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με τον στίχο «Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι».


«Μην μένεις σιωπηλός»

Η Σαγκάη διαδηλώνει από το Σάββατο ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τον Covid.
Στη Σαγκάη, το μήνυμα «Μην μένεις σιωπηλός» ζωγραφίστηκε με σπρέι σε μια κόκκινη πινακίδα για τον εορτασμό της 70ης επετείου του Πανεπιστημίου Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Ανατολικής Κίνας.
Στην Ακαδημία Κινηματογράφου Qingdao στην ανατολική Κίνα, ένα κομμάτι χαρτί κολλημένο στην είσοδο έγραφε: «Θρηνώντας τα θύματα της πυρκαγιάς της 24ης Νοεμβρίου. Μην μένετε αδιάφοροι. Μην μένεις σιωπηλός. Μην ξεχνάς."
\Ένα βίντεο, που φέρεται να γυρίστηκε στο Γκουανγκζού, έδειχνε πλήθη να γκρεμίζουν τα φράγματα lockdown σε ένα συγκρότημα κατοικιών, ενώ ένα άλλο - που υποτίθεται ότι γυρίστηκε στο Tongzhou κοντά στο Πεκίνο - έδειξε επίσης πλήθη να συνθλίβουν τα φράγματα lockdown ενώ φώναζαν "Όχι στις δοκιμές PCR".
Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των τοποθεσιών τους.
Η China Digital Times, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Xi'an στα βορειοδυτικά και στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Sichuan στα νοτιοδυτικά.
4500.webp
«Όλα τώρα αρχίζουν»

«Απόψε, το φως σπάει το σκοτάδι», έγραφε μια ανάρτηση που λογοκρίθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όλα τώρα ξεκινούν».
Τα τηλεφωνήματα στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Σαγκάης έμειναν αναπάντητα το πρωί της Κυριακής.
Ο καθηγητής Chung Kim-wah, κοινωνικός επιστήμονας στο παρελθόν στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι αν και ήταν ευρέως διαδεδομένες, αυτές οι μικρής κλίμακας τοπικές διαδηλώσεις είναι απίθανο να απειλήσουν την κεντρική κυβέρνηση.
Περίμενε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε τόσο τον κατευνασμό όσο και την καταστολή για να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια.
«Πρέπει να παρατηρήσει κανείς εάν τα συνθήματα κατά του Xi θα εξαπλωθούν, αλλά ο Xi θα μπορούσε να μεταθέσει την ευθύνη [στις τοπικές αρχές] καθώς [η κεντρική κυβέρνηση] μπορεί να πει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν υπερεπιβάλει» τους περιορισμούς του Covid, είπε, αναφερόμενος σε ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 11 Νοεμβρίου που χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς και προέτρεψε τους τοπικούς αξιωματούχους να απόσχουν από αδιάκριτους περιορισμούς για τον Covid.

Ανυποχώρητο το Πεκίνο στην πολιτική μηδενικού COVID-19

Η Κίνα υπερασπίζεται την πολιτική του προέδρου Xi Jinping μηδενικού COVID-19 ως σωτήρια και απαραίτητη για να αποφευχθεί η συντριβή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Οι αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν με αυτό παρά την αυξανόμενη δημόσια πίεση και τον αυξανόμενο φόρο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ενώ η χώρα προσάρμοσε πρόσφατα τα μέτρα της, συντομεύοντας τις καραντίνες και λαμβάνοντας άλλα στοχευμένα μέτρα, αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει εκτεταμένη σύγχυση και αβεβαιότητα σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, όπου πολλοί κάτοικοι είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους.
Η Κίνα κατέγραψε 34.909 καθημερινά τοπικά κρούσματα, χαμηλά για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά το τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ, με τις λοιμώξεις να εξαπλώνουν πολλές πόλεις, προκαλώντας εκτεταμένα lockdown και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις επιχειρήσεις.
Η Σαγκάη, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη και οικονομικός κόμβος της Κίνας, ενίσχυσε τις απαιτήσεις τεστ το Σάββατο για την είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους όπως μουσεία και βιβλιοθήκες, απαιτώντας από τους ανθρώπους να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID που έγινε εντός 48 ως 72 ωρών νωρίτερα.
Το πάρκο Chaoyang του Πεκίνου, δημοφιλές στους δρομείς και τους πικνίκ, έκλεισε ξανά αφού άνοιξε ξανά για λίγο.


Νέο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 για τέταρτο διαδοχικό 24ωρο

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Κίνα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, που έφθασαν τα 39.791, από τα οποία 3.709 με συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός και 36.082 ασυμπτωματικά, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Συγκριτικά, μία ημέρα νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί 35.183 μολύνσεις – 3.648 με συμπτώματα της Covid-19 και 31.709 ασυμπτωματικές.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 5.233 επί συνόλου 307.802 κρουσμάτων με συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών.


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης