Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan «δείχνει» χερσαία επιχείρηση σε Ιράκ, Συρία: Δεν θα περιοριστούμε σε αεροπορικές επιθέσεις

Ο Erdogan «δείχνει» χερσαία επιχείρηση σε Ιράκ, Συρία: Δεν θα περιοριστούμε σε αεροπορικές επιθέσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι Biden και Putin γνωρίζουν ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα στην περιοχή ανά πάσα στιγμή
Σχετικά Άρθρα
Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στρώνει το έδαφος για χερσαία επιχείρηση σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.
«Αρχικά, αυτή η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τυχαία σκέψη λέγοντας "ποιος θα έλεγε τι;". ή "πώς θα συνέβαινε αυτό;".
Όπως έχουμε ξαναπεί εάν κάποιος ενοχλήσει τη χώρα και τη γη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Έτσι, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο νότο μας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή (για την Τουρκία)» είπε ο Erdogan σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο που επέστρεφε από το ταξίδι του στο Κατάρ.
Οι δηλώσεις του Erdogan έγιναν αφότου η Τουρκία ξεκίνησε νωρίς την Κυριακή (20/11/2022) την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» σε Συρία και βόρεια Ιράκ, που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και έγινε ως αντίποινα στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
«Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες μονάδες θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν μέτρα ανάλογα.
Σύμφωνα με τον Erdogan σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην επιχείρηση και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών.
«Σε αυτό το σημείο χτυπήθηκαν 45 στόχοι τρομοκρατών σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων (87 μίλια) στο βόρειο Ιράκ και 44 στόχοι σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων (12 μίλια) στη Συρία», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία μίλησε για αυτή την επιχείρηση με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Erdogan απάντησε: «Δεν είχαμε καμία συνομιλία με τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Joe) Biden ή τον (Ρώσο πρόεδρο Vladimir) Putin σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο, τόσο ο Biden όσο και ο Putin το γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα σε αυτή την περιοχή ανά πάσα στιγμή».
Τέλος, ο Erdogan σχολίασε ότι η Τουρκία είναι με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αλλά η Ουάσιγκτον δυστυχώς έχει στείλει εξοπλισμό, πυρομαχικά και όπλα στις ζώνες τρομοκρατίας στη Συρία.

Οι σχέσεις με Αίγυπτο

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τις σχέσεις της Τουρκία με την Αίγυπτο. «Οι συνομιλίες μας με την Αίγυπτο μπορούν να εδραιώσουν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια σ' αυτούς που παίρνουν θέση εναντίον μας στην περιοχή. Η διαδικασία που άρχισε σε επίπεδο υπουργών θα συνεχιστεί με συναντήσεις πιο υψηλού επιπέδου ελπίζω» είπε χαρακτηριστικά.

Κουρδικές επιθέσεις με ρουκέτες στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας (21/11/2022) σημειώθηκαν κουρδικές επιχειρήσεις στη νότια Τουρκία, με τις πρώτες πληροφορίες από την τουρκική πλευρά να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και έξι τραυματίες.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα προήλθαν από «τρομοκράτες του YPG/PKK», εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τη Βόρεια Συρία, οι οποίες έπληξαν στόχους στην επαρχία Γκαζιαντέπ.
Οι ρουκέτες έπληξαν ένα λύκειο, δύο σχολεία και ένα φορτηγό στην πόλη Καρμακίς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
Η είδηση για την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά από στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.
Παρότι το PKK αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην αιματηρή επίθεση στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου, η Άγκυρα θεωρεί πως κρύβεται πίσω από την επίθεση και προχώρησε σε αντίποινα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης