Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ανάλογο της κρίσης του 1970 το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε η Ρωσία - Η θλιβερή πρωτιά της Μ. Βρετανίας

ΟΟΣΑ: Ανάλογο της κρίσης του 1970 το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε η Ρωσία - Η θλιβερή πρωτιά της Μ. Βρετανίας
Ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα τεράστιο σοκ στις τιμές της ενέργειας
Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ στις τιμές της ενέργειας που είχε να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.
Αυτό αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας επιβαρύνει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, γεγονός που θα επιδεινωθεί εάν οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου στερέψουν.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διανομή στην Ευρώπη, να πλήξει τις χώρες παγκοσμίως, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ωθούνται προς τα πάνω.
Η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη και οι τιμές υψηλότερες στην Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς το 17,7% του ΑΕΠ που δαπανάται για την ενέργεια.
1_572.JPG
Η ανάπτυξη επιβραδύνεται

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας, η ασθενής αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και η μείωση της εμπιστοσύνης αναμένεται να αποδυναμώσουν την ανάπτυξη.
Οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα επιβραδύνουν απότομα και οι μεγάλες ασιατικές οικονομίες των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023.
Για το 2023 η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται στο 2,2%.
2_432.JPG
3_288.JPG
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός το 2023, αλλά θα μετριαστεί

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας και των βασικών προϊόντων διατροφής.
Η υψηλότερη τιμή της ενέργειας έχει συμβάλει στην πυροδότηση της αύξησης των τιμών σε ένα ευρύ καλάθι αγαθών και υπηρεσιών.
"Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει η παγκόσμια οικονομία για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αν και οι τιμές είχαν ήδη αναρριχηθεί λόγω της ταχείας ανάκαμψης από την πανδημία και των σχετικών περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και έγινε πολύ πιο διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.
Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα συμβάλουν τελικά στη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Για το 2023 ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται στο 6,6%.
4_213.JPG
Η θλιβερή πρωτιά της Μ. Βρετανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τη δεύτερη ασθενέστερη επίδοση από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου το επόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να υφίσταται τις επιπτώσεις του μεγαλύτερου ενεργειακού σοκ των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι μόνο η Ρωσία από τα μέλη της ομάδας G20 των κορυφαίων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θα υποστεί μεγαλύτερη συρρίκνωση από τη Βρετανία το 2023.
Στις εξαμηνιαίες οικονομικές προοπτικές του, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,4% φέτος - η έκτη ταχύτερη στην G20 - αλλά θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το επόμενο έτος.
Η συρρίκνωση της Ρωσίας κατά 5,6% προβλέπεται να είναι πιο σοβαρή από τη Βρετανία.
Οι κακές επιδόσεις προβλέπεται να συνεχιστούν το 2024 με επέκταση 0,2% - η από κοινού ασθενέστερη μαζί με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης