Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρισκόμαστε στη μέγγενη της Μεγάλης Ύφεσης - Το 2023 θα είναι «κακό» με την πιο αναιμική ανάπτυξη από το 2009

Βρισκόμαστε στη μέγγενη της Μεγάλης Ύφεσης -  Το 2023 θα είναι «κακό» με την πιο αναιμική ανάπτυξη από το 2009
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF), Robin Brooks επισήμανε ότι «η σοβαρότητα του επερχόμενου πλήγματος στο παγκόσμιο ΑΕΠ εξαρτάται κυρίως από την τροχιά του πολέμου στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον ύφεσης το 2023 για τις αναπτυγμένες οικονομίες και χρηματοπιστωτικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF), Robin Brooks, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η «παγκόσμια ύφεση το 2023» είναι το βασικό σενάριο…
Σύμφωνα με το σημείωμά του «Με προσαρμοσμένα τα στοιχεία για τις βασικές επιδράσεις (base effects) - πιθανότατα περίπου +0,3% το επόμενο έτος (πράσινο) - η παγκόσμια πρωτογενής ανάπτυξη (το πρωτογενές αποτέλεσμα) θα είναι μόνο +1,3%.
Μας γυρίζει στην επίδοση του 2009, όταν η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη (+0,6%), αλλά με τις μεταγενέστερες επιδράσεις κατρακύλησε στο - 0,7% (κίτρινο)».
Ο Brooks προειδοποίησε ότι ένας ακόμη κύκλος «Μεγάλη ύφεσης» θα ακολουθήσει, προσθέτοντας ότι «το 2023 θα είναι κακό».
«Η σοβαρότητα του επερχόμενου πλήγματος στο παγκόσμιο ΑΕΠ εξαρτάται κυρίως από την τροχιά του πολέμου στην Ουκρανία», έγραψαν οι Brooks και Jonathan Fortun σε σημείωμά τους που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου από το πρακτορείο Bloomberg.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια ύφεση θα ξεκινήσει από την Ευρώπη, η οποία είναι η πιο επηρεασμένη περιοχή  από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επισήμαναν ότι ο πιο σημαντικός μοχλός για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος θα είναι η Κίνα, όπου τα πάντα εξαρτώνται από το εάν το Πεκίνο θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του Covid.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες φέτος θα επιβαρύνει το παγκόσμιο ΑΕΠ το επόμενο έτος, λόγω της καθυστέρησης 9-12 μηνών στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.
Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια που δείχνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα ήταν η πτώση των ρυθμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής στρατηγικής της Standard Chartered Bank, Eric Robertsen, είπε στη Yicai Global που εδρεύει στη Σαγκάη ότι αναμένεται παγκόσμια ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αποπληθωρστικός πόνος

Επισημαίνεται ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναληφθούμε την παγκόσμια αναταραχή που έρχεται σκιαγραφήθηκε πρόσφατα από το τελευταίο σημείωμα του CIO της BofA Michael Hartnett.
«Εάν η αγορά ομολόγων δεν μπορεί να βάλει στοιχήματα επείδή τα μακροπρόθεσμα οι οικονομικά δεδομένα έιναι τόσο αδύναμα, πρόκειται να εισέλθουμε σε λεναν ένο κόσμο αποπληθωριστικού πόνου».
Αλλά αν ο πληθωρισμός ήταν το βασικό στόρυ του 2022, τότε το 2023 είναι μια ύφεση.
Ο Hartnett προτείνει την αγορά ομολόγων το 1ο εξάμηνο του 2023 και μετοχών το δεύτερο εξάμηνο.
Μια χρήσιμη αναπαράσταση της κατάστασης από τη Hartnett: η καμπύλη απόδοσης των ΗΠΑ διετών και δεκαετών αμερικανικων ομολόγων είναι πιο ανεστραμμένη από τον Φεβρουάριο του '82.

Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων είναι ο καλύτερος υφεσιακός δείκτης με βάση τα ιστορικά στοιχεία τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά η επιτάχυνση του φαινομένου είναι ο η σημαντικότερη ένδειξη ότι η ύφεση έχει ξεκινήσει και ότι η αναστροφή της τάσης είναι επικείμενη.
Και αν η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν την περιοριστική πολιτική και την αύξηση των επιτοκίων, θα εκπληρώσουν μια προφητεία αυτοκαταστροφής το επόμενο έτος εν όσω η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.
Η JPMorgan μόλις υιοθέτησε την ύφεση ως το βασικό της σενάριο για το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης