Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυάγιο Biden στο Μπαλί - Τραγική αποτυχία και ήττα της άγριας επιθετικότητας των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G20

Ναυάγιο Biden στο Μπαλί - Τραγική αποτυχία και ήττα της άγριας επιθετικότητας των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G20
Eίναι δυνατό να περιοριστεί η άγρια επιθετικότητα της συλλογικής Δύσης και να επιτευχθεί συμβιβασμός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα

Σαφή ήττα για τις  ΗΠΑ αποτελεί το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Ινδονησία, καθώς απουσιάζει η σαφής καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά των Συνόδων των G20 και σε αυτό καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η Κίνα, η Ινδία και η οικοδέσποινα Ινδονησία.
Η Ρωσία δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος.  
Το τελικό ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των G20
αποτελεί νίκη για την κοινή λογική καθώς κατάφερε να εξουδετερώσει την άγρια επιθετικότητα της Δύσης και να καταλήξει σε συμβιβασμό, δήλωσε την Πέμπτη (17/11/2022) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Το ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, εκθέτει διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Ουκρανίας.
«Είναι λίγο πολύ μια νίκη για την κοινή λογική», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ήττα για την άγρια επιθετικότητα της Δύσης

«Έδειξε ότι είναι δυνατό να περιοριστεί η άγρια επιθετικότητα της συλλογικής Δύσης και να επιτευχθεί συμβιβασμός, διαφορετικά η σύνοδος κορυφής των G20 θα είχε αποτύχει να υιοθετήσει μια τελική δήλωση για πρώτη φορά στην ιστορία της», είπε ο Peskov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διπλωμάτες, οι Ινδονήσιοι οικοδεσπότες και η Ινδία, που θα αναλάβει τώρα την προεδρία των G20, καθώς και άλλοι ξένοι εταίροι, αξίζουν πολλά εύσημα για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδοι.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι γενικά αρκετά θετική για το ανακοινωθέν.
«Πράγματι, αντανακλά μια εικόνα όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου τόνισε πως οι εργασίες θα συνεχιστούν για τους G20.
«Όλοι ενδιαφέρονται γι' αυτό.
Στην πραγματικότητα, αυτή ο παγκόσμιος φορέας μάλλον παρακολουθεί την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο και μπορεί τουλάχιστον να προσεγγίσει τα πιο κρίσιμα και πιεστικά ζητήματα», είπε ο Peskov.

Ο ρόλος της Ινδονησίας

Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo, μεταξύ άλλων ηγετών, κάλεσε τους δυτικούς ηγέτες να μετριάσουν τη ρητορική τους σε σχέση με τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G20 στο Μπαλί.
Οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Widodo, πίεσαν τους δυτικούς συναδέλφους να είναι πιο ευέλικτοι και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μίας λιγότερο σκληρής ρητορικής απέναντι στη Μόσχα.
Και αυτό προκειμένου η Ρωσία, η οποία εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο κορυφής από τον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov, να συμφωνήσει με το τελικό ψήφισμα της συνόδου κορυφής.

Το κοινό ανακοινωθέν

Τα μέλη της ομάδας, στα οποία περιλαμβάνεται η Ρωσία, υπογραμμίζουν επίσης στο κοινό τους κείμενο, ότι «η χρήση ή η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη».
«Είναι ζωτικής σημασίας να τηρείται το διεθνές δίκαιο και το πολυμερές σύστημα που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση όλων των σκοπών και αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζεται στην τελική ανακοίνωση.

Ο πολυπολικός κόσμος

Ο συντονισμός μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου σε διεθνές επίπεδο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κίνα, Igor Morgulov.
«Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφέρω τις τακτικές προσωπικές συναντήσεις και τις συνεχείς επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών.
Στις 15 Νοεμβρίου, στο Μπαλί, συναντήθηκαν για δέκατη φορά φέτος», είπε.
«Νομίζω ότι αυτή η δυναμική μιλάει από μόνη της: ο συντονισμός των προσπαθειών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στη διεθνή σκηνή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο», τόνισε ο Morgulov.
Σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι το Πεκίνο θα τηρήσει μια «αμερόληπτη και δίκαιη θέση» για την Ουκρανία και «διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στις ειρηνευτικές συνομιλίες».
Επίσης είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης