Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζικές πωλήσεις ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες

Μαζικές πωλήσεις ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι κεντρικές τράπεζες, προεξαρχουσών της Fed και της ΕΚΤ, έχουν μετατραπεί από τους μεγαλύτερους πωλητές ομολόγων

Οι κεντρικές τράπεζες, τόσο η Fed όσο και οι υπόλοιπες, έχουν μετατραπεί από τους μεγαλύτερους αγοραστές ομολόγων
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι κεντρικές τράπεζες, προεξαρχουσών της Fed και της ΕΚΤ, έχουν μετατραπεί από τους μεγαλύτερους αγοραστές ομολόγων στους μεγαλύτερους πωλητές…


Ιαπωνία και Κίνα κάθε μήνα σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων.

Τόσο ιδιώτες επενδυτές όσο και οι κεντρικές τράπεζες πούλησαν κρατικά ομόλογα 118 δισεκ. δολ. – ιστορικό υψηλό επίπεδο…
Από το τέλος Σεπτεμβρίου, οι Ιάπωνες έχουν πουλήσει ομόλογα 114 δισεκ. δολ. από τον Ιούλιο, ήτοι το 9,2% των συμμετοχών τους, αλλά ομόλογα 208 δισεκ. δολ. από την κορυφή των 1,33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, μειωμένα κατά 15,7%.

Τα παραπάνω εξηγούν τα παρακάτω.
«Τους τελευταίους μήνες, η ρευστότητα στην αγορά διαθεσίμων έχει επιδεινωθεί. Αυτή η εξέλιξη είναι ανησυχητική, καθώς φαίνεται ότι η λειτουργία της αγοράς έχει γίνει μεγαλύτερη πηγή κινδύνου, αντί να αντανακλά απλώς το αβέβαιο θεμελιώδες περιβάλλον».

Για τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ομολόγων δεν αφορούν μόνο τις ταχέως μεταβαλλόμενες τιμές, αλλά αντικατοπτρίζουν και την έλλειψη αγοραστών ή την αδυναμία ή την απροθυμία των αγοραστών να «σκουπίσουν» την προσφορά.
Το γεγονός ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να συζητά την προοπτική αγοράς ορισμένων από τα πιο μη ρευστοποιήσιμα ομόλογα του Δημοσίου, λέει ο Major της HSBC, αποτελεί σιωπηρή παραδοχή ότι η παραπαίουσα ζήτηση έχει αρχίσει να προκαλεί προβλήματα.
Η μεγάλη επαναφορά: Η ανάρτηση βρόχου ανάδρασης απόδοσης ομολόγων-δολαρίου παρέχει ένα αρκετά λογικό πλαίσιο που εξηγεί τη δυναμική απόδοσης των ομολόγων σε δολάρια με βάση τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων.

Η πορεία προς τον υψηλό (ανά) πληθωρισμό;

Εάν η Fed αναγκαστεί να παρέμβει και να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όπως έκανε μαζικά με τα πακέτα διάσωσης της COVID ή να βοηθήσει στην ανατροπή των αναχρηματοδοτήσεων του Δημοσίου, η οικονομία θα βρεθεί σε τροχιά υψηλού πληθωρισμού για πολλά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης