Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστήριο Χάγης: Αθωώθηκε η Ρωσία για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 με 298 νεκρούς - Καταρρίφθηκε κατά λάθος

Δικαστήριο Χάγης: Αθωώθηκε η Ρωσία για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 με 298 νεκρούς - Καταρρίφθηκε κατά λάθος
Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε κατά λάθος όταν μεταφέρθηκε για στρατιωτικό αεροσκάφος
Σχετικά Άρθρα

Το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τρεις άνδρες σε ισόβια κάθειρξη για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 της  Malaysia Airlines το 2014 κοντά στο Donetsk.
Στις 17 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τους Igor Girkin (Strelkov), Sergey Dubinsky και Leonid Kharchenko σε ισόβια κάθειρξη ερήμην, κρίνοντάς τους ένοχους για το θάνατο 298 επιβατών στο μαλαισιανό Boeing, πτήση MH17, το 2014.
Ο Ρώσος υπήκοος Oleg Pulatov αθωώθηκε.
Το δικαστήριο εκτίμησε τη συνολική αποζημίωση για τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Το μαλαισιανό Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη στις 17 Ιουλίου 2014 κοντά στο Donetsk.

Αθωώθηκε η Ρωσία

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, όλοι σκοτώθηκαν.
Το Δικαστήριο της Χάγης αναγνώρισε την έλλειψη ενοχής και άμεσης ευθύνης της Ρωσίας ως κατηγορούμενης για τη χρήση του συστήματος αεράμυνας Buk κατά της πτήσης MH17.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing 777, της πτήσης MH17, φαίνεται πολιτικοποιημένη δήλωσε ο Leonid Slutsky, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, όπως αναφέρει το RIA Novosti.
Δεν επετράπη σε Ρώσους ειδικούς να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της κοινής ομάδας έρευνας στην υπόθεση MH17, πρόσθεσε.
«Η απόφαση, φυσικά, είναι πολιτικοποιημένη.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτήν», είπε ο Slutsky.
Ο Vladimir Dzhabarov, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing πάνω από το Donbass είναι νομικά άκυρη.
Έτσι, οι Ολλανδοί δικαστές έκριναν τους Igor Girkin (Strelkov), Sergey Dubinsky και Leonid Kharchenko ένοχους για την τραγωδία.
Ο δικαστής Hendrik Steenhuis καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε ισόβια κάθειρξη ερήμην.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Boeing 777 της Malaysia Airlines συνετρίβη όταν ένα αντιαεροπορικό σύστημα Buk εκτόξευσε πύραυλο στο αεροσκάφος από την περιοχή κοντά στο χωριό Pervomaisky.
Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε κατά λάθος, αφού οι δράστες πίστεψαν ότι πρόκειται για στρατιωτικό αεροσκάφος.

O Zelensky χαιρετίζει την απόφαση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαιρέτισε την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014.
Δικαστήριο στη Χάγη ανακοίνωσε την απόφασή του ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία και ότι η Ρωσία είχε τον γενικό έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων εκείνη την περίοδο.
Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους -δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης-, καταδικάστηκαν ερήμην για ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
«Η τιμωρία για όλες τις ρωσικές φρικαλεότητες -τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος- θα είναι αναπόφευκτη», έγραψε ο Zelensky στο Twitter, τονίζοντας ότι αυτοί που διέταξαν την επίθεση πρέπει τώρα να δικαστούν.
Από την πλευρά του ο σύμβουλός του, ο Mykhailo Podolyak, δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι «κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους θα διερευνηθεί και «θα οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα».
«Μπορεί να ειπωθεί ότι αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας, ότι κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους θα τεκμηριώνεται, θα ερευνάται και θα καταλήγει σε ένα συμπέρασμα. Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί», τόνισε ο Mykhailo Podolyak στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης