Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως το Lidl, φρενάρουν την πώληση... αβγών - Ξέσπασμά γρίπης, προβλήματα εφοδιασμού

Βρετανία: Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως το Lidl, φρενάρουν την πώληση... αβγών - Ξέσπασμά γρίπης, προβλήματα εφοδιασμού
Πάμε προς έλλειψη αβγών; Φταίνε τα σουπερ μάρκετ 

Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ Asda και Lidl άρχισαν να μεριμνούν για τον αριθμό των κιβωτίων αυγών που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Και τα δύο καταστήματα είπαν ότι το μέτρο είναι προσωρινό λόγω και της γρίπης των πτηνών που έχει διαταράξει την παροχή ορισμένων σειρών αυγών.
Η Waitrose είπε ότι δεν είχε εισαγάγει κανένα όριο, αλλά «συνεχίζει να παρακολουθεί τη ζήτηση των πελατών».
Άλλοι μεγάλοι λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Tesco, Morrisons, Marks and Spencer και Co-op δήλωσαν ότι δεν περιορίζουν τις πωλήσεις.
Η Sainsbury αποθηκεύει αυγά που εισάγονται από την Ιταλία.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών με περισσότερα από 200 κρούσματα επιβεβαιωμένα σε ολόκληρη τη χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2021.
Αν και αναγνωρίζουν τη γρίπη των πτηνών, οι πτηνοτρόφοι λένε ότι το ενεργειακό κόστος και οι λιανοπωλητές που αγοράζουν προϊόντα σε χαμηλές τιμές περιορίζουν τώρα την προσφορά αυγών.

Προς έλλειψη αβγών

Ο πλήρους απασχόλησης αγρότης τέταρτης γενιάς Ioan Humphreys είπε στους The Epoch Times ότι θα υπάρξει «έλλειψη αυγών».
Ο Humphreys έχει μια φάρμα στην Ουαλία με 32.000 κότες ελευθέρας βοσκής. Στις 8 Νοεμβρίου δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter που είχε πάνω από 125.000 προβολές στο οποίο υποστήριξε ότι «η γρίπη των πτηνών δεν είναι ο κύριος λόγος που έχουμε έλλειψη αυγών. Τα σούπερ μάρκετ κάνουν ό,τι θέλουν και πάλι.»
Την Πέμπτη, δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο στο οποίο είπε ότι «τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να καταλάβουν το γεγονός ότι φταίνε τα σούπερ μάρκετ για αυτήν την έλλειψη αυγών, όχι η γρίπη των πτηνών».
Ο Humphreys ισχυρίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ δεν πληρώνουν τους αγρότες για τα αυγά παρά την αύξηση της τιμής για τον καταναλωτή. Η αύξηση της τιμής δεν φτάνει στους αγρότες, παρόλο που το κόστος παραγωγής ζωοτροφών, ηλεκτρικής ενέργειας και νέων πτηνών έχει αυξηθεί.
«Θα υπάρξει έλλειψη αυγών, θα είναι λιγότερα και οι αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παράγουν», είπε.
«Υπήρχε γρίπη των πτηνών πέρυσι και δεν υπήρχε έλλειψη αυγών γιατί είχαμε την οικονομική δυνατότητα να παράγουμε» , πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Παραγωγών Αυγών Ελεύθερης Βοσκής, δήλωσε στους The Epoch Times ότι πάνω από το ένα τρίτο των κτηνοτρόφων αυγών σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη βιομηχανία επειδή λένε ότι δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο να εκτρέφουν κότες.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη 17/11.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης