Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Πάνω από 80 χιλ. ρώσικα διαβατήρια πήραν οι κάτοικοι των Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia - Γιατί επιλέγουν Μόσχα αντί για Κίεβο;

Ουκρανία: Πάνω από 80 χιλ. ρώσικα διαβατήρια πήραν οι κάτοικοι των Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia - Γιατί επιλέγουν Μόσχα αντί για Κίεβο;
Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει εκδώσει πάνω από 80.000 ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους των εδαφών που ανακηρύχθηκαν τμήμα της ρωσικής ομοσπονδίας τον Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Πριν από δύο εβδομάδες ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέδωσε ένα "σχέδιο 10 σημείων" για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο περιελάμβανε την απαίτηση να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από όλα τα κυρίαρχα ουκρανικά εδάφη.
Ωστόσο, οι πρόσφατες ρωσικές ψηφοφορίες προσάρτησης για την απορρόφηση των εδαφών του Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia καθιστούν την πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών πολύ μακρινή σε αυτό το σημείο. 
Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022, η Ρωσία έστειλε και πάλι ένα ηχηρό μήνυμα επιβεβαιώνοντας ότι δεν σκοπεύει να αφήσει αυτές τις τέσσερις ανατολικές περιοχές.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει εκδώσει πάνω από 80.000 ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους των εδαφών που ανακηρύχθηκαν τμήμα της ρωσικής ομοσπονδίας τον Σεπτέμβριο. 
"Από την προσθήκη ... των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, και σύμφωνα με τη νομοθεσία, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έλαβαν διαβατήρια ως πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε η Valentina Kazakova, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. 

Αμφίρροπες οι μάχες

Επί του παρόντος, καθώς η εισβολή φτάνει στη συμπλήρωση των εννέα μηνών, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη υπό την κατοχή τους το 100% κανενός από τα εδάφη.
Σε πολλές περιοχές τα φιλοκρεμλινικά στρατεύματα έχουν πράγματι απωθηθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. 
Τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και οι δυτικοί σύμμαχοι, έχουν καταδικάσει σταθερά την "απόπειρα παράνομης προσάρτησης" ουκρανικών εδαφών.
Περαιτέρω έχουν πιέσει όλα τα παγκόσμια έθνη "να μην αναγνωρίσουν καμία αλλαγή που έχει ανακοινώσει η Ρωσία στα σύνορα".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης πρόσφατα ορκιστεί να μην αναγνωρίσει ποτέ τα διαβατήρια που εκδίδονται στα κατεχόμενα εδάφη, με το Κίεβο φυσικά να καταδικάζει επίσης τα "παράνομα και άκυρα" διαβατήρια. 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε στις αρχές του μήνα: "Η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην πρακτική της Ρωσίας να εκδίδει ρωσικά διεθνή διαβατήρια σε κατοίκους των κατεχομένων περιοχών".

Φιλορωσικοί πληθυσμοί

Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη έκθεση της Washington Post παραδέχθηκε ότι στις περιοχές αυτές, οι συμπάθειες για τη Ρωσία μεταξύ του τοπικού ουκρανικού πληθυσμού είναι βαθιές και πιο διαδεδομένες από ό,τι είχε παραδεχτεί προηγουμένως, περιπλέκοντας τα πράγματα σε μέρη όπως η πόλη Χερσώνα, η οποία ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις εν μέσω μιας ευρύτερης ρωσικής αποχώρησης.
Όμως, στα ιδρύματα σε όλη αυτή την περιφερειακή πρωτεύουσα, από το δημοτικό συμβούλιο μέχρι τα νοσοκομεία και τα σχολεία, οι πρόσφατα αποκαταστημένοι ηγέτες όπως η Ivanovka αντιμετωπίζουν ένα διπλό αίνιγμα.
Πώς να ανοικοδομήσουν χωρίς τους χιλιάδες συμπαθούντες τη Ρωσία που έφυγαν;
Και ακόμη πιο κρίσιμο, τι να κάνουν με εκείνους που παραμένουν;
Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη διατηρούσαν μια αμφιθυμία απέναντι στους Ρώσους, ή ακόμη και μια συγγένεια.
Περαιτέρω η έκθεση υπογράμμιζε ότι "Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, άνθρωποι στη Χερσώνα δέχθηκαν ρωσικά διαβατήρια με την ελπίδα να λάβουν επιδόματα.
Πολλοί περισσότεροι δέχτηκαν χοντρούς φακέλους με ρωσικά ρούβλια επιπλέον του μισθού τους ως κίνητρο για να παραμείνουν στις δουλειές τους".
Έκτοτε έχουν εμφανιστεί εκτεταμένες αναφορές για επιθέσεις "εκδίκησης" και αντιποίνων σε ύποπτους "συμπαθούντες τη Ρωσία" από τις ανακαταλαμβάνουσες ουκρανικές δυνάμεις.
Πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί ιδιαίτερα στις ανακαταληφθείσες περιοχές όπου μεγάλο μέρος των πολιτών δέχτηκε ρωσικά διαβατήρια και συμμετείχε στο δημοψήφισμα για την προσάρτηση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης