Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Η PBOC μειώνει τον δείκτη αποθεματικού, απελευθερώνει ρευστότητα 500 δισ. γουάν

Κίνα: Η PBOC μειώνει τον δείκτη αποθεματικού, απελευθερώνει ρευστότητα 500 δισ. γουάν
Είναι μόλις η δεύτερη μείωση φέτος στο λεγόμενο RRR από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής προχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να στηρίξει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που παλεύει με την κατάρρευση της φούσκας των στεγαστικών δανείων.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών για τις περισσότερες τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης, απελευθερώνοντας περίπου 500 δισ. γουάν σε ρευστότητα για την οικονομία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, είναι μόλις η δεύτερη μείωση φέτος στο λεγόμενο RRR, το οποίο έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις συνολικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην κινεζική οικονομία, και έρχεται αμέσως μετά από έναν ακόμη γύρο μέτρων για τη στήριξη των προβληματικών κατασκευαστών ακινήτων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μεγάλες κρατικές τράπεζες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες πιστώσεις στον τομέα, πάνω από τα μισά από τα οποία προέρχονται από τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ή ICBC, και την Postal Savings Bank of China.
Η ενέργεια της PBΟC την Παρασκευή δημιουργεί περισσότερο χώρο για τέτοιου είδους δανεισμό, μειώνοντας το ποσό που οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν σε καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο, το RRR είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και όχι για την καθοδήγηση της νομισματικής πολιτικής, οπότε η σταθερή χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών αυξάνει τους εν λόγω κινδύνους σταθερότητας κατά ένα μικρό αλλά ωστόσο πραγματικό ποσό.
Η PBΟC ήταν απρόθυμη να χαλαρώσει υπερβολικά την πολιτική της φέτος, γνωρίζοντας ότι ο υπερχρεωμένος τομέας των ακινήτων είναι απίθανο να βρει τη σωτηρία του σε ακόμη περισσότερο δανεισμό.
Η τελευταία μείωση του δείκτη αποθεματικών της έγινε πριν από επτά μήνες και αρνήθηκε και πάλι να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό, ο οποίος υποχώρησε κατά τη διάρκεια του έτους, της έδωσαν περισσότερα περιθώρια να «ανοίξει» τις στρόφιγγες της ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης