Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική απάντηση στο ευρωπαϊκό ψήφισμα περί τρομοκρατίας: Να αναγνωριστεί το Ευρωκοινοβούλιο ως χορηγός της...ηλιθιότητας

Η ρωσική απάντηση στο ευρωπαϊκό ψήφισμα περί τρομοκρατίας: Να αναγνωριστεί το Ευρωκοινοβούλιο ως χορηγός της...ηλιθιότητας
«Προτείνω να αναγνωριστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως χορηγός της ηλιθιότητας» σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Άμεση και δριμεία ήταν η απάντηση της Ρωσίας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
.Η Maria Zakharova εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) να εγκρίνει ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας.
«Προτείνω να αναγνωριστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως χορηγός της ηλιθιότητας»,
έγραψε η Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.
Στις 23 Νοεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας.
Το ψήφισμα παρουσιάζει έναν κατάλογο κατηγοριών κατά της Ρωσίας, και ορισμένες από αυτές δεν σχετίζονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να απομονωθεί και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και στον κόσμο.

Το ψήφισμα

Την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ψήφισμα για την αναγνώριση της Ρωσίας ως κράτος χορηγού της τρομοκρατίας στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Περίπου 494 από τους 596 ευρωβουλευτές υποστήριξαν το ψήφισμα, 58 το καταψήφισαν και 44 απείχαν.
«Κηρύσσοντας τη Ρωσία κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για τον Vladimir Putin και την κυβέρνησή του να λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου», αναφέρει το κείμενο του εγγράφου.

Χωρίς νομική ισχύ

Το ψήφισμα δεν αναφέρεται ωστόσο σε νομοθετική διαδικασία.
Δεν έχει νομική ισχύ και λειτουργεί μόνο ως σύσταση
.
Οι συντάκτες του ψηφίσματος κατηγορούν τη Ρωσία για: εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιθέσεις με ρουκέτες στην ενεργειακή της υποδομή, ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη, παγκόσμια επισιτιστική κρίση, παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.
Στο κείμενο αναφέρεται επίσης η υποστήριξη της Ρωσίας στον πρόεδρο της Συρίας Bashar al Assad και η ετυμηγορία για την υπόθεση MH17.

Εάν οι ΗΠΑ ανακηρύξουν τη Ρωσία ως χορηγό της τρομοκρατίας, η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί τα μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν ένα νομικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των κρατών ως χορηγών της τρομοκρατίας και των κρατών που χρησιμοποιούν τρομοκρατικά μέσα.
Ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο θα συνεπάγεται μια σειρά από σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά των χωρών αυτών και θα έχει σοβαρές περιοριστικές συνέπειες για τις σχέσεις της ΕΕ με αυτές.
Το ψήφισμα προτείνει επίσης οι εταίροι της ΕΕ να λάβουν παρόμοια μέτρα. Το σχέδιο ψηφίσματος αντικατοπτρίζει επίσης την ανάγκη για προσπάθειες για διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το έγγραφο καλεί επίσης να αναγνωριστεί η PMC Wagner και το 141ο Σύνταγμα που φέρει το όνομα του Akhmat Kadyrov, το οποίο είναι μέρος της Ρωσικής Φρουράς, ως τρομοκρατικές οργανώσεις.
Νωρίτερα, τα κοινοβούλια της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας και της κάτω βουλής του ανώτατου νομοθετικού σώματος της Τσεχικής Δημοκρατίας ενέκριναν παρόμοια ψηφίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης