Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Πιο κοντά σε πλήρες black out μετά τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές - Φόβος για μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα

Ουκρανία: Πιο κοντά σε πλήρες black out μετά τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές  - Φόβος για μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα

Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν «ακρωτηριάσει» σχεδόν το μισό ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και οι αρχές του Κιέβου δήλωσαν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 ότι είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης διακοπή λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της πρωτεύουσας

Σχετικά Άρθρα

Η πρόμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας είναι υπό έλεγχο παρά μια σειρά ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές ηλεκτροπαραγωγής και δεν υπάρχει λόγος πανικού, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας της χώρας, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εγκαταλείψουν οι άνθρωποι την Ουκρανία καθώς οι αρχές βρίσκονται ενώπιον ενός μεγάλυ μεταναστευτικπυ΄ρεύματος.
Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν «ακρωτηριάσει» σχεδόν το μισό ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και οι αρχές του Κιέβου δήλωσαν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 ότι είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης διακοπή λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της πρωτεύουσας αλλά και σε ολοκληρη της χώρα.

Οι διαβεβαιώσεις

«Αρνούμενοι τις πανικόβλητες φημολογίες από τα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, σας διαβεβαιώνουμε ότι η κατάσταση με τον ενεργειακό εφοδιασμό είναι δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας στην προσπάθειά του να κατευνάσει τη οργή των πολιτών για τις αθλιές συνθήκες διαβίωσης
Οι αρχές σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματίσει διακοπές ρεύματος για να βοηθήσουν την προσπάθεια επισκευής, σημείωσε, καλώντας τις οικογένειες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 25%.
Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy κατηγόρησε τη Ρωσία τον περασμένο μήνα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αναγκάζοντας εκατομμύρια να φύγουν προς τα δυτικά, δημιουργώντας μια προσφυγική κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Maxim Timchenko, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, η ενεργειακή βιομηχανία και μεμονωμένοι Ουκρανοί έκαναν θαύματα για να διατηρήσουν τα δίκτυα σε λειτουργία.
«Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να φυγει κάποιος από την Ουκρανία σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή  της η εταιρεία [ροκειμένουν να μην δημιουργεί ένα τεράστιο ρεύμα μετακίνησης των πληθυσμών ίσως και μετανάστευσης στη Δύση.
Ο Zelenskiy δήλωσε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2022 ότι τα προβλήματα εφοδιασμού ήταν χειρότερα μέσα και γύρω από το Κίεβο, καθώς και σε έξι άλλες περιοχές.
«Εργαζόμαστε σε όλη τη χώρα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», κατέληξε.

Βοήθεια από την ΕΕ

Την Παρασκευή 18/11, η Ουκρανία ζήτησε «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα, αφού σχεδόν οι μισές ενεργειακές της υποδομές έχουν «τεθεί εκτός λειτουργίας» λόγω των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών. Την ίδια στιγμή οι αρχές του Κιέβου προειδοποιούν για ενδεχόμενη «πλήρη διακοπή» της ηλεκτροδότησης.
Με τη θερμοκρασία στην Ουκρανία να πέφτει και το Κίεβο να βλέπει το πρώτο χιόνι για φέτος, αξιωματούχοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε όλη την ουκρανική επικράτεια, έπειτα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, η Ukrenegro, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έξι ευρείες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου.
«Σχεδόν το μισό μας ενεργειακό σύστημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε και ζήτησε «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ προκειμένου η Ουκρανία να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, κυρίως «για να αγοράσει επιπλέον φυσικό αέριο».
«Περιορισμοί πολλών ωρών στην ηλεκτροδότηση επιβάλλονται σε όλη την Ουκρανία στη διάρκεια της ημέρας», ανακοίνωσε η Ukrenegro.

Κίεβο και Οδησσός στο «σκοτάδι» – Συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Η πρωτεύουσα Κίεβο και η περιοχή γύρω από την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και περισσότερες από δέκα άλλες επαρχίες είναι αντιμέτωπες με διακοπές στην ηλεκτροδότηση, επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky.
«Η κατάσταση με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολη σε 17 επαρχίες και την πρωτεύουσα», επεσήμανε στο νυχτερινό του διάγγελμα μέσω βίντεο.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην επαρχία και την πόλη του Κιέβου, στην επαρχία της Οδησσού και επίσης στην Βινίτσια και την Τερνοπίλ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δύο περιοχές στη δυτική και τη νοτιοδυτική Ουκρανία.
Έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώνονται σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ άλλου γίνονται «σταθεροποιητικές» διακοπές ρεύματος βάσει προγράμματος.
Το Κίεβο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων, ενώ άλλοι δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ομώνυμη επαρχία.
Η Οδησσός είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης