Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Trump: «Γελοίο» το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

Πρώην ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Trump: «Γελοίο» το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου
O Mnuchin χαρακτήρισε το πλαφόν την πιο γελοία ιδέα που έχει ακούσε ποτέ
Σχετικά Άρθρα

«Γελοίο» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Trump, Steven Mnuchin, το σχέδιο της Ομάδας των G7 να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Ο βετεράνος πολιτικός συμμετείχε σε ένα πάνελ στη Σύνοδο Κορυφής Μέσης Ανατολής και Αφρικής του Ινστιτούτου Milken.
Εκτός από πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, ο Mnuchin εργάζεται πλέον σε επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Η πιο γελοία ιδέα που έχω ακούσει»

Ο Mnuchin εξέτασε
την πρόταση για περιορισμό των τιμών και εκτίμησε ότι «όχι μόνο δεν είναι εφικτή, νομίζω ότι είναι η πιο γελοία ιδέα που έχω ακούσει ποτέ».
Εξήγησε ότι η επιβολή κυρώσεων στη  Ρωσία  και τους αξιωματούχους της τώρα θα είχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι αν είχαν εφαρμοστεί πριν από την έναρξη του πολέμου.
«Οι κυρώσεις θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο τότε. Νομίζω ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι υπάρχουν περιορισμένες επιλογές… υπάρχουν μέρη του κόσμου που τώρα αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός των κυρώσεων των ΗΠΑ», σημείωσε ο Mnuchin.
«Αλλά κοιτάξτε, ένα ανώτατο όριο τιμής, η αγορά θα καθορίσει την τιμή. Επομένως, εάν επιβάλλετε κυρώσεις σε υψηλότερες τιμές, κατά κάποιο τρόπο, απλώς επιδεινώνετε την κατάσταση, κατά τη γνώμη μου».
Η G7, η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσπαθεί να ορίσει ένα σταθερό ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου.
Θα συμμετάσχει επίσης η Αυστραλία.
Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να αποφασίσουν για το ακριβές επίπεδο ανώτατου ορίου, το οποίο έχει καθυστερήσει την εφαρμογή του σχεδίου.
Τα πλαφόν, που προτάθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο, θα περιορίσουν τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη ναυτιλία που περιλαμβάνουν πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης στους αγοραστές ρωσικών προμηθειών πετρελαίου, εκτός εάν πωλούνταν στο όριο ή κάτω από το όριο.
Το σχέδιο έχει σκοπό να βλάψει οικονομικά τη Ρωσία, προστατεύοντας παράλληλα τις δυτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την επίδραση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

«Εκεχειρία το καλύτερο σενάριο»

Ο Mnuchin τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν καθυστερήσει σημαντικά και ότι το καλύτερο σενάριο για να αποφευχθεί μια κλιμακούμενη κρίση προς το παρόν θα ήταν μια εκεχειρία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Επικρίσεις στον Biden για την ενέργεια

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Joe Biden για το γεγονός ότι εστιάζει υπερβολικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Είπε ότι ενώ δεν υποβαθμίζει την κλιματική αλλαγή,ο Λευκός Οίκος δεν πρέπει «να αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην οικονομία του άνθρακα».
«Υ
πάρχουν πράγματα που θα μπορούσε να κάνει η τρέχουσα διοίκηση, ξέρετε, υπάρχει ανάγκη για αγωγό, υπάρχει ανάγκη για υποδομή, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες γεωτρήσεις», τόνισε ο Mnuchin.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι ο φθηνός και ασφαλής εγχώριος ενεργειακός εφοδιασμός παραμένει κρίσιμος για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο Mnuchin ζήτησε επιστροφή στα χρόνια της ενεργειακής αυτάρκειας υπό τον πρώην προϊστάμενό του, τον πρόεδρο Trump και κατηγόρησε τον Biden για υποκρισία σχετικά με την ανεπάρκεια πετρελαίου από τις εξαγωγικές χώρες.
«
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε και να πούμε στον ΟΠΕΚ+, "Γιατί δεν παράγετε περισσότερο πετρέλαιο;" όταν δεν το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών
«Υπάρχει άφθονο σχιστολιθικό πετρέλαιο και σε αυτούς τους αριθμούς, είναι πολύ οικονομικό να παραχθεί», είπε, ενώ σημείωσε ότι ο ενεργειακός τομέας των ΗΠΑ «στερείται κεφαλαίων».

Ο Mnuchin υποστήριξε πως όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών, ήθελε να αποκτήσει περισσότερη χρηματοδότηση για να ενισχύσει το Εθνικό Αποθεματικό Πετρελαίου, όταν οι τιμές ήταν ακόμα χαμηλές τους πρώτους μήνες της πανδημίας.
Αυτό το απόθεμα πετρελαίου έκτοτε έχει εξαντληθεί σοβαρά με απόφαση της κυβέρνησης Biden  να το αξιοποιήσει προκειμένου να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης