Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Το Ιράν συμφώνησε με τη Ρωσία στην κατασκευή drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Washington Post: Το Ιράν συμφώνησε με τη Ρωσία στην κατασκευή drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ιράν στις αρχές Νοεμβρίου

Η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν για την έναρξη της κατασκευής εκατοντάδων μη επανδρωμένων όπλων αεροσκαφών σε ρωσικό έδαφος, ανέφερε η Washington Post το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, επικαλούμενη πηγές απο μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ιράν στις αρχές Νοεμβρίου.
Η Ρωσία και το Ιράν κινούνται με ταχείς ρυθμούς στη μεταφορά τεχνογνωσίας και βασικών εξαρτημάτων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έναρξη της παραγωγής εντός μηνών, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εμβάθυνση της συμμαχίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, η συμφωνία, εάν υλοποιηθεί πλήρως, θα αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω εμβάθυνση της συμμαχίας Ρωσίας-Ιράν που έχει ήδη παράσχει κρίσιμη υποστήριξη για την στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Με την απόκτηση της δικής της γραμμής συναρμολόγησης, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά το απόθεμά της σε σχετικά φθηνά αλλά εξαιρετικά καταστροφικά οπλικά συστήματα που, τις τελευταίες εβδομάδες, άλλαξαν τον χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερα από 400 ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας από τον Αύγουστο, επισημαίνουν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, με πολλά από τα αεροσκάφη να χρησιμοποιούνται σε επιδρομές εναντίον στόχων μη στρατιωτικής υποδομής, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ουκρανικό έδαφος που οι δυνάμεις της κατελήφθησαν νωρίς στον πόλεμο, η Μόσχα έχει στραφεί σε μια στρατηγική ανελέητων αεροπορικών επιθέσεων στις ουκρανικές πόλεις, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πυραύλων κρουζ και «καμικάζι» μη επανδρωμένων αεροσκαφών γεμάτων με εκρηκτικά για να εξουδετερώσουν την ηλεκτρική ενέργεια και το τρεχούμενο νερό. για εκατομμύρια ανθρώπους.

Οικονομικά και πολιτική οφέλη

Για τη Μόσχα, η συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει μια κρίσιμη ανάγκη για οπλισμό μετη δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας, τα οποία είναι σε έλλειψη μετά από εννέα μήνες μάχης.
Η συμφωνία προσφέρει επίσης σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη για το Ιράν, λένε οι αξιωματούχοι.
Ενώ η Τεχεράνη προσπάθησε να εμφανιστεί ως ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας, η εμφάνιση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από πόλεις της Ουκρανίας πυροδότησε απειλές για νέες οικονομικές κυρώσεις από την Ευρώπη.
Οι ηγέτες του Ιράν μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να αποτρέψουν νέες κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης εάν τα drones συναρμολογηθούν φυσικά στη Ρωσία, δήλωσαν οι αξιωματύχοι.

Το χρονικό της συμφωνίας

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Ιράν-Ρωσίας οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση στις αρχές Νοεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν μια ομάδα ρωσικών διαπραγματευτών της αμυντικής βιομηχανίας που ταξίδεψαν στην Τεχεράνη για να επεξεργαστούν τα logistics του όλου project , σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας από δύο χώρες που παρακολούθησαν τα γεγονότα.
Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να συζητήσουν το θέμα υπό τον όρο να μην αποκαλυφθούν οι ταυτότητες και οι εθνικότητες τους, επικαλούμενοι την ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων και συνεχιζόμενων προσπαθειών συλλογής πληροφοριών.
Μια ξεχωριστή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev ταξίδεψε στην Τεχεράνη στις 9 Νοεμβρίου για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις οικονομικές κυρώσεις και άλλες «δυτικές παρεμβάσεις» στις υποθέσεις των κυβερνήσεών τους, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και του Ιράν.
Ένας από τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη μυστική συμφωνία περιέγραψε μια επιθετική προσπάθεια και από τις δύο χώρες να επιταχύνουν n την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής σχεδίασης εντός της Ρωσίας.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επίσης τις σχετικές πληροφορίες, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αποκάλυψη για τη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Adrienne Watson δήλωσε στη Washington Post: «Το Ιράν και η Ρωσία μπορούν να πουν ψέματα στον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τα γεγονότα: Η Τεχεράνη βοηθά στη δολοφονία Ουκρανών αμάχων μέσω της παροχής όπλων και βοηθώντας τη Ρωσία. τις λειτουργίες του.
Είναι άλλο ένα σημάδι του πόσο απομονωμένα κράτη είναι, τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες – με συμμάχους και εταίρους – επιδιώκουν όλα τα μέσα για να εκθέσουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την παροχή αυτών των πυρομαχικών από το Ιράν και τη χρήση τους από τη Ρωσία εναντίον του ουκρανικού λαού.
Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία την κρίσιμη βοήθεια ασφαλείας που χρειάζεται για να αμυνθεί, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας», πρόσθεσε ο Watson.
Εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

«Προτεραιοποίηση» της αμυντικής συνεργασίας με τρίτες χώρες 

Η αποστολή του ΟΗΕ του Ιράν στη Νέα Υόρκη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αναφερόμενη συμφωνία ανταλλαγής τεχνογνωσίας, αρνήθηκε να εξετάσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι το Ιράν και η Ρωσία «διατήρησαν διμερή αμυντική, επιστημονική και ερευνητική συνεργασία. είναι η έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης».
Ενώ η Τεχεράνη έχει δηλώσει δημόσια την ουδετερότητά της στον πόλεμο, το Ιράν έχει «προτεραιοποιήσει την αύξηση της αμυντικής συνεργασίας με άλλες χώρες» τα δύο χρόνια από τη λήξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ που περιορίζει την ικανότητα του Ιράν να πουλά όπλα, δήλωσε ο Mahdi Nourian, σύμβουλος της αποστολής.
«Μετά τους φερόμενους ισχυρισμούς για χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη σύγκρουση της Ουκρανίας, το Ιράν ζήτησε μια κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων με τις αρχές της Ουκρανίας για να εξετάσει τέτοιους ισχυρισμούς», είπε ο ίδιος.
«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι στιγμής στον διάλογο μεταξύ Ιρανών και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της άμυνας και θα συνεχίσει να ξεκαθαρίζει οποιαδήποτε παρεξήγηση σχετικά με αυτό το θέμα».

Το πολεμικό υλικό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του Ιράν να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Η συνενοχή στη ρωσική τρομοκρατία πρέπει να τιμωρηθεί», είπε σε τηλεοπτική ομιλία του στις 6 Νοεμβρίου.
Αφού προηγουμένως αρνήθηκε ότι προμήθευε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους στη Ρωσία, Ιρανός εκπρόσωπος νωρίτερα αυτό το μήνα αναγνώρισε ότι η Τεχεράνη είχε πουλήσει μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στη Μόσχα, αλλά το έκανε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Μερικά από τα drones εντούτοις περιείχαν ιρανικά εξαρτήματα με ημερομηνία κατασκευής τον Φεβρουάριο του 2022, δημιουργώντας αμφιβολίες για το εάν το αεροσκάφος θα μπορούσε να είχε συναρμολογηθεί, αποσταλεί στη Ρωσία και είχε αναπτυχθεί πριν από την έναρξη του πολέμου.
Το Ιράν έχει μακρύ ιστορικό προμήθειας όπλων σε ομάδες πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν την Τεχεράνη, καθώς και στο να βοηθά βασικούς συμμάχους να ξεκινήσουν την εγχώρια παραγωγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής.
Oι κυβερνήσεις και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στον Λίβανο, την Υεμένη και τη Συρία έχουν λάβει οπλισμό, δήλωσε ο  Michael Knights ειδικός στον στρατό και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολή.
Στα χέρια των πολιτοφυλακών, τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναδεικνύονται ως ισχυρό νέο μπαλαντέρ στη Μέση Ανατολή
«Σε αυτή την περίπτωση, το Ιράν λειτουργεί ως γραφείο σχεδιασμού για μια μεγάλη δύναμη», επισήμανε ο Knights.
«Ο οικονομικός σχεδιασμός του Ιράν και ο μισός αιώνας κρυφών προμηθειών δυτικής τεχνολογίας ''παντρεύονται'' με τη βιομηχανική κλίμακα μιας μεγάλης δύναμης - της Ρωσίας. Αυτό θα έχει οφέλη τόσο για τη Ρωσία όσο και για το Ιράν».

Τα ρωτικά οπλικά συστήματα 

Η Ρωσία διαθέτει ήδη μια σειρά από άοπλα εναέρια οχήματα, ή UAV, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για επιτήρηση και εντοπισμό πυροβολικού.
Όμως η Μόσχα δεν έχει επενδύσει σε μεγάλους στόλους οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του τύπου που οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συνήθως σε στρατιωτικές εκστρατείες στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.
Αφού ξόδεψε χιλιάδες από τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας της σε πλήγματα κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο στον Ιρανό εταίρο της για επιθετικά drones που ο Knights περιγράφουν ως «το όπλο του μέλλοντος: φθηνό, γρήγορο και αρκετά καλό».
Τα ρωσικά εργοστάσια είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει μικρές τροποποιήσεις σε ορισμένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγοράστηκαν από το Ιράν, αλλάζοντας, για παράδειγμα, την ονοματολογία και το χρωματικό σχέδιο, ώστε να μοιάζουν με τα ρωσικά οπλικά συστήματα.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει εγχώρια παραγωγή UAV σχεδιασμένων από το Ιράν σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τους αξιωματούχους ασφαλείας που ενημερώθηκαν για τη νέα συμφωνία ανταλλαγής τεχνολογίας.

Τα ανταλλάγματα στην Τεχεράνη

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές τι είδους βοήθεια αναζητά η Τεχεράνη από τη Μόσχα σε αντάλλαγμα, πέρα από τα χρήματα και τα πλεονεκτήματα που προέρχονται από μια ενισχυμένη συμμαχία.
Στο παρελθόν, η Ρωσία παρείχε στο Ιράν έναν δορυφόρο επιτήρησης για να του επιτρέψει να κατασκοπεύει τους γείτονές του, καθώς και βασικά στοιχεία για τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ.
Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το Ιράν μπορεί να αναζητά πρόσθετη ''πυρηνική'' βοήθεια σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά του στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας.
.«Σαφώς οι Ρώσοι προσφέρουν διπλωματική και οικονομική βοήθεια.
Γνωρίζουν επίσης τη διεθνή πίεση στο Ιράν και θέλουν να βοηθήσουν να μετριαστεί αυτό».
Ένα βασικό ερώτημα, λένε οι ειδικοί στα όπλα, είναι εάν η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει ή να κατασκευάσει τα είδη ηλεκτρονικών συστημάτων  και συστημάτων ανίχνευσης που επιτρέπουν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν να πραγματοποιούν επιτυχώς χτυπήματα ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του Ιράν και της Ρωσίας έχουν περιορίσει σοβαρά την πώληση ευαίσθητης τεχνολογίας και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συστημάτων εξ αποστάσεως οδήγησης.

Tα εξαρτήματα των drones από ΗΠΑ, Κϊνα και Γερμανία...

Ανεξάρτητη ανάλυση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ανακτήθηκαν από το πεδίο μάχης της Ουκρανίας αποκάλυψε την έκταση της συνεχιζόμενης εξάρτησης του Ιράν από ξένες χώρες για βασικά εξαρτήματα.
Μια έκθεση του Οκτωβρίου που βασίστηκε σε εξετάσεις τριών τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής - των Mohajer-6, Shahed-131 και Shahed-136 - εντόπισε την ύπαρξη εξαρτημάτων κινητήρα και ηλεκτρονικών ειδών που κατασκευάστηκαν από αμερικανικές, γερμανικές και κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Science and International Security, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον που διεξήγαγε την ανάλυση.

Παράκαμψη των κυρώσεων

Αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς το Ιράν απέκτησε τα εξαρτήματα, η Τεχεράνη έχει μακρά ιστορία της παράκαμψης των διεθνών κυρώσεων με σκοπό να διαταραχθεί η εργασία στα οπλικά συστήματα καθώς και στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της, ανέφερε η έκθεση.
Η εκκρεμής λήξη του embargo του ΟΗΕ στις πωλήσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων θα μπορούσε να δώσει στην Τεχεράνη μια πρόσθετη ώθηση να κασταστεί έμπορος οπλικών συστημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι «θα είναι ελεύθερη να συνεχίσει να πουλά τα όπλα της στη Ρωσία και σε άλλους», ανέφερε η έκθεση..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης