Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κρίση των big tech απειλεί το ιρλανδικό θαύμα - Προειδοποιήσεις από τους αναλυτές

Η κρίση των big tech απειλεί το ιρλανδικό θαύμα - Προειδοποιήσεις από τους αναλυτές
Οι επιδόσεις των big tech έχουν συμβάλει στην υπερτροφοδότηση της ιρλανδικής ανάπτυξης
Οι μαζικές παγκόσμιες περικοπές θέσεων εργασίας στις Meta, Twitter, Stripe και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς αποτελούν πικρή είδηση για το προσωπικό τους στο Δουβλίνο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Όμως οι αναλυτές δήλωσαν ότι αποτελούν ένα "κάλεσμα αφύπνισης" για τις παρενέργειες της υπερβολικής εξάρτησης της Ιρλανδίας από τις big tech.
Το επί δεκαετίες στοίχημα της Ιρλανδίας στην παγκόσμια πληροφορική έχει αποδώσει σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που πληρώνουν οι πολυεθνικές που έχουν τα λαμπερά ευρωπαϊκά τους κεντρικά γραφεία στα Docklands της ιρλανδικής πρωτεύουσας και απασχολούν το 12% των εργαζομένων της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Davy Group.
Οι επιδόσεις των big tech έχουν συμβάλει στην υπερτροφοδότηση της ιρλανδικής ανάπτυξης και τα έκτακτα έσοδά τους από την εταιρική φορολογία - παρά το γεγονός ότι ο βασικός συντελεστής της Ιρλανδίας για τις επιχειρήσεις είναι μόλις 12,5% - έχουν δώσει στην κυβέρνηση ένα βαθύ δημοσιονομικό μαξιλάρι για την αντιμετώπιση των σημερινών πιέσεων στο κόστος ζωής.

Μεγάλες απολύσεις

Με τη Meta να απολύει το 13% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, τον Elon Musk να μειώνει το μισό προσωπικό του Twitter και την Stripe, την εταιρεία πληρωμών που ιδρύθηκε από δύο Ιρλανδούς αδελφούς, να απολύει το 14% των εργαζομένων, η τεχνολογική φούσκα της προηγούμενης δεκαετίας μπορεί να έχει σκάσει, καθώς οι εταιρείες που επεκτάθηκαν γρήγορα αντιμετωπίζουν τώρα ένα αυξανόμενο κόστος πίστωσης.
Το βραχυπρόθεσμο πλήγμα θα σημάνει την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία.
Ωστόσο, ορισμένοι εδώ πιστεύουν ότι η λιγότερη εξάρτηση από τη βιομηχανία μπορεί να μην είναι κακό πράγμα για μια χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως η "Silicon Valley της Ευρώπης".
"Η Ιρλανδία πόνταρε πραγματικά στο μέλλον της τεχνολογίας... σχεδόν εις βάρος όλων των άλλων", δήλωσε ο Mark O'Connell, εκτελεστικός πρόεδρος και ιδρυτής της OCO Global, μιας εταιρείας συμβούλων που εστιάζει στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
"Δεν είναι ευχάριστο για τους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους... αλλά για άλλους τομείς που έχουν επισκιαστεί από αυτό, νομίζω ότι μπορεί να είναι ίσως μια καλή εξισορρόπηση".
Μια επιβράδυνση της τεχνολογίας θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, που τροφοδοτούνται από την τεράστια αύξηση της απασχόλησης στον τομέα, δήλωσαν οικονομολόγοι.

Αναγκαία διόρθωση

Η Ιρλανδία έχει προσθέσει 24.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών από το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς η χώρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ απασχόλησης.
Η αγοραστική δύναμη του υψηλά αμειβόμενου τεχνολογικού προσωπικού έχει οδηγήσει σε άνοδο τα ενοίκια σε μια αγορά όπου η προσφορά κατοικιών ήταν ήδη υπό σοβαρή πίεση.
"Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια αναγκαία διόρθωση για μια πραγματικά υπερθέρμανση της οικονομίας", δήλωσε ο Danny McCoy, διευθύνων σύμβουλος της συνομοσπονδίας εργοδοτών IBEC.
Χαρακτήρισε την κρίση στέγασης της Ιρλανδίας και τις υπερφορτωμένες δημόσιες υπηρεσίες "πραγματική συνάρτηση της ανισορροπίας στην οικονομία".
Αν κάποια από αυτά τα πράγματα "αρχίσουν να ηρεμούν τώρα, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα θετικό σημάδι ότι μπορεί να επιστρέψουμε σε μεγαλύτερη κανονικότητα", πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με την περίπτωση που η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell μετέφερε ένα εργοστάσιο από την Ιρλανδία στην Πολωνία το 2009, καταργώντας 1.900 θέσεις εργασίας, οι περικοπές αυτή τη φορά δεν θα καταστρέψουν την οικονομία.
Όμως ο Jean Cushen, αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Maynooth, δήλωσε ότι οι απολύσεις ήταν "μια κλήση αφύπνισης".
"Αν αυτές οι εταιρείες μειώσουν τις επενδύσεις και αν εισέλθουμε σε έναν τεχνολογικό χειμώνα, δεν υπάρχουν απαραίτητα άλλες πηγές ανάπτυξης και τομείς ανάπτυξης", δήλωσε η Cushen.

Κυβερνητικές ενέργειες

Οι επερχόμενες περικοπές, οι οποίες αναμένεται να μην ξεπερνούν τις 1.000 θέσεις εργασίας στην Ιρλανδία, έχουν επίσης τρομάξει την κυβέρνηση, η οποία προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι δεν μπορεί να βασίζεται για πάντα στους φόρους από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ακριβώς επειδή αυτό το μπόνους θα μπορούσε μια μέρα να εξαφανιστεί.
Οι μεγάλες πολυεθνικές της τεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων από τον εταιρικό φόρο, τα οποία με σχεδόν 14 δισ. ευρώ το εννεάμηνο έως τον Σεπτέμβριο ήταν σχεδόν 6 δισ. ευρώ υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η Ιρλανδία συμφώνησε να ενταχθεί σε ένα νέο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%, αν και δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε ισχύ.
Ο Conall Mac Coille, επικεφαλής οικονομολόγος της χρηματιστηριακής εταιρείας Davy, δήλωσε ότι η Ιρλανδία αντιμετώπιζε μια κρίση προσφοράς κατοικιών ακόμη και πριν από την τεχνολογική ύφεση.
"Δεν νομίζω ότι η επιβράδυνση του τεχνολογικού τομέα θα θεραπεύσει την Ιρλανδία από αυτά τα προβλήματα χωρητικότητας", δήλωσε.
"Σε γενικές γραμμές, τα νέα είναι περισσότερο αρνητικά παρά θετικά... αλλά δεν είναι καταστροφικά μέχρι στιγμής".
Οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 6,5% όλων των θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία, συνεισφέρουν το 10% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Όμως καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι κλείνει τα κέντρα της στην Ιρλανδία και ο Mac Coille σημείωσε ότι οι περισσότερες εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση των εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης