Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία σε Τουρκία για την εισβολή σε Συρία, Ιράκ: Δείξτε αυτοσυγκράτηση – Αντιδράσεις από ΗΠΑ

Ρωσία σε Τουρκία για την εισβολή σε Συρία, Ιράκ: Δείξτε αυτοσυγκράτηση – Αντιδράσεις από ΗΠΑ
Η Άγκυρα πρέπει να απόσχει από χρήση υπέρμετρης στρατιωτικής ισχύος λέει η Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

Να δείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από ενέργειες υπέρμετρης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία καλεί την Τουρκία η Ρωσία, τη στιγμή που αντιδράσεις υπάρχουν και από τις ΗΠΑ για τα τουρκικά «χτυπήματα» σε κουρδικές θέσεις στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.
«Καλούμε τους Τούρκους συναδέλφους μας να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης όχι μόνο στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να βρούμε μια δίκαιη λύση, συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου «Κουρδικού ζητήματος» ανέφερε ο Alexander Lavrentiev, ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία.
Η τοποθέτηση αυτή της Ρωσίας έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, η Τουρκία προειδοποιεί και μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

Όχι σε χερσαία επίθεση

«Τους τελευταίους μήνες, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Συρία, η Ρωσική Ομοσπονδία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου τουλάχιστον να αποτρέψει τη διεξαγωγή κάποιου είδους μεγάλης κλίμακας επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος. Η Ρωσική Ομοσπονδία το κατάφερε και ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατό να πείσουμε τους Τούρκους εταίρους μας να απόσχουν από την υπερβολική χρήση βίας στο συριακό έδαφος» υπογράμμισε ο Lavrentiev

Αντίθεση και από ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, την αντίθεση τους σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν τη Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ εξέφρασαν οι ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωση του το State Deparment αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)».
«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία» επισημαίνει το State Department.

Τουρκία: Εξολοθρεύσαμε 184 Κούρδους μαχητές

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της «εξουδετέρωσε» 184 Κούρδους μαχητές.
«Από την έναρξη της επιχείρησης Γαμψό Ξίφος, 184 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν από πυρά (...) οχημάτων και αεροσκαφών», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής 21/11 να χτυπούν θέσεις των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.
Πάντα σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Άμυνας, στην πρώτη φάση της επιχείρησης καταστράφηκαν 89 στόχοι, ανάμεσά τους κρησφύγετα, οχυρές θέσεις και αποθήκες των Κούρδων μαχητών.
Η επιχείρηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που έγινε στις 13 Νοεμβρίου και άφησε πίσω της 6 νεκρούς, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι την ευθύνη για αυτήν την επίθεση την έχουν οι Κούρδοι μαχητές.
Ωστόσο τόσο το ΡΚΚ όσο και το YPG αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη ή ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης