Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova (Ρωσία) για «απαράδεκτο» Borrell: Ηγείται μιας διχασμένης Ευρώπης - Είναι απλός δορυφόρος των ΗΠΑ

Zakharova (Ρωσία) για «απαράδεκτο» Borrell: Ηγείται μιας διχασμένης Ευρώπης - Είναι απλός δορυφόρος των ΗΠΑ
ο Ισπανός έχει ξεχωρίσει μέχρι στιγμής μόνο ως ο πιο συγκρουσιακός ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ όλων των εποχών, γνωστός για τις μαχητικές του εκκλήσεις για «νίκη στο πεδίο της μάχης» και τον ρατσιστικό λόγο για τον «ευρωπαϊκό κήπο» και τη «ζούγκλα» που ενοχλεί τους Ευρωπαίους», υπενθυμίζει η Ρωσίδα διπλωμάτης για τον κ. Borrell
Σχετικά Άρθρα
«Δυστυχώς, οι ιδέες που εμπνέει και ο λόγος του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Διπλωματίας Josep Borrell στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως και πριν, δεν περιέχουν ούτε έναν υπαινιγμό του στρατηγικού οράματος της ΕΕ προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και εδραιώνουν την διαίρεση στην Ευρώπη, που δείχνει «ακόλουθος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
Δεν προσφέρουν προτάσεις για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων.
Λες και η Ρωσία ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως γεωγραφικοί και πολιτισμικοί γείτονες, μπορούν με κάποιο τρόπο να πάψουν να υφίστανται ως τέτοιοι μεταξύ τους», είπε η διπλωμάτης, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell για τις κοινές προσεγγίσεις της ΕΕ στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Mε φόντο την ουκρανική κρίση

Σύμφωνα με τη Zakharova, οι προτάσεις υποδηλώνουν ότι ο στόχος των σημερινών ηγετών της ΕΕ είναι να δώσουν γρήγορα μια εύλογη εξήγηση για τις προσπάθειες να περιορίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, να τους στερήσουν μια κοινή ιστορία και οικονομική βάση.
"Υπάρχει η επιθυμία να περιοριστούν οι δυνατότητες για τους πολιτικούς του μέλλοντος να βρουν διέξοδο από αυτή τη βαθιά κρίση.
Σίγουρα, στις παρούσες συνθήκες, το αίτημα της πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι ακριβώς το αντίθετο", πρόσθεσε.
Η Zakharova σημείωσε ότι ο Borrell, προφανώς, στοιχειώνεται από την επιθυμία να εγγραφεί το όνομά του στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ιστορία λαμβάνοντας ωστόσο, αμφίβολες πρωτοβουλίες.
«Ωστόσο, ο Ισπανός έχει ξεχωρίσει μέχρι στιγμής μόνο ως ο πιο απαράδεκτος και συγκρουσιακός ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ όλων των εποχών, γνωστός για τις πολεμοχαρείς του εκκλήσεις για «νίκη στο πεδίο της μάχης» και τον ρατσιστικό λόγο για τον «ευρωπαϊκό κήπο» και τη «ζούγκλα» που ενοχλεί τους Ευρωπαίους», υπενθυμίζει.
Η διπλωμάτης πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων εντός της ΕΕ για τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς η συζήτησή τους συνεχίζεται, και τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες για αυτό.

Τα έξι σημεία

Σχολιάζοντας την ουσία των έξι σημείων που πρότεινε ο Borrell, η Zakharova τόνισε ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι πως η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2014 ήταν ένα πραξικόπημα ναι εμπνευσμένο από τη Δύση και δημιουργήθηκε τεχνητά, ως ιδεολογικό κάλυμμα για τον πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό και ανθρωπιστικό περιορισμό της Ρωσίας για τη διασφάλιση της ηγεμονίας της Δύσης στην Ευρώπη και στον κόσμο συνολικά.
«Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λέξη για τη διαπραγματευτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, και μάλιστα για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη, στις προτάσεις του J. Borrell», σημείωσε.
Σύμφωνα με αυτήν, οι Βρυξέλλες βασίστηκαν στην εκμετάλλευση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, στην εκκαθάριση του δικού τους πεδίου πληροφόρησης από εναλλακτικές απόψεις, στην εδραίωση των Δυτικών Βαλκανίων ως σφαίρα επιρροής της ΕΕ, στη μεταφορά της αντιπαλότητας με τη Μόσχα στον μετασοβιετικό χώρο, επιβάλλοντας δυτικοκεντρικούς «κανόνες» και «απομόνωση της Ρωσίας».
«Η τελευταία είναι μια «σταθερή ιδέα», η οποία έχει γίνει πραγματικός αυτοσκοπός για την ΕΕ - μάταια ωστόσο, και επιβαρύνει μόνο με κόστος τις χώρες της ΕΕ και τους πολίτες τους, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν τους στρατηγικούς λανθασμένους υπολογισμούς των πολιτικών τους από τις δικές τους τσέπες», πρόσθεσε η Zakharova.

«Είναι σημαντικό ότι οι περισσότερες παγκόσμιες πρωτεύουσες δεν είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις Βρυξέλλες της ΕΕ, οι οποίες, με τη μεσαιωνική λογική τους, επιστρέφουν τον κόσμο στην εποχή της διάσπασης, των ψηλών τειχών και των πολιορκημένων φρουρίων.

Χρησιμοποιώντας την ορολογία του σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η ηγεσία της ΕΕ, προφανώς μολυσμένη με κάποιο είδος ανώμαλου πολιτικού ιού, αποφάσισε να απομονωθεί από τη Ρωσία», συνέχισε η διπλωμάτης.
Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η πρακτική σημασία των αποτελεσμάτων των συζητήσεων εντός της ΕΕ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποδοχή των νέων πραγματικοτήτων «επί τόπου», κατανοώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην οικοδόμηση ασφάλειας στην κοινή ευρωπαϊκή ήπειρο παρά μόνο με τη Ρωσία και με την ικανότητα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών να στηριχθούν στην κυριαρχία τους, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, «χωρίς να μετατραπούν σε δευτερεύον όργανο της γεωπολιτικής επέκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ», κατέληξε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης