Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tο ξανασκέφτονται στo Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit

Tο ξανασκέφτονται στo Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit
Άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το Brexit…

Ακόμη και έπειτα από χρόνια διχασμού και συζητήσεις επί συζητήσεων φαίνεται ότι η Βρετανία δεν έχει ξεπεράσει το… Brexit.
Έχουν παρέλθει περισσότερα από έξι χρόνια μετά το «ναι» υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη ύφεση, μια βαθιά κρίση κόστους ζωής και έλλειψη εργαζομένων.
Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ την περασμένη εβδομάδα προανήγγειλε χρόνια υψηλότερων φόρων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Η ζοφερή «πρόγνωση» άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το Brexit, που πολλοί πίστευαν ότι έληξε οριστικά με την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου τα Χριστούγεννα του 2020.
Μέρες αφότου αναγκάστηκαν να δεχτούν σαρωτικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, οι Brexiters βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο αντιμέτωποι με μια είδηση των Sunday Times που ανέφερε ότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επιδιώκουν μια στενότερη σχέση, «ελβετικού τύπου», με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γλώσσα εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς που αντιτίθενται σε οτιδήποτε μπορεί να περιορίσει τις πρόσφατα κατακτηθείσες ρυθμιστικές ελευθερίες της Βρετανίας.
Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αναφέρθηκε δημοσίως -και αποδόθηκε σε ανώτερη κυβερνητική πηγή- αποτελεί μια απόκλιση από την εποχή του Μπόρις Τζόνσον ή της βραχύβιας διαδόχου του Λιζ Τρας.
Όπως είπε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξει μια στενότερη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Ως πρώτη ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντι στον Χαντ, ένας ανώτερος αξιωματούχος από το στρατόπεδο του Σουνάκ τον επέκρινε.

Αλλάζουν οι καιροί

Ο τόνος του Χαντ αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη στάση του κοινού, με μια νέα δημοσκόπηση που επιβλέπεται από τον γκουρού των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγητή John Curtice, να δείχνει ότι οι Βρετανοί απορρίπτουν το Brexit κατά 57% έναντι 43%.
Την περασμένη εβδομάδα, η YouGov Plc ανέφερε ότι το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει τώρα ότι το Brexit ήταν λάθος.
Περίπου το 19% αυτών ψήφισαν υπέρ του Brexit, αλλά τώρα μετανιώνουν για την επιλογή τους.
«Διαπιστώνεται μια σταδιακή, αργή διάβρωση της υποστήριξης για το Brexit», δήλωσε ο Curtice, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Strathclyde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης