Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβεβαιώνει και επίσημα η Σουηδία: Σαμποτάζ η έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream

Επιβεβαιώνει και επίσημα η Σουηδία: Σαμποτάζ η έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream
Ο Σουηδός εισαγγελέας υποστήριξε ότι εντοπίστηκαν υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών
Σχετικά Άρθρα

Το σενάριο της δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream επιβεβαιώνει και επίσημα η Σουηδία, με τον Σουηδό εισαγγελέα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την έρευνα, να υποστηρίζει πως εντοπίστηκαν υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού στους αγωγούς.
«Κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τόπο του εγκλήματος που πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στη Βαλτική Θάλασσα, ελήφθησαν εκτεταμένα αντικείμενα και η περιοχή ερευνήθηκε προσεκτικά.
Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα ξένα αντικείμενα που βρέθηκαν.
Οι εργασίες προηγμένης ανάλυσης συνεχίζονται για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για το περιστατικό» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist.

Περίπλοκη η προανάκριση

Όπως αναφέρει ο Σουηδός εισαγγελέας, η «προανάκριση είναι πολύ περίπλοκη και περιεκτική» ενώ σημειώνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Στην ανακοίνωση αυτή δεν απαντάται το πλέον κρίσιμο ερώτημα, δηλαδή του ποιος είναι πίσω από αυτήν τη δολιοφθορά.
Μάλιστα ο Ljungqvist αφού επαινεί τη συνεργασία των αρχών της Σουηδίας με εκείνες άλλων χωρών, τονίζει ότι δεν μπορεί να παράσχει περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή και δεν θα παράσχει περαιτέρω πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Πυρά Ρωσίας στη Δύση

Η Ρωσία αποδίδει την ευθύνη για το σαμποτάζ στους αγωγούς σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.
Στις αρχές Νοεμβρίου ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolay Patrushev μιλώντας σε συνεδρίαση των ομολόγων του της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών είχε αναφέρει πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream ήταν επωφελείς για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως είχε αναφέρει, κυριολεκτικά από τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση των αναφορών για τις εκρήξεις κατά μήκος των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ξεκίνησε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης για την απόδοση των ευθυνών στη Ρωσία.
45_5.JPG

Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και το...μήνυμα 

«Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο κύριος ωφελούμενος από αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι οι ΗΠΑ και το βρετανικό ναυτικό συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας», επεσήμανε ο Patrushev.
Ο ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτό που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι το γραπτό μήνυμα της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Lizz Truss, που ενημερώνει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αμέσως μετά τον βομβαρδισμό στους αγωγούς φυσικού αερίου ότι «έγιναν όλα».
Σε γενικές γραμμές, όπως σημείωσε ο αρχηγός ασφαλείας, οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, δημιούργησαν ένα ευνοϊκό πεδίο πληροφόρησης για τον εαυτό τους, ενεργώντας ως διοργανωτές εκστρατειών δυσφήμισης και μεταθέτοντας την ευθύνη για ό,τι συνέβαινε σε άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας.

Καμία αμφιβολία για τη βρετανική ενοχή

Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποδώσει ευθύνες στη Μ. Βρετανία για το ρόλο της σε αυτή τη δολιοφθορά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου και στην πράξη δολιοφθοράς κατά του αγωγού Nord Stream.
Δεν θα μείνουν χωρίς αντίδραση», είχε αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης