Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε μονοψήφια επίπεδα τα επιτόκια της Τουρκίας - Μείωση στο 9% με τον πληθωρισμό στο 85%

Σε μονοψήφια επίπεδα τα επιτόκια της Τουρκίας - Μείωση στο 9% με τον πληθωρισμό στο 85%

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κλείνει ο κύκλος των μειώσεων επιτοκίων

Στο μονοψήφιο 9% μείωσε τα επιτόκια της η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, από 10,5% προηγουμένως, συνεχίζοντας την ανορθόδοξη νομισματική της πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 85%.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει τη μείωση, ενώ η λίρα είχε μικρή μεταβολή μετά την απόφαση, διαπραγματευόμενη 0,1% χαμηλότερα στα 18,6309 ανά δολάριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας "το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι επαρκές και αποφάσισε να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Αύγουστο".

Επιθετική χαλάρωση

Η τέταρτη συνεχόμενη μείωση υπογραμμίζει την ακραία στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς κατά την οποία σημειώθηκε η πιο επιθετική και συγχρονισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια ως απάντηση στα πληθωριστικά σοκ.
Η Τουρκία έκανε το αντίθετο, καθοδηγούμενη από την αντισυμβατική πεποίθηση του Erdogan ότι τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν τη δύναμη να μειώσουν τον πληθωρισμό.
Πριν από την τελευταία απόφαση, η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το επιτόκιο της κατά 350 μονάδες βάσης από τον Αύγουστο, παρά την αύξηση των τιμών που έχει ξεπεράσει το 85% και πιθανότατα θα κλείσει το έτος ως η δεύτερη υψηλότερη στην Ομάδα των 20 μετά την Αργεντινή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης