Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σβήνει» η Ουκρανία, χωρίς ρεύμα 15 επαρχίες - ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε στείλει στρατιώτες - Προέλαση Ρώσων στο Donetsk

«Σβήνει» η Ουκρανία, χωρίς ρεύμα 15 επαρχίες - ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε στείλει στρατιώτες - Προέλαση Ρώσων στο Donetsk
Αντέξαμε 9 μήνες πολέμου, η Ρωσία δεν θα βρει τρόπο να μας λυγίσει υποστήριξε ο Zelensky - Δέσμευση Stoltenberg για αμείωτη στήριξη
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Δραματική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, της οποίας τουλάχιστον 15 επαρχίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί οι ενεργειακές υποδομές της χώρας από τις διαδοχικές μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, με το τελευταίο κύμα να καταγράφεται την περασμένη Τετάρτη 23/11, όταν και εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 70 ρωσικοί πύραυλοι.
Αν και η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι πυραυλικές της επιθέσεις δεν πλήττουν αμάχους ούτε βάζουν στο στόχαστρο τους αστικές υποδομές, υπονοώντας ότι πλήττει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, μεγάλο μέρος της Ουκρανίας έχει μείνει χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό με τους Ουκρανούς να καλούνται να προετοιμαστούν για τον χειρότερο χειμώνα από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και να εφοδιαστούν με νερό, τρόφιμα, ζεστά ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Ήδη σήμερα Παρασκευή 25/11 διακοπές ρεύματος αναφέρονται τόσο στο Κίεβο (όπου έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του τραμ στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας) όσο και στην Οδησσό.
Στο στρατιωτικό μέτωπο,
οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν πως έχουν καταφέρει να αποκρούσουν όλες τις επιθέσεις των Ουκρανών σε Zaporizhia και Luhansk ενώ υποστηρίζουν πως προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου στο Donetsk χάρη και στα πυραυλικά χτυπήματα ενώ την ίδια στιγμή ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg επισήμανε πως δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιώτης Συμμαχίας που να επιχειρεί στο ουκρανικό έδαφος.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές επισημαίνουν ότι οι Ουκρανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με διαδοχικές και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2023, μια και θεωρείται αδύνατη η άμεση επισκευή των ζημιών που έχουν επέλθει στις ενεργειακές υποδομές.
Μάλιστα οι Ουκρανοί καλούνται σχεδόν καθημερινά να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, αν και φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί όρθιο το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα.

Δεν φαίνεται η Ουκρανία

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ουκρανία πλέον δεν φαίνεται τη νύκτα από το διάστημα, λόγω της έλλειψης και των διαδοχικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο Κίεβο, οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον το 60% των κατοίκων παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, με τις θερμοκρασίες να έχουν ήδη πέσει κάτω από το μηδέν.
«Γνωρίζουμε ότι τέτοιες πυραυλικές επιθέσεις ενδέχεται να σημειωθούν ξανά.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πλέον έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση σε όλη την πόλη.
Σημειώνεται πως στο Κίεβο έχουν δημιουργηθεί τα περίφημα «αήττητα κέντρα», όπου οι κάτοικοι μπορούν να βρουν ηλεκτρικό ρεύμα, να φορτίσουν τις συσκευές τους, να ζεσταθούν και να φάνε.
9_33.jpg
Stoltenberg: Ένας τρομακτικός χειμώνας περιμένει την Ουκρανία - Δεν έχουμε στείλει στρατιώτες

Για έναν τρομοκρατικό χειμώνα προειδοποίησε την Ουκρανία και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως θα είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ.
«Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν τρομερό χειμώνα.
Θα είναι επίσης μια δύσκολη περίοδος για την Αμερική και την Ευρώπη.
Αλλά θα πληρώσουμε ακόμη μεγαλύτερο τίμημα εάν κερδίσει η Ρωσία.
Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει την υποστήριξη του προς την Ουκρανία.
Δεν θα υποχωρήσει» υποστήριξε ο Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως η Συμμαχία δεν έχει στείλει ούτε έναν στρατιώτη της στο ουκρανικό έδαφος.
Όπως είπε ο Stoltenberg, στην Ουκρανία δεν υπάρχουν στρατιώτες του ΝΑΤΟ ούτε για τον χειρισμό των προηγμένων δυτικών οπλικών συστημάτων που έχουν δοθεί στο Κίεβο, καθώς όπως είπε, αυτό το κάνουν Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά τα όπλα.
«Το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι είναι μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Stoltenberg.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια

Πάντως η αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται πως θα χρειαστεί αρκετά εκατομμύρια δολάρια αλλά και πολλούς μήνες.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Alexander Kubrakov εκτίμησε πως θα χρειαστούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αλλά και πολλοί μήνες για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Μάλιστα, η κυβέρνηση του Κιέβου θα χρειαστεί πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική βοήθεια πρόσθετης αυτής που δίνεται για τον ουκρανικό προϋπολογισμό προκειμένου να επιδιορθώσει τις ζημιές που έχουν επέλθει στις ενεργειακές της υποδομές.
Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη εξοπλισμού και ανταλλακτικών για να επιδιορθώσει τα εξαρτήματα των ενεργειακών εγκαταστάσεων που ανάγονται στη σοβιετική εποχή.
Ήδη η κυβέρνηση αναζητά κάποια ανταλλακτικά στις αγορές της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή, αν και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα για να κατασκευαστούν νέες μονάδες.

Zelensky: Έχουμε αντέξει 9 μήνες, δεν θα μας λυγίσουν

Απέναντι σε αυτές τις νέες προκλήσεις που δέχεται η Ουκρανία, ο πρόεδρος Zelensky τόνισε ότι η νέα στρατηγική της Μόσχας να βυθίσει τη χώρα του στο σκοτάδι, δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητά της.
«Είναι ένας πόλεμος ισχύος, αντοχής, στόχος είναι να φανεί ποιος είναι πιο δυνατός» αναφέρει σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Zelensky, ο οποίος υποστήριξε πως «οι επιδρομές αυτής της εβδομάδας δημιούργησαν στην Ουκρανία μια κατάσταση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 80 ή 90 χρόνια».
«Είναι μια χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου δεν υπήρχε καθόλου φως.
Μαζί αντέξαμε εννέα μήνες πολέμου και η Ρωσία δεν έχει βρει τρόπο να μας λυγίσει και δεν θα βρει» επισημαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος παραδέχεται πως είναι η κατάσταση με την ηλεκτροδότηση είναι πολύ δύσκολη σε όλη σχεδόν την χώρα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να αποκαθίστανται οι ζημιές.
Μάλιστα χθες Πέμπτη 24/11 εντάχθηκαν και πάλι στο ουκρανικό σύστημα οι πυρηνικοί σταθμοί Khmelnytskyi και Zaporizhia.

Προέλαση Ρώσων στο Donetsk

Οι συμμαχικές δυνάμεις της Ρωσίας και του Donetsk προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου στο Donetsk υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ο οποίος υποστήριξε πως τα πυραυλικά «χτυπήματα» στις ουκρανικές εγκαταστάσεις επηρεάζουν πολύ σημαντικά και τις συγκρούσεις στη γραμμή του μετώπου.
«Προχωράμε σχεδόν σε όλη τη γραμμή του μετώπου και οι μονάδες μας επιχειρούν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών.
Παρόλο αυτά προχωρούν» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 ο Pushilin.
Μάλιστα ο Pushilin υποστήριξε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις μπορούν πλέον να σχηματίσουν και εφεδρείες, κάτι που θα τις βοηθήσει να ανταποκριθούν καλύτερα στις επιχειρήσεις των εχθρικών δυνάμεων, ενώ τόνισε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές εγκαταστάσεις έχουν επηρεάσει πολύ σημαντικά και την πορεία των συγκρούσεων στη γραμμή του μετώπου.
Όπως είπε, κατόπιν των πυραυλικών επιθέσεων, έχουν «χτυπηθεί» οι επικοινωνίες και οι εφοδιαστικές αλυσίδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάχες σε Zaporizhia, Donbass

Στο στρατιωτικό πεδίο οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να εξοντώσουν μια ομάδα 40 Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι επιχείρησαν με ελαφρύ εξοπλισμό να περάσουν τη γραμμή επαφής στην περιοχή Pohovsky στην Zaporizhia με απώτερο στόχο να προχωρήσουν σε ενέργειες δολιοφθοράς.
«Έγινε μια προσπάθεια από μια ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης, καταστράφηκε ολοσχερώς.
Μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα αυτή και η ομάδα εφόδου, όλοι μαζί εξοντώθηκαν.
Καταστράφηκαν πολλά φορτηγά, τεθωρακισμένα, περίπου 40 άτομα χάθηκαν» είπε ο επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία» Vladimir Rogov.
Αλλά και στο Donbass και συγκεκριμένα στην επαρχία του Luhansk, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή του μετώπου παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο Andrey Marochko αξιωματικός των συμμαχικών δυνάμεων του Luhansk υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης