Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογειώνονται οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο - Φτάνουν τα 100.000 δολάρια τη μέρα

Απογειώνονται οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο  - Φτάνουν τα 100.000 δολάρια τη μέρα
... αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Στα υψηλότερα τους επίπεδα από τις αρχές του 2020, προτού η πανδημία περιορίσει δραστικά το παγκόσμιο εμπόριο - έχουν ανέλθει οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές του αργού και την αβεβαιότητα των αγορών πετρελαίου.
Τη Δευτέρα 21/12/22 ο ναύλος για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου έφτασε τα 100.000 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η άνοδος των τιμών συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στην παγκόσμια προσφορά, η επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, κυρώσεις που θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Υποτίθεται ότι μετά από αυτήν την ημερομηνία, το ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να πωλείται κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή που θα ορίσει η G7– δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί – διαφορετικά το φορτίο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί δυτικές υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών και ασφάλισης.
Η πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους μεταφοράς αργού φέτος είναι το αποτέλεσμα των μακρύτερων ταξιδιών που πραγματοποιούν τώρα πολλά δεξαμενόπλοια λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στις ρωσικές εξαγωγές.
Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν φορτία πετρελαίου της Ρωσίας από τα λιμάνια της Βαλτικής ταξιδεύουν τώρα μήνες για να παραδώσουν πετρέλαιο στην Ασία - τη νέα βασική εξαγωγική αγορά της Μόσχας - ενώ έως πρότινος ταξίδευαν μόνο μια εβδομάδα μεταφέροντας το πετρέλαιο από ένα ρωσικό λιμάνι της Βαλτικής στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά μη δυτικά δεξαμενόπλοια διαθέσιμα για να μεταφέρουν τις τρέχουσες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται αυξημένες αγορές πλοίων από άγνωστες εταιρείες στο πλαίσιο της προετοιμασίας που εικάζεται ότι κάνει η Ρωσία αντιγράφοντας τις τακτικές εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας, οι οποίες εξάγουν το αργό τους, υπό το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης