Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια ολέθρου – Οι Ουκρανοί πλήττουν εσκεμμένα τον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhzhia – Εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση

Παιχνίδια ολέθρου – Οι Ουκρανοί πλήττουν εσκεμμένα τον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhzhia – Εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα των διεθνών πρακτορείων  ενημέρωσης για σχόλιο, μετά τις εξαιρετικά ανησυχητικές αναφορές από το εργοστάσιο
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Εξαιρετικά επικίνδυνοι για ολόκληρη την Ευρώπη είναι οι επίμονοι ουκρανικοί βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhzhia, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι Ουκρανοί πλήττουν εδώ και ώρες τον πυρηνικό σταθμό αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας, όπως μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.
Ο αδίστακτος και διεφθαρμένος Zelensky, μετά την αποτυχημένη απόπειρα να οδηγήσει μέσω Πολωνίας τον κόσμο σε έναν Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο επιχειρεί τώρα να προκαλέσει ανυπολόγιστη πυρηνική καταστροφή, αφού επιτίθεται μετά μανίας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.
Εξάλλου και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) Rafael Grossi δήλωσε ότι τα πλήγματα κατά του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia είναι «απολύτως εσκεμμένα και στοχευμένα» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την κατάσταση.

«Πάνω από δέκα πλήγματα» είχαν ως στόχο τον σταθμό», δήλωσε ο Grossi, ο οποίος ενστερνιζόμενος τη γνωστή αντιρωσική στάση του Οργανισμού δεν επέρριψε την ευθύνη στους Ουκρανούς.
Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι ο πυρηνικό σταθμός αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Παιχνίδια ολέθρου


Δεκαπέντε οβίδες εκτοξεύτηκαν του εργοστασίου, μετέδωσε το TASS την Κυριακή (20/11/2022), επικαλούμενο τον Renat Karchaa, συνεργάτη του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom.
«Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες (19/11), αλλά και σήμερα, βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση πυροβολικού στο σημείο αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο Karchaa τόνισε ότι οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και ένα κτίριο που φιλοξενεί φρέσκο χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ανιχνευθεί επί του παρόντος ραδιενεργές εκπομπές.

Σιγή ιχθύος από τους Ουκρανούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα των διεθνών πρακτορείων για σχόλιο, μετά τις εξαιρετικά ανησυχητικές αναφορές από το εργοστάσιο.
Το εργοστάσιο της Zaporizhzhia, το οποίο η Ρωσία κατέλαβε λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει δεχτεί επανειλημμένα βομβαρδισμό, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις και να κινδυνεύουν με πυρηνικό ατύχημα.
Η εγκατάσταση, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, παρείχε περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και έχει αναγκαστεί να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες πολλές φορές.

Σήμα κινδύνου από Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς, τους οποίους καταδίκασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά που είπε πως τέτοιες επιθέσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή.
Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του σταθμού στη νότια Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο, την καταστροφή του Chernobyl το 1986.
Περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις συγκλόνισαν τον σταθμό, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (19/11/2022) και σήμερα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Ομάδα του ΔΟΑΕ επί του εδάφους δήλωσε πως υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό στον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.
Η ομάδα του ΔΟΑΕ μπόρεσε να δει ορισμένες από τις εκρήξεις από τα παράθυρα όπου βρίσκονταν.
«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», ανέφερε σε μια δήλωση η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Rafael Grossi.
«Εκρήξεις σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο.
Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά», ανέφερε.
Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.
Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης διακοπεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ΄επανάλψη καταστρέψει καλώδια.

Επικίνδυνος ο έλεγχος στις εγκαταστάσεις

Μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να επισκεφθούν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia μετά τον βομβαρδισμό από τα ουκρανικά στρατεύματα, καθώς οι Ουκρανοί μπορεί να ανοίξουν πυρ ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο Renat Karchaa, σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.
«Φυσικά, είναι επικίνδυνο.
Αυτοί οι άνθρωποι (τα ουκρανικά στρατεύματα) μπορούν να επιτεθούν με πυρά πυροβολικού ανά πάσα στιγμή», είπε στο Tass.

Ρωσία: Τεράστιες οι ευθύνες του ΔΟΑΕ

Ως λευκή κάρτα για να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhzhia φαίνεται, πως εξέλαβαν οι Ουκρανοί το ψήφισμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καταγγέλλει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ Mikhail Ulyanov.
«Χθες και σήμερα (19 - 20/11) οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν σφοδρό βομβαρδισμό του ZNPP.
Φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν το πρόσφατο παραπλανητικό ψήφισμα του ΔΟΑΕ που χορηγήθηκε από τον Καναδά και τη Φινλανδία ως λευκή κάρτα για την επανέναρξη του βομβαρδισμού του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη», έγραψε στην τον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο ΔΟΑΕ ενέκρινε την Πέμπτη (17/11/2022) ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Εκτός από αυτό, το ψήφισμα εξέφραζε ανησυχία για την πίεση στο ουκρανικό προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Zapοrizhzhia και για την «επανειλημμένη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω βομβαρδισμών» στα παρακείμενα εδάφη.

ΗΠΑ: Επικίνδυνο πυρηνικό σπιράλ

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στις ΗΠΑ για τους συνεχείς βομβαρδισμούς των Ουκρανών στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, με την Ουάσινγκτον πάντως να αποφεύγει να κατονομάσει το Κίεβο ως υπαίτιο για τα επικίνδυνα αυτά χτυπήματα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin προειδοποίησε για ένα «επικίνδυνο σπιράλ εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» που θα προκληθεί από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Επικοινωνία Macron (Γαλλία) με την ΔΟΑΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Rafael Grossi, μετά από αναφορές για βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού του Zaporizhzhia (ZNPP), μετέδωσε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 το δίκτυο BFMTV, επικαλούμενο πληροφορίες από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2022 μίλησε τηλεφωνικά με τον Rafael Grossi,, γενικό διευθυντή της ΔΟΑΕ, μετά από αναφορές για επιθέσεις στο πυρηνικό εργαστάσιο της Zaporizhzhia , για τις οποίες η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.
Σημειώνεται ότι ο Macron σκοπεύει να τηλεφωνήσει και στον Vololymyr Zelensky αργότερα την Κυριακή.
Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, του οποίου οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται επί του παρόντος στο σταθμό, πολλά κτίρια, συστήματα και εξοπλισμός έχουν καταστραφεί στον πυρηνικό σταθμό, αλλά αυτές οι καταστροφές δεν είναι ακόμη κρίσιμες για την πυρηνική ασφάλεια.

Αποπέμφθηκε ο δήμαρχος του Energodar

Ο δήμαρχος του Energodar Alexander Volga απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του από τη διοίκηση της περιφέρειας Zaporizhzhia,
δήλωσε στο Tass πηγή από τη διοίκηση της πόλης.
«Ο Volga απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και του απαγορεύτηκε να παραμείνει στο έδαφος της περιοχής», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο Volga απολύθηκε με διάταγμα του αναπληρωτή κυβερνήτη της περιοχής Yevgeny Balitsky.
Ο Volga ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου της Energodar το καλοκαίρι.
Αντικατέστησε τον Andrey Shevchik, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση και τραυματίστηκε μαζί με τους σωματοφύλακές του τον Μάιο.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν δυτικά όπλα στο Kharkiv

Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τέσσερα αμερικανικά οβιδοβόλα, με τα οποία Ουκρανοί μαχητές έβαλαν εναντίον της ρωσικής περιοχής του Belgorod ανακοίνωσε η Μόσχα.
Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε εναντίον των θέσεων θέσεις του τάγματος πυροβολικού της 40ης ταξιαρχίας πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στην πόλη Volchansk και στο χωριό Gatishche, στην περιοχή Kharkiv.
Η περιοχή του Belgorod πλήττεται αδιαλείπτως από τις 11 Απριλίου 2022 από τους Ουκρανούς και η περιοχή βρίσκεται σε κίτρινο επίπεδο τρομοκρατικού κινδύνου.
Επίσης οι Ρώσοι κατέστρεψαν εργοστάσιο συναρμολόγησης κινητήρων για αεροσκάφη της ουκρανικής αεροπορίας στη Zaporizhzhia.
Στην περιοχή του Kramatorsk, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο εγκαταστάσεις των αμερικανικών MLRS HIMARS.

Αποκρούστηκαν ουκρανικές επιθέσεις στο Donetsk

Τις προηγούμενες ώρες οι Ουκρανοί προσπάθησαν να επιτεθούν σε διάφορους τομείς του μετώπου.
Στο Krasno-Limansky, το ρωσικό πυροβολικό απέτρεψε τις προσπάθειες των Ουκρανών να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση Makeevka, Chervonopopovka και Kremennaya.
Επίσης οι Ουκρανοί ακινητοποιήθηκαν και στη συνέχεια οπισθοχώρησαν στην περιοχή Kolomychikha.
Σε μία μόνο ημέρα στο Krasno-Limansky, ο ουκρανικός στρατός έχασε περισσότερους από 30 μαχητές και μισθοφόρους, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε φορτηγά.
Στο νότιο Donetsk Ουκρανοί μαχητές προσπάθησαν να αντεπιτεθούν στις περιοχές Slavny, Pavlovka, Rivnopol και Vremivka.
Εκεί οι απώλειές τους ανήλθαν σε 50 άνδρες, δύο MT-LB, δύο τεθωρακισμένα οχήματα και τρία φορτηγά, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
Οι Ουκρανοί δεν ανέλαβαν ενεργές ενέργειες στην κατεύθυνση του Kupyansk, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό πυροβολικό σκότωσε περισσότερους από 20 Ουκρανούς και κατέστρεψε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και δύο φορτηγά.
Επιπλέον η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε το διοικητήριο των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Kherson.
01_41.JPG
02_24.JPG
03_12.JPG

Γαλλική στρατιωτική ενίσχυση στον Zelensky

Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει δύο συστοιχίες των γαλλικών συστημάτων αεράμυνας Crotale NG, επιβεβαίωσε ο Sébastien Lecornu, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Le Journal du Dimanche.
Η Γαλλία υποσχέθηκε για πρώτη φορά να προμηθεύσει στην Ουκρανία τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας στα μέσα Οκτωβρίου.
Η Γαλλία ήταν από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ που παρείχαν θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο.
«Ό,τι υποσχόμαστε, το παραδίδουμε», είπε ο Lecornu.
Το Crotale NG είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του παλαιού συστήματος που αναπτύχθηκε από τον Όμιλο Thales τη δεκαετία του 1960.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει αερομεταφερόμενα όπλα και αεροσκάφη, από πυραύλους cruise έως ελικόπτερα, drones ή μαχητικά αεροσκάφη.
Το κύριο χαρακτηριστικό του Crotale NG είναι ο νέος πύραυλος VT-1, ο οποίος έχει ταχύτητα 3,5 Mach, συντελεστή φορτίου 35 G, κεφαλή 13 κιλών, βεληνεκές 11 χιλιομέτρων και ύψος έξι χιλιομέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης