Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Biden αδειάζει δημόσια τον Zelensky για τον πύραυλο στην Πολωνία - Αναδίπλωση από το Κίεβο

O Biden αδειάζει δημόσια τον Zelensky για τον πύραυλο στην Πολωνία - Αναδίπλωση από το Κίεβο
Τα λόγια του ότι ο πύραυλος δεν είναι ουκρανικός, δεν αποτελούν απόδειξη είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε ένα πρωτοφανές «άδειασμα» του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναφορικά με τον πύραυλο που έπληξε χωριό στο πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.
Παρά το γεγονός ότι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Πολωνία απέρριψαν το σενάριο ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος να εκτοξεύτηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν ουκρανικός και ότι εκτοξεύτηκε από το σύστημα αεράμυνας για να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο, ο Zelensky επιμένει ότι πρόκειται για ρωσικό πύραυλο και για επίθεση σε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.
«Τα λόγια του Zelensky ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία δεν ήταν ουκρανικός, δεν αποτελούν κάποιου είδους απόδειξη» διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στέλνοντας ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στον Ουκρανό ομόλογο του.

Κατηγορηματικές οι ΗΠΑ

Παρά την επιμονή Zelensky, οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία αλλά από την Ουκρανία προκειμένου να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο.
«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Adrienne Watson προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Αναδίπλωση από το Κίεβο

Πάντως, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα Πέμπτη 17/11 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken με τον Ουκρανό ομόλογό του, Dmytro Kuleba, το Κίεβο φαίνεται να αναδιπλώνεται.
Στις δηλώσεις του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δεν έκανε καμία αναφορά ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός - όπως υποστήριζε μέχρι χθες ο Zelensky - ενώ υιοθέτησε την αμερικανική θέση
«Συμμεριζόμαστε την θέση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία φέρει ακέραια την ευθύνη της τρομοκρατίας μέσω των πυραύλων και των επιπτώσεών της στο έδαφος της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Μολδαβίας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Kuleba, ο οποιός χαιρέτισε την «ζωτικής σημασίας αμερικανική βοήθεια» στον «τομέα της άμυνας» και υπενθύμισε ότι «οι αποστολές όπλων αντιαεροπορικής άμυνας προς την Ουκρανία πρέπει να επιταχυνθούν» σε απάντηση της κλιμάκωσης των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ζητώντας την προμήθεια του συστήματος Patriot.

Έρευνα ζητά το Κίεβο

Πάντως, το Κίεβο ζητά άμεση πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης στο πολωνικό χωριό Przewodów, προκειμένου να διεξαγάγει τη δική του έρευνα.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Zelensky, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.
«Η Ουκρανία ζητά άμεση πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης», ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Danilov.
«Υποστηρίζουμε την κοινή έρευνα του περιστατικού με την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία», πρόσθεσε.
Μάλιστα ο Danilov ανέφερε «στοιχεία» που έχει στην κατοχή της η Ουκρανία και που δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τον πύραυλο που στο πολωνικό χωριό.

Duda: Χρειάζεστε το «πράσινο φως» από την Πολωνία και τις ΗΠΑ για να συμμετάσχετε σε κοινή έρευνα

Απαντώντας από την πλευρά του στις δηλώσεις Danilov, ο Πολωνός πρόεδρος Andrei Duda ανακοίνωσε πως «η Πολωνία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να συμμετάσχει η Ουκρανία στην έρευνα για τον πύραυλο που έπεσε σε χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία».
«Οι διαδικασίες διεξάγονται από Πολωνούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αν επιτραπεί σε κάποιον να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη συμφωνία και των δύο μερών», είπε ο Andrei Duda, σαφώς ενοχλημένος από την εκ μέρους της Ουκρανίας αμφισβήτηση των δηλώσεών του, με τις οποίες ο ίδιος ο Πολωνός πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το πυραυλικό πλήγμα που εκδηλώθηκε σε μεθοριακό πολωνικό χωριό «προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από την ουκρανική αεράμυνα».

Γιατί δεν προερχόταν από τη Ρωσία ο πύραυλος

Ένας ρωσικός πύραυλος, το κόστος του οποίου εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια, δεν θα μπορούσε να εκτοξευθεί για να στοχεύσει ένα τρακτέρ και ένα ρυμουλκούμενο στην Πολωνία, δήλωσε ο Alexei Podberezkin, Διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Ερευνών της ρωσικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Almaz-Antey.
Ο πύραυλος S-300, ο οποίος, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έπεσε στην Πολωνία, έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή αεροσκαφών και διηπειρωτικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Αυτό δεν είναι μυστικό για κανέναν.
«Είναι τόσο προφανές εδώ ότι ο πύραυλος δεν θα μπορούσε να έρθει από το έδαφος της Ρωσίας.
Πώς φαντάζεστε έναν πύραυλο που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια να χτυπά ένα τρακτέρ;» είπε ο ειδικός στην Pravda.
Επίσης σημείωσε ότι, οι Ουκρανοί ειδικοί δεν έχουν σημαντικές γνώσεις και στερούνται δεξιοτήτων ως προς τη διαχείριση των συστημάτων αεράμυνας τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί συχνά δεν καταλαβαίνουν πού ακριβώς μπορούν να πέσουν βαριά συντρίμμια πυραύλων.

Stoltenberg: Η Ρωσία δεν ετοιμάζει επίθεση

Η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για κάποια επίθεση στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Jens Stoltenberg, ο οποίος τόνισε πως δεν ήταν σκόπιμο και ηθελημένο το «χτύπημα» στην Πολωνία και πως πιθανότατα αυτό προήλθε από την ουκρανική πλευρά.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι.
Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας.
Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σχετικά με το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία που άφησε πίσω του δύο νεκρούς.
Ο Stolternberg είπε πως αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης