Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Πρόωρη αποπληρωμή TLTROs 296 δισ. από τις ευρωτράπεζες - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

EKT: Πρόωρη αποπληρωμή TLTROs 296 δισ. από τις ευρωτράπεζες - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
H Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πρόωρες αποπληρωμές
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει την Παρασκευή τη μεγαλύτερη ανάληψη μετρητών από το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης στην ιστορία της, καθώς δίνει στις τράπεζες μια πρώτη ευκαιρία να αποπληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια της ΕΚΤ.
Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, οι τράπεζες θα αποπληρώσουν πρόωρα 296 δισ. ευρώ από τις πολυετείς πιστώσεις ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα μειωθεί κατά 3,5%. 
Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό - ρεκόρ στην ευρωζώνη αυξάνοντας το κόστος των πιστώσεων και αποτελεί το πρώτο βήμα για την απορρόφηση ακόμη περισσότερης ρευστότητας το επόμενο έτος, περικόπτοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

ecb_1.png

Κίνητρα στις τράπεζες

Ενώ αυτή η πρόωρη αποπληρωμή των TLTROs είναι εθελοντική, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες ένα κίνητρο για να απαλλαγούν από αυτά τα δάνεια, αφαιρώντας την επιδότηση επιτοκίου τον περασμένο μήνα.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τράπεζες θα αποπληρώσουν δάνεια TLTRO αξίας περίπου μισού τρισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 2000.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα εξετάσουν πώς η αγορά επεξεργάζεται αυτή την ξαφνική πτώση των μετρητών για να εκτιμήσουν πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν στην αντιστροφή του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συζητήσουν στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.

Πλήγμα για την Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από τις αποπληρωμές θα παρατηρηθεί στις περιφερειακές χώρες, οι οποίες θα δουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών ομολόγων τους να επιστρέφει στην αγορά.
«Σαφώς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πλήγμα  από τις μεγάλες αποπληρωμές, ενώ ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε ο Louis Harreau, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχει μικρότερο κίνητρο για τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης να αποπληρώσουν, επειδή βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη χρηματοδότηση από το TLTRO σε σχέση με τις βόρειες ομοειδείς τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης