Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την απώλεια της Kherson, οι Ρώσοι οχυρώνουν και την Κριμαία - Αντεπίθεση στο Donbass

Μετά την απώλεια της Kherson, οι Ρώσοι οχυρώνουν και την Κριμαία - Αντεπίθεση στο Donbass
Ο ρωσικός στρατός λαμβάνει υπόψη του και το σενάριο περί μαζικής ουκρανικής αντεπίθεσης και στη Zaporizhia
Σχετικά Άρθρα

Μετά την απώλεια της Kherson και της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου προς την ανατολική, καθώς η στρατιωτική ηγεσία έκρινε πως δεν μπορούσε πλέον να συνεχιστεί με επάρκεια ο ανεφοδιασμός τους, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε οχυρωματικά έργα και στην Κριμαία.
«Οχυρωματικά έργα γίνονται υπό τον έλεγχό μου στο έδαφος της Κριμαίας για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των κατοίκων της» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της Κριμαίας Sergey Aksyonov, επισημαίνοντας πως τα έργα αυτά υλοποιούνται κατόπιν οδηγιών από τη ρωσική ηγεσία.

Συναγερμός

Η απώλεια της Kherson και των εδαφών που κατείχαν οι Ρώσοι στη δυτική όχθη του Δνείπερου και οι πληροφορίες πως οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν περίπου 40.000 στρατιώτες και τεράστιο στρατιωτικό οπλισμό και εξοπλισμό για να αντεπιτεθούν στη γειτονική επαρχία της Zaporizhia, έχει σημάνει συναγερμό στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι προχώρησε σε αναδίπλωση των δυνάμεων της από τα δυτικά του Δνείπερου στην περιοχή της Kherson (αυτά ήταν άλλωστε και τα μοναδικά εδάφη που είχαν θέσει υπό τον έλεγχο τους δυτικά του ποταμού οι Ρώσοι από την έναρξη της εισβολής) προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την αμυντική τους διάταξη και να είναι σε θέση να απαντήσουν σε μια αντεπίθεση των Ουκρανών τόσο στο υπόλοιπο τμήμα της επαρχίας της Kherson όσο και στη Zaporizhia.
Ωστόσο, μια μαζική ουκρανική αντεπίθεση στη Zaporizhia σε συνδυασμό με πυρά από τη δυτική όχθη της Kherson θα εντείνει την πίεση στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναδιπλωθεί ανατολικά του Δνείπερου.
Είναι προφανές πως εάν χαθεί για τους Ρώσους η Kherson και η Zaporizhia, τότε ανοίγει ο δρόμος για την Κριμαία και το Donbass.

Πιο κοντά τα ουκρανικά πυροβόλα

Ωστόσο, η πρόσφατη αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα δυτικά της Kherson, είχε ως άμεση συνέπεια οι ουκρανικές δυνάμεις όχι μόνο να καταλάβουν αρκετά εδάφη της επαρχίας αλλά και να προσεγγίσουν και τις άλλες ουκρανικές επαρχίες και εδάφη που προσάρτησε πρόσφατα η Μόσχα, με την εμβέλεια πλέον του πυροβολικού τους να μπορεί να πλήξει και την Κριμαία (αποτελεί ρωσικό έδαφος ήδη από το 2014 κάτι που δεν έχει αναγνωρίσει το Κίεβο).
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι Ουκρανοί έχουν πλήξει στόχους στην Κριμαία, όπως το χτύπημα στη γέφυρα Κερτς (ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία) αλλά και η επίθεση με drones στο ναύσταθμο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

Αναχαιτίστηκαν οι Ουκρανοί στο Luhansk - Αντεπίθεση στο Donetsk

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο ρωσικός στρατός σταμάτησε την αντεπίθεση των Ουκρανών στην περιοχή του Kupyansk, στην επαρχία του Luhanskh στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, περισσότεροι από 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν δύο άρματα μάχης και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα.
«Στην κατεύθυνση Kupyansk, ως αποτέλεσμα των πυρών του ρωσικού πυροβολικού και βαριών συστημάτων φλογοβόλων, οι προσπάθειες του εχθρού να επιτεθεί προς την κατεύθυνση των οικισμών Yagodnoye στην περιοχή Kharkiv και Kuzemovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk απετράπησαν» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Επιπλέον, ο Konashenkov υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον οικισμό Opytnoe στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης