Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Συντονίζονται κατά του Trump οι Ρεπουμπλικανοί - Ο ρόλος Pompeo και της μεγάλης χορηγού Adelson

ΗΠΑ: Συντονίζονται κατά του Trump οι Ρεπουμπλικανοί - Ο ρόλος Pompeo και της μεγάλης χορηγού Adelson
Ο Mike Pompeo προειδοποίησε ότι για να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τις εκλογές, δεν μπορούν απλώς "να βγαίνουν στο Fox News ή να στέλνουν tweets"
Αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, πίστευε ότι η πρόωρη ανακοίνωσή του για την υποψηφιότητά το 2024 θα έκανε τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του να υποκύψουν, προφανώς υπολόγισε λάθος.
Στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού αυτό το Σαββατοκύριακο, μια παρέλαση φιλόδοξων Ρεπουμπλικανών, είχε όλα τα συστατικά που συνήθως έχουν οι πολιτικοί που στοχεύουν σε μελλοντικές εκστρατείες για τον Λευκό Οίκο.
Οι τόνοι και τα μηνύματά τους διέφεραν - ελάχιστοι καλούσαν τον Trump ονομαστικά - αλλά συλλογικά κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μπροστά στον πρώην πρόεδρο μετά από μια τρίτη συνεχόμενη κακή εκλογική αναμέτρηση με αυτόν στο τιμόνι.
Ο Mike Pompeo, ο επιλεγμένος από τον Trump υπουργός Εξωτερικών και διευθυντής της CIA, προειδοποίησε ότι για να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τις εκλογές, δεν μπορούν απλώς "να βγαίνουν στο Fox News ή να στέλνουν tweets".
Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Chris Christie, ο οποίος διηύθυνε τη μετάβαση του Trump, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν επειδή "ο Donald Trump έχει βάλει τον εαυτό του πάνω από όλους τους άλλους".
Η Nikki Haley, η πρέσβειρα του Trump στον ΟΗΕ, η οποία δήλωσε πέρυσι ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα αν το έκανε το πρώην αφεντικό της, έχει προφανώς αλλάξει γνώμη.
Χρησιμοποίησε την ομιλία της το βράδυ του Σαββάτου εδώ για να πει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα με "σοβαρό τρόπο" και να καλέσει "μια νεότερη γενιά να ηγηθεί σε όλους τους τομείς".

Χάθηκε ο σεβασμός

Οι ομιλίες των υποψηφίων για το 2024 στο The Venetian Resort εδώ έδειξαν πόσο λίγο σεβασμό λαμβάνει ο Trump μετά την ανακοίνωση της προεκλογικής του εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα.
Όλο και περισσότερο, τον βλέπουν ως εύκολο αντίπαλο.
Και η παρουσία του δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές - με έναν ειδικό εισαγγελέα να πλανάται πλέον από πάνω του - έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο και διαρκή στόχο για το ρόστερ των εναλλακτικών επιλογών.
"Δεν θα έχει πια την οικονομική υποστήριξη που είχε, δεν θα έχει την εσωτερική υποστήριξη που είχε πριν", δήλωσε ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Chris Sununu, η πολιτεία του οποίου φιλοξενεί τις πρώτες σε όλη τη χώρα προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
"Επομένως, υπάρχει μια ευκαιρία.
Αυτή η πολιτική αδυναμία είναι βούτυρο στο ψωμία για κάποιους".
"Τώρα, θα εξακολουθεί να είναι παίκτης, αλλά θα είναι απλώς ένας από τους δώδεκα", πρόσθεσε ο Sununu.

Ο Trump ανακοινώνει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, σε 180 δευτερόλεπτα

Ο Trump, βέβαια, έχει μείνει πολιτικά νεκρός πολλές φορές στο παρελθόν.
Και παρά τα επερχόμενα πυρά που δέχεται, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι τον θεωρούν ως το πρώτο φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα.
Ορισμένοι λένε ότι η προθυμία άλλων να μπουν στην κούρσα θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύσει τις πιθανότητές του, δημιουργώντας ενδεχομένως μια επανάληψη των προκριματικών του 2016, όταν επικράτησε επί ενός διασπασμένου πεδίου Ρεπουμπλικανών αντιπάλων.
Μιλώντας στο συνέδριο μέσω βίντεο το Σάββατο, ο Trump έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Πολλοί στο ακροατήριο των φιλοϊσραηλινών συμμετεχόντων θεωρούν τον πρώην πρόεδρο ήρωα, μεταξύ άλλων για την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικάνοι δωρητές, ακτιβιστές και στρατηγικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι οι ενδιάμεσες εκλογές άφησαν τον Trump ευάλωτο - μια πρόσκληση για τους επίδοξους διαδόχους του να τσακίσουν.

Ο ρόλος Pompeo

Ενώ ο Pompeoέχει περάσει τα τελευταία χρόνια εμφανιζόμενος ενώπιον ρεπουμπλικανικού ακροατηρίου για την προετοιμασία μιας υποψηφιότητας για το 2024, οι παρατηρήσεις του στο συνέδριο αυτού του Σαββατοκύριακου ήταν ίσως το πιο μακρινό βήμα που έχει κάνει.
Ο Pompeo σημείωσε ότι ήταν "πιστός" καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση, αλλά είπε ότι η αφοσίωσή του "δεν ήταν σε ένα πρόσωπο, ή σε ένα κόμμα ή σε μια παράταξη" - μια όχι και τόσο συγκαλυμμένη αναφορά στον Pompeo.
Υποστήριξε επίσης ότι ο Trump άξιζε κάποια ευθύνη για την αποτυχία των ενδιάμεσων εκλογών, υποστηρίζοντας: "Η προσωπικότητα και η διασημότητα απλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.
Μπορούμε να το δούμε αυτό.
Ο αμερικανικός λαός δεν ήθελε να κοιτάξει πίσω, ήθελε να προχωρήσει μπροστά.
Τους ενδιαφέρει τι θα συμβεί αύριο, όχι τι συνέβη χθες".
Η Haley έριξε επίσης τις δικές της βολές.
Ενώ η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ και κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας είπε ότι δεν αξίζει να κατηγορηθεί "ένα άτομο" για τις ενδιάμεσες εκλογές, παρατήρησε ότι "δεν χρειαζόμαστε περισσότερους πολιτικούς που θέλουν απλώς να βγαίνουν στην τηλεόραση και να μιλούν για τα προβλήματά μας".
Ο Christie και ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Larry Hogan, εν τω μεταξύ, χρησιμοποίησαν τις κεκλεισμένων των θυρών εμφανίσεις τους το βράδυ της Πέμπτης ενώπιον μιας ομάδας μεγάλων δωρητών για να κατακεραυνώσουν τον πρώην πρόεδρο.
Και κατά τη διάρκεια των δημόσιων ομιλιών τους το πρωί του Σαββάτου, ο Hogan υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι "έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουν να γυρίσουν σελίδα", ενώ ο Christie κάλεσε το κόμμα "να σταματήσει να φοβάται οποιοδήποτε πρόσωπο".

Χάνονται χορηγίες

Ο Trump δεν αντιμετωπίζει αντίσταση μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους που επιθυμούν να κατέβουν στις εκλογές.
Αρκετοί μεγάλοι δωρητές που συγκεντρώθηκαν στο Λας Βέγκας αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι να ξανασταθούν πίσω από τον Trump.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Mike Pence χρησιμοποίησε τον χρόνο του στην εκδήλωση για να συναντηθεί με ορισμένους από αυτούς, μεταξύ της ομιλίας του και μιας υπογραφής βιβλίων.
Ωστόσο, ήταν η απουσία ενός μεγαλοδωρητή που ήταν πιο αποκαλυπτική.
Η Miriam Adelson, η πιο περιζήτητη χορηγός του κόμματος και η πιο επιφανής υποστηρίκτρια του RJC, μετέφερε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στις προκριματικές εκλογές - ούτε για τον Trump ούτε για κανέναν άλλον.
Η Adelson - η οποία μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, τον δισεκατομμυριούχο του καζίνο Sheldon Adelson, ήταν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του Trump κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 - παρέλειψε τη φετινή εκδήλωση για να πραγματοποιήσει αντ' αυτού ένα ταξίδι στο Ισραήλ.
Αυτό θεωρήθηκε ως σιωπηρή ένδειξη της έλλειψης ενδιαφέροντος της για συμμετοχή στον αγώνα.
"Κανείς δεν έχει ακόμη το μονοπώλιο για το 2024", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του RJC, Matt Brooks, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά σε πολλούς από τους κορυφαίους δωρητές του κόμματος.
"Όλοι θέλουν να δουν πού θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον.
Νομίζω ότι όλοι βρίσκονται σε ένα σημείο όπου δεν θέλουν να κοιτάξουν πίσω, αλλά μπροστά".
"Νομίζω ότι ο κόσμος ψάχνει πραγματικά για το μέλλον", πρόσθεσε ο Brooks.
"Όσον αφορά τους ανθρώπους εδώ, νομίζω ότι το πεδίο είναι ευρύτατα ανοιχτό για να κερδίσουν υποστήριξη το 2024".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης