Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει, εάν δεχθούν επίθεση Σουηδία και Φινλανδία

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει, εάν δεχθούν επίθεση Σουηδία και Φινλανδία
«Είναι αδιανόητο το ΝΑΤΟ να μην αντιδράσει εάν υπάρξουν επιθέσεις ή επιθετικές ενέργειες εναντίον της Σουηδίας ή της Φινλανδίας», τόνισε ο Stoltenberg.
Σχετικά Άρθρα

Το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση ή επιθετική συμπεριφορά κατά της Σουηδίας ή της Φινλανδίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Jens Stoltenberg στη συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που θα διεξαχθεί στις 29-30 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι.
«Είναι αδιανόητο το ΝΑΤΟ να μην αντιδράσει, εάν υπάρξουν επιθέσεις ή επιθετικές ενέργειες εναντίον της Σουηδίας ή της Φινλανδίας», τόνισε ο Stoltenberg.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επανέλαβε ότι τα πρωτόκολλα ένταξης που υπογράφηκαν μετά τις αιτήσεις των δύο χωρών εγκρίθηκαν από τις συνελεύσεις των 28 χωρών μελών αλλά όχι από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Να ενταχθούν οι δύο χώρες σύντομα

Πιστεύοντας ότι οι υπόλοιπες δύο χώρες θα εγκρίνουν, ζήτησε να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατό.
Ομοίως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο του θα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο.
Επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Stoltenberg. είπε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία τον Ιούνιο.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Δήλωσε ότι η Σουηδία άλλαξε τον αντιτρομοκρατικό νόμο, καθιστώντας τον πιο αυστηρό και θα άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων και ότι και οι δύο χώρες έχουν μακροπρόθεσμη δέσμευση για συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Τονίζοντας ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη συμμαχία, επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αγγλίας, προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
«Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, στρατιωτικές και πολιτικές», πρόσθεσε.
Μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης