Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Γαλλία: Συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης – Το Βερολίνο θέτει πλαφόν στο αέριο

Γερμανία - Γαλλία: Συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης – Το Βερολίνο θέτει πλαφόν στο αέριο
Η γαλλίδα πρωθυπουργός, για την οποία ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο αφότου ανέλαβε αυτό το αξίωμα, έκανε λόγο για «μια ενότητα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» απέναντι στις πολυάριθμες κλίσεις που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας
Σχετικά Άρθρα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisabeth Borne επισφράγισαν στις 25/11/2022 την αναθέρμανση των γαλλογερμανικών σχέσεων, έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών, με μια ενεργειακή συμφωνία που έχει ως στόχο να «εγγυηθεί» τον εφοδιασμό τους.
«Όσο δυσκολεύουν οι καιροί, τόσο πιο σημαντική γίνεται η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας», δήλωσε ο Scholz στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Borne.
Η γαλλίδα πρωθυπουργός, για την οποία ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο αφότου ανέλαβε αυτό το αξίωμα, έκανε λόγο για «μια ενότητα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» απέναντι στις πολυάριθμες κλίσεις που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης

Η αναθέρμανση οδήγησε και στην υπογραφή μιας «συμφωνίας ενεργειακής αλληλεγγύης» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Γαλλία θα βοηθά τη Γερμανία μέσω της παράδοσης ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η Γερμανία από την πλευρά της θα στηρίζει τη γειτονική της χώρα διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια.
«Οι φίλοι αλληλοϋποστηρίζονται στην κακοδαιμονία», συνόψισε ο Scholz ενώ η Borne έκανε λόγο για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες και θα προστατεύει τους πολίτες των δύο χωρών».
Από τα μέσα Οκτωβρίου η Γαλλία παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία που με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει ήδη από τον Νοέμβριο (αντί για τον Ιανουάριο) τις δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής της, κάτι που θα επιτρέψει να στέλνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο Παρίσι.
Επειδή έχει διακοπεί η λειτουργία πολλών πυρηνικών σταθμών, είναι η πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια που η Γαλλία χρειάζεται να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα. Για τη Γερμανία επίσης πρόκειται για μια ιστορική στροφή, αφού η χώρα αγόραζε συνήθως φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Πλαφόν στη Γερμανία

Ο Scholz ανακοίνωσε εξάλλου ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας για συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει πως το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο θα εφαρμοστεί πλαφόν στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Πρέπει να προχωρήσουμε μακρύτερα και να περιορίσουμε τις αυξήσεις στην τιμή του αερίου και να υλοποιήσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν τιμές που αντιστοιχούν στο κόστος παραγωγής», σχολίασε η Borne , προσθέτοντας: «Η σωστή απάντηση στο θέμα αυτό θα είναι ευρωπαϊκή και είμαι πεπεισμένη ότι θα συγκλίνουμε στο θέμα αυτό».
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο χώρες επιδίωξαν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο, με την Γαλλίδα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι Βερολίνο και Παρίσι θα στηρίξουν το Κίεβο «μέχρι τέλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης