Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ξανασκέφτονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit - Μεταστροφή της κοινής γνώμης λόγω ύφεσης

Το ξανασκέφτονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit - Μεταστροφή της κοινής γνώμης λόγω ύφεσης

Οι ζοφερές «προγνώσεις» άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση για το Brexit…

Σχετικά Άρθρα

Ακόμη και έπειτα από χρόνια διχασμού και συζητήσεις επί συζητήσεων φαίνεται ότι η Βρετανία δεν έχει ξεπεράσει το… Brexit.
Έχουν παρέλθει περισσότερα από έξι χρόνια μετά το «ναι» υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη ύφεση, μια βαθιά κρίση κόστους ζωής και έλλειψη εργαζομένων.
Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ την περασμένη εβδομάδα προανήγγειλε χρόνια υψηλότερων φόρων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Η ζοφερή «πρόγνωση» άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το Brexit, που πολλοί πίστευαν ότι έληξε οριστικά με την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου τα Χριστούγεννα του 2020.
Μέρες αφότου αναγκάστηκαν να δεχτούν σαρωτικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, οι Brexiters βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο αντιμέτωποι με μια είδηση των Sunday Times που ανέφερε ότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Rishi Sunak επιδιώκουν μια στενότερη σχέση, «ελβετικού τύπου», με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γλώσσα εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς που αντιτίθενται σε οτιδήποτε μπορεί να περιορίσει τις πρόσφατα κατακτηθείσες ρυθμιστικές ελευθερίες της Βρετανίας.
Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αναφέρθηκε δημοσίως -και αποδόθηκε σε ανώτερη κυβερνητική πηγή- αποτελεί μια απόκλιση από την εποχή του Boris Johnson ή της βραχύβιας διαδόχου του Liz Truss.
Όπως είπε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Jeremy Hunt, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξει μια στενότερη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Ως πρώτη ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντι στον Hunt, ένας ανώτερος αξιωματούχος από το στρατόπεδο του Sunak τον επέκρινε.

Αλλάζουν οι καιροί

Ο τόνος του Ηunt αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη στάση του κοινού, με μια νέα δημοσκόπηση που επιβλέπεται από τον γκουρού των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγητή John Curtice, να δείχνει ότι οι Βρετανοί απορρίπτουν το Brexit κατά 57% έναντι 43%.
Την περασμένη εβδομάδα, η YouGov Plc ανέφερε ότι το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει τώρα ότι το Brexit ήταν λάθος.
Περίπου το 19% αυτών ψήφισαν υπέρ του Brexit, αλλά τώρα μετανιώνουν για την επιλογή τους.
«Διαπιστώνεται μια σταδιακή, αργή διάβρωση της υποστήριξης για το Brexit», δήλωσε ο Curtice, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Strathclyde.

Τι λέει ο ΟΟΣΑ…

Η κυβέρνηση έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της συμφωνίας του πρώην πρωθυπουργού Boris Johnson για το Brexit, με τους αρμόδιους υπουργούς να αποδίδουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας αποκλειστικά στην ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στις παρατεταμένες επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε την Τρίτη ότι μόνο η Ρωσία θα υποστεί μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 μεταξύ των κορυφαίων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών της G-20 (Group of Twenty).
Οι προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χαμηλότερες ακόμη και από τη Γερμανία, της οποίας η οικονομία είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη σε υψηλότερες τιμές ενέργειας λόγω της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο ΟΟΣΑ είπε ότι η «παραμένουσα αβεβαιότητα» παράλληλα με το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί απότομα μετά το Brexit.
Επίσης, το ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει ιδιαίτερα ζοφερές προβλέψεις, προβλέποντας ύφεση 1,4% το 2023, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και η κυβέρνηση αναγκάζονται να αυστηροποιήσουν τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική, αντίστοιχα, για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να αποτρέψουν τον υπερθέρμανση της οικονομίας.

Πτώση της έντασης του εμπορίου

Τον Μάιο, το OBR εκτίμησε ότι οι νέοι όροι εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, όπως ορίζονται στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (TCA) που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, θα μειώσουν τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα κατά 4%, σε σχέση με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραμείνει στην ΕΕ.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας εξέδωσε παρόμοια πρόβλεψη, ενώ και ο πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της BOE Michael Saunders δήλωσε στο CNBC ότι βασικός μοχλός αδυναμίας στην οικονομία είναι η μειωμένη ένταση του εμπορίου λόγω του Brexit, που οδηγεί σε χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τους εμπορικούς φραγμούς με την Ευρώπη και οι συμφωνίες που έχουν γίνει με άλλα κράτη απλώς διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το status quo του εμπορίου με τρίτες χώρες – δεν υπήρξε σημαντική καθαρή αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας με χώρες εκτός ΕΕ.
Ως εκ τούτου, το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική μείωση στην ένταση του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία μπορείτε να δείτε στη μεγάλη πτώση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019, σε σύγκριση με τις τάσεις σε άλλες προηγμένες οικονομίες και σε σύγκριση με τις τάσεις που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια» είπε.
Αξίζει να επισημανθεί πως το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί από περίπου 63% το 2019 σε περίπου 55% το 2021, ενώ η αύξηση της εγχώριας παραγωγικότητας είναι επίσης υποτονική.
Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και το OBR εκτιμούν ότι η δυνητική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειωθεί εντελώς από το δ’ τρίμηνο του 2019 και θα αντέξει την αναιμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Τι αναφέρει η αντιπολίτευση…

Καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία για τη ζημιά που προκαλείται στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από το Brexit, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να αναγνωρίσει τον… ελέφαντα στο δωμάτιο.
Από την άλλη, παρά το γεγονός πως η αντιπολίτευση των εργατικών επέκρινε τα δημοσιονομικά σχέδια της συντηρητικής κυβέρνησης, που φέρνουν την ύφεση ολοένα και εγγύτερα, απέκλεισε την Τρίτη το ενδεχόμενο επιστροφής στην ενιαία αγορά της ΕΕ ή στην τελωνειακή ένωση εάν κερδίσει την επόμενη γενικές εκλογές — που πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2025.
Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer είπε σε επιχειρηματική διάσκεψη ότι το κόμμα θα «κάνει το Brexit να λειτουργήσει», παρότι η επιστροφή στην αγκαλιά του μπλοκ θα μετρίαζε το πλήγμα στις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης