Τελευταία Νέα
Διεθνή

Black Friday με απεργίες στην Amazon - Κύμα δυσαρέσκειας σε 40 χώρες

Black Friday με απεργίες στην Amazon - Κύμα δυσαρέσκειας σε 40 χώρες
Οι διαμαρτυρίες στην Amazon θα συμπέσουν με τη μεγαλύτερη περίοδο εορταστικών αγορών του έτους
Σχετικά Άρθρα
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε περίπου 40 χώρες σχεδιάζουν να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις της "Μαύρης Παρασκευής" για να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας Amazon, καθώς η παγκόσμια κρίση του κόστους ζωής αυξάνεται.
Οι διαμαρτυρίες θα συμπέσουν με τη μεγαλύτερη περίοδο εορταστικών αγορών του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon θα είναι πολύ απασχολημένοι για την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν πανικόβλητοι είδη με μεγάλες εκπτώσεις, αν και μπορεί να υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα: λιγότερο από 24 ώρες πριν από την έναρξη των μεγάλων εκπτώσεων, το Bloomberg ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon σε 40 χώρες πρόκειται να απεργήσουν.
Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι ότι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο φιλοδοξεί εδώ και καιρό να αυτοματοποιήσει τις αποθήκες του - με ρομπότ που δεν απεργούν. 

Στο επίκεντρο οι απεργίες

Οι εργαζόμενοι της Amazon στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και σε ολόκληρη την Ευρώπη πρόκειται να απεργήσουν από τις αποθήκες την Παρασκευή, καθώς απαιτούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας εν μέσω του χειρότερου πληθωριστικού περιβάλλοντος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες. 
Η εργατική δράση ονομάζεται "Κάντε την Amazon να πληρώσει" και συντονίζεται από μια στρατιά συνδικάτων, με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και περιβαλλοντικών ομάδων. 
"Για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, η τιμή των πάντων ανεβαίνει.
Και για όλους, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται και ο πλανήτης μας βρίσκεται υπό πίεση.
Αλλά αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τον πλανήτη, η Amazon αποσπά και την τελευταία σταγόνα που μπορεί", αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Make Amazon Pay. 
"Ήρθε η ώρα ο τεχνολογικός γίγαντας να σταματήσει αμέσως τις απαράδεκτες, ανασφαλείς πρακτικές του, να σεβαστεί το νόμο και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν τις δουλειές τους καλύτερες", δήλωσε η γενική γραμματέας της UNI Global Union, Christy Hoffman.
Η ομάδα περιγράφει επίσης την εταιρική απληστία της Amazon, τη μη καταβολή φόρων και τη μόλυνση του κόσμου.
Δημοσίευσε επίσης έναν χάρτη με όλες τις τοποθεσίες της απεργίας. 

Η απάντηση της Amazon

Η εταιρεία απάντησε στις διαμαρτυρίες, λέγοντας: "Αν και δεν είμαστε τέλειοι σε κανέναν τομέα, αν δείτε αντικειμενικά τι κάνει η Amazon σε αυτά τα σημαντικά θέματα, θα δείτε ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά το ρόλο μας και το αποτύπωμα μας", επισημαίνοντας τις πράσινες φιλοδοξίες της εταιρείας για την επίτευξη του καθεστώτος του καθαρού μηδενικού κόστους μέχρι το 2040, η οποία "συνεχίζει να προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς και σπουδαίες παροχές και να εφευρίσκει νέους τρόπους για να κρατά τους υπαλλήλους μας ασφαλείς και υγιείς".
Τα συνδικάτα της Γαλλίας και της Γερμανίας - CGT και Ver.di - πρωτοστατούν στην τελευταία συλλογική δράση, με συντονισμένες απεργίες σε 18 μεγάλες αποθήκες, με σκοπό να διαταράξουν τις αποστολές σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές.
Η Monika di Silvestre, επικεφαλής της επιτροπής Ver.di της Amazon στη Γερμανία, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγικότητά τους παρακολουθείται στενά από υπολογιστές, με αλγόριθμους που καθορίζουν στόχους, για παράδειγμα για τον αριθμό των δεμάτων που πρέπει να χειριστούν ανά ώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης