Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Σε κίνδυνο οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών το χειμώνα, λόγω κατάρρευσης του ενεργειακού τους δικτύου

ΠΟΥ: Σε κίνδυνο οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών το χειμώνα, λόγω κατάρρευσης του ενεργειακού τους δικτύου
Εκατομμύρια ουκρανικά νοικοκυριά είναι ήδη χωρίς ρεύμα ενώ η θερμοκρασία άρχισα να πέφτει και στο Κίεβο εμφανίστηκαν τα πρώτα χιόνια

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρειδοποίησε ότι η κατάσταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού στην Ουκρανία είναι τόσο άθλια, λόγω των πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων των Ρώσων στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο, που θα είναι δυνητικά «απειλητική για τη ζωή» εκατομμυρίων Ουκρανών.
«Με απλά λόγια, ο επερχόμενος χειμώνας θα έχει να κάνει με την επιβίωση», είπε ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Αυτός ο χειμώνας θα απειλήσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Οι επιθέσεις, το τελευταίο μεγάλο κύμα των οποίων σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη και συνεχίστηκαν κατά διαστήματα το Σαββατοκύριακο, «έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στην υγεία των ανθρώπων», ανέφερε ο Kluge.
«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε υποδομές υγείας και ενέργειας σημαίνει ότι εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν λειτουργούν πλέον πλήρως», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
«Αναμένουμε ότι 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στους προσεχείς μήνες αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια», προειδοποίησε.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmyhal διατύπωσε την εκτίμηση ότι το ήμισυ του συνόλου της ενεργειακής υποδομής της χώρας έχει απενεργοποιηθεί μετά τις ρωσικές επιθέσεις.
Εκατομμύρια ουκρανικά νοικοκυριά είναι ήδη χωρίς ρεύμα ενώ η θερμοκρασία άρχισα να πέφτει και στο Κίεβο εμφανίστηκαν τα πρώτα χιόνια.
«Δυστυχώς η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές και ζωτικής σημασίας υποδομές της Ουκρανίας. Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος είναι απενεργοποιημένο», ανέφερε ο Shmyhal στο Reuters.
Το Politico ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η ουκρανική κυβέρνηση έστειλε στους ηγέτες του Κογκρέσου, στην οποία αναφέρεται ότι «η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους δυτικούς συμμάχους πως αναμένει και νέες αυξημένες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές της υποδομές τις επόμενες ημέρες και πως η ίδια δεν έχει αρκετά ανταλλακτικά για να επαναφέρει τα δίκτυα».
Το Politico διευκρίνισε περαιτέρω ότι «Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους και περισσότερες από μισή ντουζίνα ευρωπαϊκές χώρες βοήθεια και στήριξη εν όψει μιας παρατεταμένης περίοδου κατά την οποία η χώρα θα έχει προβληματα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού ααερίου.
Εν μέσω των έκτακτων κυλιόμενων διακοπών ρεύματος και των εντολών των αρχών, που απαγορεύουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας καλούν τώρα τους Ουκρανούς πολίτες να μην πανικοβάλλονται.
«Δαψεύδουμε τις δηλώσεις πανικού που διαδίδονται από τα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και σας διαβεβαιώνουμε ότι η κατάσταση με τον ενεργειακό εφοδιασμό είναι δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας του Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης