Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο ναρκωτικό σαρώνει την Ευρώπη: Υποξείδιο του αζώτου ή αλλιώς "αέριο γέλιου"

Νέο ναρκωτικό σαρώνει την Ευρώπη: Υποξείδιο του αζώτου ή αλλιώς
Η εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ευφορίας, χαλάρωσης και αποστασιοποίησης από την πραγματικότητα
Tον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ψυχαγωγική χρήση του υποξειδίου του αζώτου, γνωστού και ως "αέριο γέλιου", κρούει o οργανισμός παρακολούθησης ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
"Υπάρχει μια γενική αντίληψη μεταξύ των χρηστών ότι η εισπνοή οξειδίου του αζώτου είναι ασφαλής", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).
"Ωστόσο, βλέπουμε ότι η συχνότερη ή βαρύτερη χρήση του αερίου αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών βλαβών". 
Εκτός από τις βιομηχανικές χρήσεις, το αέριο χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε ιατρικές και οδοντιατρικές διαδικασίες και ως προωθητικό σε δοχεία με σαντιγί.
Κατατάσσεται ως κατασταλτικό, συνήθως καταναλώνεται με την εισπνοή του από μπαλόνια πάρτι και χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με ναρκωτικά όπως η κεταμίνη ή το MDMA.
Η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ευφορίας, χαλάρωσης και αποστασιοποίησης από την πραγματικότητα.

Εύκολο να το βρει κανείς

Στα περισσότερα μέρη, ο καθένας μπορεί να το αγοράσει νόμιμα σε ένα κατάστημα ψιλικών, σούπερ μάρκετ ή στο διαδίκτυο - και μάλιστα φθηνά.  
"Έχει αναπτυχθεί μια κερδοφόρα και επεκτεινόμενη αλυσίδα εφοδιασμού, με εξειδικευμένα καταστήματα στο διαδίκτυο να προωθούν άμεσα το αέριο για ψυχαγωγική χρήση ή να το προσφέρουν με το πρόσχημα της χρήσης του για την παρασκευή σαντιγί", αναφέρει το EMCDDA.
Αποκαλείται κοινώς "hippy crack" ή "nos" και είναι πλέον συνηθισμένο στα μουσικά φεστιβάλ.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ανησυχίες άρχισαν να αυξάνονται το 2017 με την εισαγωγή μεγαλύτερων δοχείων που στόχευαν σκόπιμα τους χρήστες ψυχαγωγίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το υποξείδιο του αζώτου είναι πλέον το δεύτερο πιο διαδεδομένο ναρκωτικό μεταξύ των 16 έως 24 ετών.  
Η δημοτικότητα του αερίου αυξάνεται από την ευκολία με την οποία καταναλώνεται και μοιράζεται - συνήθως γεμίζοντας μπαλόνια πάρτι με το αέριο.
Ορισμένοι χρήστες παραλείπουν αυτό το μεσαίο βήμα και το ρουφάνε κατευθείαν από το δοχείο - διακινδυνεύοντας τραυματισμούς στους πνεύμονες και εγκαύματα από το κρύο.  

Οι κίνδυνοι

Αυτό είναι μόνο η αρχή των κινδύνων.
Σύμφωνα με το WebMD, το αέριο μπορεί να προκαλέσει μείωση της αρτηριακής πίεσης, λιποθυμία, καρδιακές προσβολές, ασφυξία, μη αναστρέψιμη αδρανοποίηση της βιταμίνης Β12, αναιμία, βλάβη των νεύρων, απώλεια μνήμης, ακράτεια, κατάθλιψη, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, μούδιασμα των χεριών και των ποδιών, σπασμούς των άκρων και βουητό στα αυτιά. 
"Αυτό το πράγμα είναι επικίνδυνο.
Πριν από επτά χρόνια, αυτό ήταν μια νευρολογική σπανιότητα, ακόμη και πριν από δύο χρόνια έβλεπα περιπτώσεις ίσως μία φορά το μήνα, ενώ τώρα τις βλέπω κάθε εβδομάδα", δήλωσε ο Δρ David Nicholl, ένας Βρετανός νευρολόγος. 
Το EMCDDA λέει ότι ο αριθμός των δηλητηριάσεων είναι ακόμη "σχετικά μικρός σε αριθμό", αλλά αυξάνεται απότομα.
"Στη Δανία, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν από 16 το 2015 σε 73 το 2021.
Στη Γαλλία, αναφέρθηκαν 134 περιπτώσεις το 2020 - από 10 το 2017.
Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξήθηκαν από 13 το 2015 σε 144 το 2020".
Η βρετανική Daily Mail αυτή την εβδομάδα μοιράστηκε μερικές ιστορίες τρόμου για το αέριο γέλιου. Ένας έφηβος με ρήξη πνεύμονα, μια γυναίκα με κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό που τώρα είναι μερικώς παράλυτη και αναγκάζεται να καθίσει σε αναπηρικό καροτσάκι. 
Απαγορεύσεις και περιορισμοί εξετάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.
Το EMCDDA προειδοποιεί όμως ότι "κάθε μέτρο αντίδρασης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ευρέως διαδεδομένες νόμιμες χρήσεις του υποξειδίου του αζώτου από τη βιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη και τους καταναλωτές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης