Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλυπτικό το πόρισμα για τους Nord Stream: Βρέθηκαν «ξένα αντικείμενα» και υπολείμματα εκρηκτικών

Αποκαλυπτικό το πόρισμα για τους Nord Stream: Βρέθηκαν «ξένα αντικείμενα» και υπολείμματα εκρηκτικών
Τι αποκαλύπτει η ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελικής αρχής
Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η σουηδική έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream που σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 και το πόρισμα δεν εκπλήσσει κανέναν, αφού επιβεβαιώνει ότι, πρόκειται για πράξη μεγάλης δολιοφθοράς.
Αν και δεν κατονομάζει έναν ένοχο, η σουηδική τελική έκθεση αυτού του αρχικού σταδίου της έρευνας αποκάλυψε στοιχεία για «ξένα αντικείμενα» τοποθετημένα στους αγωγούς.
«Κατά τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν υπολείμματα εκρηκτικών σε πολλά από τα ξένα αντικείμενα που κατασχέθηκαν», ανέφερε η έκθεση.
Η ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελικής αρχής αναφέρει: «Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στη Βαλτική Θάλασσα, οι εκτεταμένες ζημιές στις γραμμές φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των εκρήξεων έχουν τεκμηριωθεί εκτενώς».

Ο ένοχος του σαμποτάζ

Η Ρωσία έχει αποποιηθεί την ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα ενοχοποιεί την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.
Οι Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα εργαστούν τώρα για να διαπιστωθεί ποιος ήταν πίσω από το σαμποτάζ:
«Η εργασία προηγμένης ανάλυσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη – στόχος είναι να εξαχθούν πιο οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα περιστατικά του Nord Stream», ανέφερε η αρχή.

Πολύπλοκη έρευνα

«Η έρευνα είναι εκτεταμένη και πολύπλοκη και τελικά θα δείξει εάν κάποιος μπορεί να υποπτευτεί και αργότερα να διωχθεί γι' αυτό».
Προηγουμένως, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν λίγο μετά τις μαζικές διαρροές στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι οι εκρήξεις «πιθανώς αντιστοιχούσαν σε εκρηκτικό φορτίο αρκετών εκατοντάδων κιλών».
Ρωσικές πηγές αλλά και δυτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν, ότι υπήρχε έντονη ναυτική δραστηριότητα των ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας κατά τη διάρκεια του συμβάντος.
Εάν η Σουηδία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τελικά η Ρωσία ήταν πίσω από την επίθεση στους αγωγούς, η Μόσχα είναι πιθανό να την απορρίψει και να ζητήσει τη δική της ανεξάρτητη πρόσβαση και διερεύνηση των αποδεικτικών στοιχείων και της τοποθεσίας.

Tο ένοχο sms της Truss

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι, το SMS που έστειλε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Liz Truss στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken και το οποίο έγραφε «έγινε - it’s done» αφορούσε τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, έχει δηλώσει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Sergey Naryshkin.
«Λοιπόν, έχω απόδειξη ότι όλα αυτά είναι καλά τεκμηριωμένα» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1 για το sms, που εστάλη λίγο μετά τις εκρήξεις
Ο Naryshkin σημείωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ενώ η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών θα πρέπει να συνεχίσει να αποτρέπει εξωτερικές απειλές.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ενώ οι ειδικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποκαλύπτουν και να αποτρέπουν οποιεσδήποτε απειλές, εξωτερικές απειλές κατά του κράτους μας και των πολιτών μας», σημείωσε όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να περιμένει η ρωσική πλευρά από τους δυτικούς εταίρους.
Εξάλλου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova αναμένει από το Λονδίνο να απαντήσει στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken μετά τις εκρήξεις στους Nord Stream.
Η ρωσική Γενική Εισαγγελία κίνησε την έναρξη δικογραφίας για μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας μετά την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου.

 


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης