Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Mea culpa» από Schaeuble για Ρωσία και αιχμές για Merkel: «Δεχθήκαμε ευχαρίστως το φθηνό ρωσικό αέριο»

«Mea culpa» από Schaeuble για Ρωσία και αιχμές για Merkel: «Δεχθήκαμε ευχαρίστως το φθηνό ρωσικό αέριο»
Η κατάσταση σήμερα είναι πιο απειλητική από ποτέ, προειδοποιεί ο Schaeuble
Σχετικά Άρθρα
Τα προσωπικά του λάθη σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας και την εξάρτησή της από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaueble.
Ο Schaeuble άφησε αιχμές κατά της πρώην καγκελάριου Angela Merkel, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι η Merkel δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Angela Merkel δεν ήταν η μόνη που ήθελε φθηνό αέριο από τη Ρωσία.
«Η οικονομία, οι πολίτες, όλοι το δέχθηκαν ευχαρίστως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Schauble εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την παγκόσμια κατάσταση, θεωρεί ότι το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί, ενώ τονίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς προκειμένου να κατατάξει την Merkel μεταξύ των «μεγάλων καγκελάριων».
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πρόσφατη δήλωσή του περί «δεύτερου πουλόβερ», εάν στο σπίτι τον φετινό χειμώνα κάνει κρύο.

Το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί

«Το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και εδώ και 50 χρόνια βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
«Ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα ότι η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο απειλητική όσο σήμερα», σημειώνει σε συνέντευξή του στη σημερινό φύλλο της Handelsblatt και αναφέρεται συγκεκριμένα στη Ρωσία.
Αναγνωρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, αλλά και πολλοί στη Γερμανία «δεν θέλαμε να δούμε» την πραγματικότητα. Ήδη από τη εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε.
«Μίλησα με τον ρώσο ομόλογό μου, τότε, για το πώς θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε από κοινού την ισλαμιστική τρομοκρατία.
Αλλά θα μπορούσα απλώς να κοιτάξω τι έκανε η Ρωσία στην Τσετσενία. Θα μπορούσαμε ακόμη να είχαμε ακούσει τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας Lech Kaczynski, ο οποίος μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία είχε προειδοποιήσει ότι "πρώτα η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι Βαλτικές και μετά η Πολωνία". Είχε δίκιο», λέει ο Schaeuble, ο οποίος πάντως δεν κατηγορεί την πρώην καγκελάριο για αυτή την πολιτική.
«Η Merkel δεν ήταν η μόνη που ήθελε φθηνό αέριο από τη Ρωσία. Η οικονομία, οι πολίτες, όλοι το δέχθηκαν ευχαρίστως», πρόσθεσε, για να επισημάνει ωστόσο ως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι η πρώην καγκελάριος, στις σημερινές τις τοποθετήσεις δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας.
Ερωτώμενος σχετικά με τους «μεγάλους καγκελάριους» της Γερμανίας, o πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στους Conrad Adenauer, Willy Brandt και Helmut Kohl.
«Ο κατάλογος έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί», τονίζει και αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν σε αυτόν έχει θέση και η Angela Merkel.

«Ανοησίες» τα περί ανατροπής Merkel

Σχετικά με τη στάση του κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, όταν, σύμφωνα με πολλούς, θα μπορούσε να είχε ανατρέψει την καγκελάριο, δηλώνει: «Ανοησίες! Ήμουν πάντα της άποψης ότι το CDU δεν επιτρέπεται να ανατρέψει τον δικό του καγκελάριο».
Ο Schaeuble ερωτάται όμως και σχετικά με δήλωσή του, «όποιος κρυώνει, ίσως να φορέσει ένα δεύτερο πουλόβερ», ενόψει ενός χειμώνα με ενεργειακή κρίση, ο Schaeuble υπερασπίζεται την άποψή του: «Είναι λάθος να δίνεις μεγάλες υποσχέσεις στον κόσμο. Η δημοκρατία δεν είναι παζάρι για ευκαιρίες. Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από τους πολίτες. Τι πρόβλημα υπάρχει να βάλουμε ένα πουλόβερ, αν είναι απαραίτητο;», απαντά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης