Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macquarie: Η Κίνα ήδη πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή - Νέο κύμα Covid φέρνει σκληρά lockdown

Macquarie: Η Κίνα ήδη πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή - Νέο κύμα Covid φέρνει σκληρά lockdown
Η Κίνα είναι απίθανο να επιτύχει ξανά το στόχο του Zero Covid χωρίς ένα άλλο σκληρό lockdown τύπου Σαγκάης
Η αύξηση των μολύνσεων από το Covid σε όλη την ηπειρωτική Κίνα καθιστά πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο του Zero Covid χωρίς να επιστρέψει σε σκληρό lockdown, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα, Larry Hu.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει σε περίπου ή και περισσότερο από 28.000 - κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια ενός αυστηρού lockdown στη Σαγκάη, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC από τα στοιχεία της Wind Information.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η τελευταία φορά που η ηπειρωτική Κίνα είδε μόνο μια χούφτα ημερήσιες μολύνσεις ήταν τον Ιούνιο, λίγο μετά την χαλάρωση των περιορισμών της Σαγκάης.
Το τελευταίο κύμα Covid έχει πλήξει τη νότια πόλη Γκουανγκζού, την πρωτεύουσα Πεκίνο και πολλές κεντρικές περιοχές της Κίνας - γεγονός που ώθησε τους τοπικούς αξιωματούχους να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς στις επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες αυτόν τον μήνα.
"Η Κίνα μπορεί να έχει ήδη περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, καθώς είναι απίθανο να επιτύχει ξανά το στόχο του Zero Covid χωρίς ένα άλλο σκληρό lockdown τύπου Σαγκάης", δήλωσε ο Hu.
"Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, δηλαδή να ισοπεδώσουν την καμπύλη, αυστηροποιώντας προς το παρόν τους ελέγχους του Covid".

Αλλαγές στην κυβερνητική ρητορική

Ο Hu επεσήμανε μικρές αλλαγές αυτόν τον μήνα στην κυβερνητική πολιτική και την ρητορική ως ενδείξεις ότι οι αρχές προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες.
Σημείωσε όμως ότι "ο δρόμος για την επαναλειτουργία θα περιλαμβάνει πολλά μπρος-πίσω".
Οι αγορές εικάζουν εδώ και εβδομάδες σχετικά με τον χρόνο αποχώρησης της Κίνας από την αυστηρή πολιτική μηδενικού Covid.
Οι έλεγχοι έχουν επιβαρύνει την οικονομία, η οποία μόλις και μετά βίας σημείωσε ανάπτυξη όσο η Σαγκάη ήταν σε lockdown και σημείωσε ανάπτυξη μόλις 3% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους.
Σε όρους ΑΕΠ, σχεδόν το 20% της οικονομίας της Κίνας επηρεάστηκε αρνητικά από τους ελέγχους του Covid, κοντά στο υψηλό 21,2% που καταγράφηκε στα μέσα Απριλίου κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu.
"Το Πεκίνο έδειξε πρόσφατα πρώιμα σημάδια προθυμίας για επαναλειτουργία και έχει δρομολογήσει κάποια μέτρα χαλάρωσης, αλλά η πλήρης επαναλειτουργία μπορεί να είναι μια παρατεταμένη διαδικασία", δήλωσε ο Lu.
Είπε ότι η άρση των περιορισμών του Covid από το Βιετνάμ το φθινόπωρο του περασμένου έτους θα μπορούσε να ρίξει φως στην πορεία προς τα εμπρός για την Κίνα.
Σημείωσε πώς η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν είδε "άμεση αύξηση των λοιμώξεων", ενώ το ΑΕΠ της ανέκαμψε.

Οι έλεγχοι του Covid γίνονται αυστηρότεροι στο Πεκίνο

Οι τοπικές αρχές στην Κίνα αντιμετώπισαν το δύσκολο έργο να προσπαθήσουν να καταστήσουν τα μέτρα Covid πιο στοχευμένα, ελέγχοντας παράλληλα τις λοιμώξεις.
Από τη Δευτέρα, περίπου 412 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονταν από τα μέτρα αποκλεισμού στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura.
Αυτό είναι αυξημένο από τα 340 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι αναλυτές της Nomura σημείωσαν ότι πολλά lockdowns ή έλεγχοι εφαρμόζονται χωρίς δημόσια ανακοίνωση.
"Πιστεύουμε ότι ο νοτιοδυτικός δήμος Chongqing βιώνει επί του παρόντος το πιο σοβαρό τοπικό lockdown στην Κίνα, με βάση την παρατήρησή μας σε πολυάριθμες μετρήσεις κινητικότητας", αναφέρει η έκθεση.
Οι έλεγχοι του Covid μόνο στο Πεκίνο έχουν αυστηροποιηθεί ήδη.
Οι αρχές ανακοίνωσαν απαιτήσεις για πιο συχνά τεστ για τον ιό και διέταξαν περισσότερα εστιατόρια να αναστείλουν το φαγητό στο κατάστημα.
Περισσότερα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει, όπως και μεγάλα πάρκα.
Διάφορα συγκροτήματα διαμερισμάτων έχουν αποκλειστεί.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι το φόρουμ Zhongguancun Forum της πόλης με επίκεντρο την τεχνολογία, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, θα αναβληθεί για το επόμενο έτος.
Το συνέδριο είχε ήδη αναβληθεί από τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης