Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι αρχές ετοιμάζουν μπλόκο στην εξαγορά της Activision από τη Microsoft

ΗΠΑ: Οι αρχές ετοιμάζουν μπλόκο στην εξαγορά της Activision από τη Microsoft
Οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζουν μπλόκο στο deal Microsoft - Activision
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να ασκήσει αντιμονοπωλιακή αγωγή για να εμποδίσει τη συμφωνία των 68,7 δισ. δολαρίων, μέσω της οποίας η Microsoft θα αγοράσει την Activision Blizzard, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico.
Οι πηγές αναφέρουν πως η αγωγή αυτή "δεν είναι εγγυημένη."
Οι επίτροποι της FTC δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για καταγγελία, ενώ δεν έχουν βρεθεί ούτε με τους δικηγόρους των Microsoft και Activision, αλλά το προσωπικό της FTC που ερευνά τη συμφωνία είναι "επιφυλακτικό απέναντι στα επιχειρήματα των εταιρειών".
Όσον αφορά το σημείο στο οποίο βρίσκεται η συμφωνία, τα πολύ σημαντικά βήματα έχουν γίνει, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των Satya Nadella και Bobby Kotick, CEO της Microsoft και CEO της Activision, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως η απόφαση για μία πιθανή αντιμονοπωλιακή αγωγή μπορεί να έρθει ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο.
Το κύριο θέμα του προβλήματος, σύμφωνα με την FTC, είναι η ανησυχία πως η συμφωνία θα δώσει "στην Microsoft μία άδικη ενίσχυση στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών".
Προφανώς, η Sony έχει υπάρξει μία από τους μεγαλύτερους αντιπάλους έναντι της συμφωνίας, και το ερώτημα για το πού θα εμφανίζεται το "Call of Duty" είναι ένα αρκετά καυτό θέμα τον τελευταίο καιρό. Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, δήλωσε πως το Call of Duty θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στο PlayStation "για όσο καιρό ακόμα θα υπάρχει PlayStation", υπάρχουν ακόμα κάποιες ανησυχίες για τα άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η συμφωνία αυτή.
Η Sony είχε πει προηγουμένως πως η Microsoft είναι ένας "Τιτάνας της Τεχνολογίας που αγοράζει αναντικατάστατο περιεχόμενο σε ασυναγώνιστες τιμές ($68.7 δισ.) για να φέρει τον ανταγωνισμό προς το μέρος της."
Ωστόσο, προφανώς υπάρχουν ανησυχίες και πέρα από το Call of Duty, καθώς υπάρχει το άγχος του τι θα κάνουν οι μελλοντικοί μεγάλοι τίτλοι για να ανατρέψουν τη ζυγαριά αν είναι κλειδωμένοι πίσω από μία πλατφόρμα.
Η Google φαίνεται πως είναι και αυτή κατά της συμφωνίας, ισχυριζόμενη πως η Microsoft έχει "υποβαθμίσει επίτηδες την ποιότητα της συνδρομητικής υπηρεσίας του Game Pass όταν χρησιμοποιείται μέσω του λειτουργικού συστήματος του Chrome της Google". Αν η συμφωνία όντως ολοκληρωθεί, η εταιρεία πιστεύει πως θα "δώσει κίνητρο στην Microsoft να το κάνει ακόμα περισσότερο".
Η Microsoft έχει διαφωνήσει με πολλούς από αυτούς τους ισχυρισμούς και αναγνωρίζει πως, ακόμα και όταν κλείσει η συμφωνία, θα παραμείνει στην τρίτη θέση.
"Θα παραμείνουμε πίσω από τις Sony και Tencent στην αγορά αφού κλείσει η συμφωνία, και μαζί με τις Activision και Xbox θα ωφελήσουμε τους gamers και τους developers και θα κάνουμε τη βιομηχανία πιο ανταγωνιστική", είπε ο εκπρόσωπος της Microsoft, David Cuddy.
Μαζί με την FTC, ρυθμιστικοί φορείς στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει ενδελεχείς έρευνες, κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί σίγουρα μέχρι την άνοιξη. Microsoft και Activision έχουν μέχρι τον Ιούλιο του 2023 για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, αλλιώς θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτούν.

Εντάσεις της ΕΕ για την εξαγορά της Activision από την Microsoft

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Κομισιόν εμφανίστηκε αβέβαιη για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξαγορά της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision από την Microsoft, όπως αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που άνοιξε έρευνα πλήρους εύρους για το deal των 69 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών είχε επιτευχθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με την έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε την Τρίτη 8/11 στη δημοσιότητα να σημειώνει πως «η προκαταρκτική έρευνα δείχνει πως η συναλλαγή μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσόλων και των ηλεκτρονικών βιντεοπαιχνιδιών».
Σημειώνεται πως ανταγωνίστριες της Microsoft, όπως η Tencent και η Sony έχουν εκφράσει τις εντάσεις τους για την εξαγορά της Activision.
Από την πλευρά της, η Microsoft αναφέρει πως εργάζεται με τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ για να κατευνάσει τις ανησυχίες.
Σημειώνεται πως τα παιχνίδια της Activision Blizzard είχαν 361 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως στην τελευταία επίσημη καταμέτρηση τον Αύγουστο. Και όπως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ επιθυμούν να εξετάσουν εάν η συγκέντρωση δεδομένων από τους καταναλωτές θα έδινε στη Microsoft ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η οριστική απόφαση για την έγκριση ή την απόρριψη της εξαγοράς από την ΕΕ αναμένεται στις 23 Μαρτίου του 2023, μετέδωσε το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης