Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στο τεχνολογικό sell off, ο Soros αύξησε τη θέση του στην Alphabet της Google

Κόντρα στο τεχνολογικό sell off, ο Soros αύξησε τη θέση του στην Alphabet της Google
Ο Soros πούλησε ένα μικρό ποσοστό στην Amazon
Οι ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη των Big Tech δεν ισχύουν για τον George Soros.
Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, απειλεί να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, λένε πολλοί αναλυτές. 
Αυτός ο πληθωρισμός, ο οποίος επηρεάζει ιδιαίτερα τους καταναλωτές, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τον τομέα της τεχνολογίας, επειδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τεχνολογίας είναι τα πρώτα που υποφέρουν από περικοπές δαπανών.
Οι καταναλωτές τείνουν να περιορίζουν τις διακριτικές αγορές τους, ενώ οι εταιρείες καθυστερούν τις επενδύσεις τους σε νέο υλικό, για παράδειγμα.

Η συμβουλή του Bezos

Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon συνόψισε την άσχημη κατάσταση στις 16 Νοεμβρίου με κάποιες συμβουλές για τις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
"Η συμβουλή μου προς τους ανθρώπους, τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι να μειώσουν κάποια ρίσκα.
Αν πρόκειται να κάνετε μια αγορά, ίσως να αναβάλετε αυτή την αγορά λίγο", δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.
"Αν είστε ιδιώτης και σκέφτεστε να αγοράσετε μια νέα τηλεόραση, ίσως να το καθυστερήσετε και να κρατήσετε τα μετρητά, να δείτε τι θα συμβεί.
Το ίδιο και με ένα ψυγείο, ένα καινούργιο αυτοκίνητο, οτιδήποτε, ας πάρουμε κάποια ρίσκα από το τραπέζι".

Μειώνουν το κόστος οι Big Tech

Παρόμοιες ανησυχίες μετέδωσαν και οι ίδιοι οι τεχνολογικοί όμιλοι, όταν δημοσίευσαν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τους τον περασμένο μήνα.
"Κατά το τρίτο τρίμηνο, είδαμε μια υποχώρηση των δαπανών από ορισμένους τομείς", δήλωσε στους αναλυτές ο Philipp Schindler, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων της Alphabet.
"Για παράδειγμα, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είδαμε μια υποχώρηση στις υποκατηγορίες ασφάλισης, δανείων, υποθηκών και κρυπτογράφησης".
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λειτουργούμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και ότι οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, συνεχίζουν να δοκιμάζονται με νέους και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πού βρίσκονται στον κόσμο".
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις δύσκολες εποχές, ο τεχνολογικός τομέας έχει βασιστεί σε δραστικές μειώσεις κόστους, η πιο ορατή από τις οποίες είναι τα κύματα περικοπών θέσεων εργασίας.
Στα μέσα Νοεμβρίου, η Amazon ξεκίνησε την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου το 3% του εταιρικού της εργατικού δυναμικού, μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία της.
Η Meta Platforms ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση 11.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή του 13% των 87.000 εργαζομένων του ομίλου.
Πρόκειται για τις πρώτες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία του Facebook από τη δημιουργία του το 2004.
Οι περικοπές προσωπικού έχουν εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας και της κρυπτογράφησης: Twitter, Microsoft, Lyft, Coinbase, Stripe έχουν όλοι θεσπίσει περικοπές θέσεων εργασίας πρόσφατα. 

Ο Soros αποκτά ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Alphabet

Ο Soros, μέσω της εταιρείας του Soros Fund Management (SFM), κατείχε 53.175 μετοχές της Alphabet στις 31 Ιουλίου.
Τρεις μήνες αργότερα, το μερίδιό του στην Alphabet αυξήθηκε σε 1,01 εκατομμύρια μετοχές, δηλαδή κατά 1,806%, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση.
Ο δισεκατομμυριούχος απέκτησε μετοχές το τρίμηνο κατά το οποίο οι τιμές των μετοχών της Alphabet έχασαν το 12,2% της αξίας τους. 

Ο Soros πωλεί κάποιες μετοχές της Amazon

Αν ο Soros πούλησε μετοχές της Amazon, ήταν ένας μικρός αριθμός, σηματοδοτώντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος εγκατέλειψε το κλαμπ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον Οκτώβριο.
Η κεφαλαιοποίηση της Amazon βρίσκεται σήμερα στα 960 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η SFM κατέχει 1.981.161 μετοχές της Amazon σε σύγκριση με 2.004.500 το δεύτερο τρίμηνο.
Πρόκειται για μια μικρή μείωση της τάξης του 1,16%.
Οι κανονισμοί της χρηματιστηριακής αγοράς απαιτούν από τους διαχειριστές κεφαλαίων με μετοχές άνω των 100 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ να υποβάλλουν ένα έγγραφο, γνωστό ως 13F, εντός 45 ημερών από το τέλος του τριμήνου, για να καταγράψουν τις συμμετοχές τους σε μετοχές που διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια.
Η αξία του χαρτοφυλακίου αμερικανικών μετοχών του Soros αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε σχεδόν 5,9 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης