Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ξήλωσε» τη διοίκηση της Caritas Internationalis ο Πάπας, λόγω σεξουαλικών παρενοχλήσεων

«Ξήλωσε» τη διοίκηση της Caritas Internationalis ο Πάπας, λόγω σεξουαλικών παρενοχλήσεων
Οι εργαζόμενοι στην έδρα της φιλανθρωπικής οργάνωσης υπέστησαν παρενόχληση και "τελετουργική ταπείνωση"
Με ένα ηχηρό διάταγμα ο Πάπας Φραγκίσκος απέλυσε όλους τους ηγέτες της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas Internationalis, διορίζοντας έναν προσωρινό διαχειριστή του Βατικανού για να ηγηθεί της συνομοσπονδίας 162 καθολικών οργανώσεων αρωγής, ανάπτυξης και κοινωνικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να απολύσει όλη τη διοίκηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης μετά από καταγγελίες για παρενόχληση του προσωπικού στην έδρα της οργάνωσης στη Ρώμη.
Αρκετοί νυν και πρώην εργαζόμενοι της φιλανθρωπικής οργάνωσης μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων, με έναν πρώην εργαζόμενο να λέει ότι οι εργαζόμενοι στην έδρα της φιλανθρωπικής οργάνωσης υπέστησαν παρενόχληση και "τελετουργική ταπείνωση".

Οι έρευνες

Την ίδια στιγμή, το διυπουργείο Ανάπτυξης του Βατικανού, στο οποίο υπάγεται η φιλανθρωπική οργάνωση, ανακοίνωσε ότι φέτος διεξήχθη μια ολοκληρωμένη έρευνα στην έδρα της φιλανθρωπικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν εξωτερικοί εμπειρογνώμονες της διοίκησης και ψυχολόγοι.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όντως υπήρχε βάση για τις παραπάνω αναφορές.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι είχε λάβει χώρα οικονομική κακοποίηση ή σεξουαλική παρενόχληση, αλλά εντοπίστηκαν ορισμένα προβλήματα που "απαιτούν άμεση δράση".
Είπαν ότι οι αποτυχίες αυτές αφορούσαν κυρίως τον τομέα της εταιρικής διαχείρισης και των διαδικασιών και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο ομαδικό πνεύμα και το ηθικό του προσωπικού.

Η περίπτωση Tagle

Την παπική απόφαση ακολούθησε επίσης η παραίτηση του καρδινάλιου Luis Antonio Tagle, που συχνά αναφέρεται στον Τύπο ως "Φραγκίσκος της Ασίας", ο οποίος ήταν ονομαστικά πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, αλλά δεν συμμετείχε στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.
Ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος έχει θεωρηθεί από ορισμένους ως πιθανός διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο Tagle θα διατηρήσει, ωστόσο, το κύριο εκκλησιαστικό του αξίωμα και θα παραμείνει επικεφαλής του Δικατείου Ευαγγελισμού εντός της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των ιεραποστόλων.
Το Reuters σημείωσε επίσης ότι εκτός από τον καρδινάλιο και έναν ακόμη ιερέα, όλοι οι επικεφαλής της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης ήταν μη κληρικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης