Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, χωρίς ρεύμα η μισή Ουκρανία - Σκληρές μάχες σε Donetsk και Zaporizhzhia

Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο,  χωρίς ρεύμα η μισή Ουκρανία - Σκληρές μάχες σε Donetsk και Zaporizhzhia
H ρωσική αεροπορία με τη συνδρομή του πυροβολικού και την υποστήριξη πυραυλικών επιθέσεων επιτέθηκε στο διοικητήριο της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Volnyansk
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Μαίνονται οι σκληρές μάχες στο Donetsk ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στους Ουκρανούς στην Zaporizhzhia και βομβάρδισαν με σφοδρότητα το Κίεβο.
Μεγάλα τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να κατηγορεί τη Μόσχα ότι σπέρνει τον τρόμο στη χώρα.
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές ήχησε σε ολόκληρη την Ουκρανία ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τα ενεργειακά πλήγματα και διέκοψαν τη λειτουργία τους οι πυρηνικοί σταθμοί Pivdennoukrainsk και Khmelnitsky.

Σαρωτικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Από τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο έχασαν τρεις άνθρωποι τη ζωή τους και έξι ακόμα τραυματίστηκαν.
Επίσης διεκόπη η παροχή νερού και ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο κρίσιμες υποδομές, δήλωσε ο Oleksiy Kuleba, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.
Επίσης η παροχή νερού διεκόπη σήμερα στο Κίεβο μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Vitali Klitschko.
«Λόγω των βομβαρδισμών, η παροχή νερού έχει διακοπεί σε όλο το Κίεβο. Ειδικοί εργάζονται για να αποκαταστήσουν την παροχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Klitschko στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες νερού.

Ενεργειακά πλήγματα

Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή ήχησε σε ολόκληρη την Ουκρανία και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αναφορές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σπέρνει τον «τρόμο» και υποσχέθηκε ότι η Ρωσία «θα λογοδοτήσει για όλο αυτό το κακό που έχει προκαλέσει στη χώρα μας».
Την ίδια ώρα, μονάδες των πυρηνικών σταθμών Pivdennoukrainsk και Khmelnitsky διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των ρωσικών επιδρομών.
Μονάδες του πυρηνικού σταθμού Pivdennoukrainsk στη νότια Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω απώλειας ισχύος από το μπαράζ ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.
Εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων μονάδες του πυρηνικού σταθμού khmelnitsky στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν επίσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακό black out

Όλοι οι πυρηνικοί, καθώς και οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί και θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της Ουκρανίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022
λόγω των ρωσικών πληγμάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας σημείωσαν επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών σε ολόκληρη τη χώρα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχει ρεύμα ενώ η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει τις παροχές θέρμανσης και νερού», ανέφερε το υπουργείο.
Οι ειδικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουν τις παροχές νερού, ηλεκτρισμού και θέρμανσης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Νωρίτερα, ειπώθηκε ότι η Ουκρανία αντιμετώπιζε προβλήματα με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο των διακοπών ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Black out διαρκείας

Ο Andrey Yermak επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι διακοπές ρεύματος στη χώρα μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγικό απόθεμα ηλεκτρογεννητριών.
Ο αξιωματούχος μίλησε μέσω video σε μία τελετή για τα εγκαίνια μίας πρωτοβουλίας για ευρωπαϊκές πόλεις που θα βοηθήσουν την Ουκρανία προμηθεύοντας ηλεκτρικές γεννήτριες.
Είπε ότι το έργο θα βοηθήσει τους Ουκρανούς «να ζήσουν τον πιο δύσκολο χειμώνα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας».
«Οι γεννήτριες είναι ο κύριος εξοπλισμός που θα παρέχει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων: φως, επικοινωνία, πρόσβαση σε αξιόπιστη ιατρική βοήθεια όταν σβήνουν τα φώτα», φέρεται να είπε σε δήλωση από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί να φύγουν τον χειμώνα!

«Τους χρειαζόμαστε ως στρατηγικό απόθεμα σε περίπτωση πλήρους και συνεχούς black out που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες».
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται εξοπλισμό υψηλής τάσης, όπως αυτομετασχηματιστές, διακόπτες κυκλώματος, ρελέ και απαγωγείς υπερτάσεων.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας DTEK, Maxim Timchenko, ενθάρρυνε τους κατοίκους της χώρας να περάσουν τον χειμώνα εκτός των συνόρων της, αν είναι δυνατόν.
Ωστόσο, το ουκρανικό προεδρικό γραφείο δήλωσε αργότερα ότι οι Ουκρανοί δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς αντιμετώπισε διακοπές ρεύματος.

Χωρίς ρεύμα και η Zaporizhzhia

Εν τω μεταξύ η Ουκρανία έκοψε για άλλη μια φορά την ηλεκτρική ενέργεια στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Zaporizhzhia.
Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μέσα σε λίγες μέρες και αυτό καθιστά πιο δύσκολη την ψύξη των αντιδραστήρων Νο. 5 και 6 που βρίσκονταν σε κατάσταση θερμής διακοπής λειτουργίας.
Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πετρελαιοκίνητη ηλεκτρική γεννήτρια που χρησιμεύει ως εφεδρική πηγή ενέργειας για τους αντιδραστήρες υπέστη βλάβη σε έναν από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς πυροβολικού από ουκρανικές δυνάμεις.




Σκληρές μάχες στο Donetsk

Σε σφοδρές συγκρούσεις το τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Ουκρανοί και καταστράφηκαν πέντε τεθωρακισμένα οχήματα, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Εξάλλου η ρωσική αεροπορία με τη συνδρομή του πυροβολικού και την υποστήριξη πυραυλικών επιθέσεων επιτέθηκε στο διοικητήριο της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Volnyansk στην περιοχή Zaporizhzhia, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις 72 μονάδων του ουκρανικού πυροβολικού, καθώς και 144 σημεία με στρατιωτικό εξοπλισμό, είπε ο Konashenkov.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 7.329 στρατιωτικά οχήματα, 3.615 πυροβόλα και όλμους, 901 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, 6.782 τεθωρακισμένα οχήματα, 390 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. 2.554 drones, 333 αεροσκάφη και 177 ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων.

Κατέστρεψαν αμερικανικό ραντάρ AN/TPQ-37 στο Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αμερικανικό ραντάρ AN/TPQ-37 στο Donetsk κοντά στον οικισμό
Nikolayevka.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις με τη συνδρομή του πυροβολικού απέτρεψε ουκρανική επίθεση στην περιοχή Kupyansk.
Εξάλλου από πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκοτώθηκαν πάνω από 30 Ουκρανούς στρατιώτες
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν προληπτικά πυρά και σταμάτησαν μια επίθεση ουκρανικού στρατού στην περιοχή Krasny Liman σκοτώνοντας 20 Ουκρανούς μαχητές.

Ουκρανοί: Ρωσικές απώλειες στο Lugansk

Περίπου 50 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν όταν ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιφέρεια Lugansk στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.
Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Facebook, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε και τον τρόπο που έγινε η επίθεση.
Συμπλήρωσε ότι σε ξεχωριστό πλήγμα στη νότια επαρχία Zaporizhzhia, σκοτώθηκαν έως και 15 Ρώσοι και τραυματίστηκαν άλλοι 20.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
1_238.jpg
2_288.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης