Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ για βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων: Έχουν κάθε λόγο να αμυνθούν οι Τούρκοι - «Eργαστήριο drones» η Συρία

ΗΠΑ για βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων: Έχουν κάθε λόγο να αμυνθούν οι Τούρκοι - «Eργαστήριο drones» η Συρία
Η Συρία αποτέλεσε «εργαστήριο drones» για τα εμπόλεμα μέρη της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή…
Σύμφωνα με τον διευθυντή Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, «η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από την τρομοκρατική απειλή, ιδίως στα νότια σύνορά της.
Φυσικά, έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους».
Σημειωτέον πως η δήλωση έρχεται λίγο μετά τις προαναγγελίες Erdogan για νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, συνεπώς δεν θα ήταν άτοπο να λεχθεί ότι αποτελεί δεύτερη στήριξη στην τουρκική κυβέρνηση μετά το «πράσινο φως» για χρήση του ελεγχόμενου με τις ΗΠΑ συριακού εναέριου χώρου από τα τουρκικά F-16.
Ο Kirby πρόσθεσε, πάντως, ότι το σημείο που τους ανησυχεί σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή είναι η εξέλιξη της «μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους (DAESH).
«Μια επιχείρηση στην περιοχή μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των εταίρων μας να πολεμήσουν τo DAΕSH.
Θέλουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση εναντίον του», δήλωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική κυβέρνηση προδίδει για άλλη μία φορά τους συμμάχους Κούρδους, για να αποτρέψει μια νατοϊκή έξοδο της Τουρκίας.
Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού αποτελούν την κεντρική δύναμη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, και κατ’ επέκταση πολύτιμο σύμμαχο της Ουάσινγκτον -η οποία και έχει προειδοποιήσει πολλάκις την Άγκυρα να μην εξαπολύσει νέα επιχείρηση στη Συρία.
Αλλά για πρώτη φορά, τα τουρκικά μαχητικά πέρασαν από εναέριους χώρους που ελέγχονται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτεθούν στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στη Συρία.

Nεκροί

Πέντε άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν από πυραυλική επίθεση στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας, που ελέγχεται από αντάρτες, ανέφεραν μια νοσηλεύτρια σε τοπικό νοσοκομείο και ένας ακτιβιστής.
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από πού προήλθε η επίθεση η οποία σημειώθηκε σε μια περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία ελέγχεται από ισλαμιστές αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία.
Είχαν προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, επιθέσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μαχητικών F-16 εναντίον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα μαχητικά της κατέστρεψαν 89 στόχους στη Συρία και το Ιράκ την Κυριακή και ότι 184 μαχητές σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις εναντίον των YPG και του PKK την Κυριακή και την Δευτέρα.

Η Συρία «εργαστήριο drones»

Η Συρία αποτέλεσε «εργαστήριο drones» για τα εμπόλεμα μέρη της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε έκθεση της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για την ειρήνη PAX.
Τουλάχιστον 39 τύποι στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από έξι χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία, ανέφερε η PAX σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ και το συριακό καθεστώς έχουν χρησιμοποιήσει drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
«Η Συρία έγινε ένα εργαστήριο drones. Χώρες και μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς νέους τύπους drones», υπογραμμίζει η PAX.
«Την τελευταία δεκαετία, βελτιωμένα drones στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν δείξει επανειλημμένα πώς οι στρατιωτικοί φορείς [...] έχουν εξελίξει τις γνώσεις τους» σ' αυτό τον τομέα, προσθέτει η έκθεση.
Ιρανικά, ρωσικά και αμερικανικά drones καμικάζι που χρησιμοποιούνται στη Συρία έχουν αναπτυχθεί «σε μεγαλύτερη κλίμακα» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από το 2016, η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που τη βοήθησαν να καταλάβει μια ευρεία ζώνη μεθοριακών εδαφών.
Περισσότερες από 60 επιθέσεις τουρκικών drones έπληξαν περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB-2, που αναπτύχθηκε στη Συρία, έχει γίνει «το πιο γνωστό μαχητικό drone της Τουρκίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Αιθιοπία και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία», τόνισε η PAX for Peace.
Ο πόλεμος έχει αποδειχθεί «το απόλυτο εργαστήριο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)» για τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αξιολογεί drones εταίρων της και να δοκιμάζει τα δικά της μαχητικά drones και όπλα.
Η επέμβαση της Ρωσίας για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος ήταν κρίσιμη, καθώς η Δαμασκός έχανε τεράστιες εκτάσεις εδαφών.
«Η Ρωσία […] επηρέασε σημαντικά την πορεία του πολέμου χάρη στα drones», σύμφωνα με την PAX.
Το Ιράν προμήθευσε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συμμαχικές ιρακινές πολιτοφυλακές και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είχε ήδη προηγμένες ικανότητες, αλλά εδραίωσε την εμπειρία της πολεμώντας μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία, ανέφερε η έκθεση.
Έξι τύποι ιρανικών drones έχει επίσης «αναφερθεί ότι βρίσκονται στα χέρια του συριακού καθεστώτος», διευκρινίζει η ΜΚΟ.
Παράλληλα, τζιχαντιστές, που ανήκουν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ή η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έχουν μετατρέψει για στρατιωτική χρήση πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης