Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία και Κίεβο ετοιμάζονται για τον χειρότερο χειμώνα από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

Ουκρανία και Κίεβο ετοιμάζονται για τον χειρότερο χειμώνα από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο
Η πόλη είναι αναγκασμένη να ετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, ακόμα και για εκκένωση μέρους του πληθυσμού είπε ο δήμαρχος του Κίεβο, Vitali Klitschko
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους κατοίκους της χώρας πως πρέπει να κάνουν όσο είναι δυνατόν εξοικονόμηση ρεύματος και παράλληλα να είναι έτοιμοι να περάσουν τους επόμενους μήνες με συνεχείς διακοπές ρεύματος, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τη θέρμανση τους, λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί οι ενεργειακές υποδομές από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitalι Klitschko υποστηρίζει πως η πόλη του θα βιώσει τον χειρότερο χειμώνα από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Klitschko εκτίμησε πως τα 3 εκατομμύρια των Ουκρανών του Κιέβου έχουν μπροστά τους έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, «τον χειρότερο από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».
«Η πόλη είναι αναγκασμένη να ετοιμαστεί για το «χειρότερο σενάριο», για εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και για την εκκένωση μέρους του πληθυσμού.
Δεν θέλουμε όμως να φτάσουμε εκεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin ότι επιδίωξη τους είναι να αναγκάσουν τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη με τους βομβαρδισμούς υποδομών.

Προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει

«Ο Putin προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως» υποστήριξε ο Klitschko, αποδίδοντας την κίνηση αυτήν στην πρόθεση να πειστεί ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
«Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο.
Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος.
Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει Putin» υπογράμμισε ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος κάλεσε τη Γερμανία να στείλει το ταχύτερο γεννήτριες, προστατευτικό ιματισμό και διάφορα είδη ανθρωπιστικής φύσης, πέρα από όπλα και πυρομαχικά.

Zelensky: Δημιουργούνται τα καταφύγια των αήττητων

Εν τω μεταξύ, ο Zelensky ανακοίνωσε πως σε όλη την Ουκρανία θα δημιουργηθούν ειδικά καταφύγια, στα οποία θα παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ίντερνετ, φάρμακα και νερό ενώ για ακόμα μια φορά κάλεσε τους Ουκρανούς να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως είπε τα κέντρα αυτά θα είναι προσβάσιμα για όλους δωρεάν και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.
«Εάν υπάρξουν και πάλι μαζικές ρωσικές επιθέσεις, είναι σαφές ότι η ηλεκτροδότηση δεν πρόκειται να αποκατασταθεί άμεσα.
Θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία αυτά τα καταφύγια των «αήττητων» με όλες τις βασικές υπηρεσίες» είπε ο Zelensky.

Εισάγουν γεννήτριες

Σημειώνεται πως οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές υποστήριξαν χθες Τρίτη 22/11 πως οι ενεργειακές υποδομές της χώρας έχουν υποστεί κολοσσιαίες ζημιές και πως μπορεί να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που να αφορούν κάθε φορά περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μάλιστα εκτιμάται πως οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση μπορεί να συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2023.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η εισαγωγή περίπου 8.500 γεννητριών την ημέρα σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτροδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης