Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια ανάσα από το να αναπτύξει ατομική βόμβα το Ιράν - Σε δύο χρόνια θα εμπλουτίζει ουράνιο στο 90%

Μια ανάσα από το να αναπτύξει ατομική βόμβα το Ιράν - Σε δύο χρόνια θα εμπλουτίζει ουράνιο στο 90%
Σε ομιλίες στον ΟΗΕ πριν από περίπου μια δεκαετία, ο Netanyahu είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν πριν περάσει το κατώφλι του 90%

Κορυφαίες ισραηλινές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν θα είναι σε θέση να αναπτύξει σε δύο χρόνια από τώρα ατομική βόμβα, ακόμη και αν υπάρξει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια να εμπλουτίσει ουράνιο πάνω από το όριο του 90%.
Η ανάπτυξη ατομικής βόμβας είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία η οποία διαφέρει από τη συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Επίσης, πρέπει να γίνουν ασυνήθιστες προσαρμογές σε έναν βαλλιστικό πύραυλο για να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλουτίζει ουράνιο στο πολύ υψηλό επίπεδο του 60%, από τον Απρίλιο του 2021, και είχε αρκετό ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού.
Η μη επίτευξη εμπλουτισμού ουρανίου κατά 90% και πλέον δεν έχει επιτευχθεί, είτε λόγω ισραηλινών στρατιωτικών απειλών είτε λόγω αμερικανικών ή ευρύτερων οικονομικών απειλών της Δύσης.

Δεν έχουν γίνει αρκετές ενέργειες για την πρόληψη του 90%

Σε ομιλίες στον ΟΗΕ πριν από περίπου μια δεκαετία, ο Netanyahu είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν πριν περάσει το κατώφλι του 90% – μια δέσμευση που θα έπρεπε ίσως να είχε πραγματοποιηθεί το 2020-2021.
Παρομοίως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στην Jerusalem Post ότι μια κίνηση του Ιράν να υπερβεί το όριο του 90% θα άλλαζε τoυς όρους του διπλωματικού παιγνίου όσον αφορά την αμερικανική πολιτική.
Εύλογα, πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναμένουν επιστροφή στο JCPOA του 2015, κάτι που θα οδηγήσει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα κατευνάσει τις ανησυχίες για τη διέλευση της γραμμής του 90% τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2025.
Πάντως, τα προαναφερθέντα στοιχεία σε συνδυασμό σημαίνουν ότι δεν είναι απίθανο στο παρόν πλαίσιο το Ισραήλ να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα για να εμποδίσει τον Khamenei να περάσει το επίπεδο του 90%, εάν έπαιρνε αυτή την απόφαση.
Το 2018, η Μοσάντ είχε «παρεισφρήσει» στα πυρηνικά αρχεία του Ιράν, φέρνοντας στο φως σημαντικό όγκο πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Έκτοτε η Τεχεράνη συνέχισε να πειραματίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους και εκτοξεύσεις δορυφόρων ασταμάτητα – κάτι που αξιωματούχοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ ομονοούν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον, ορισμένοι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το Ιράν μπορεί να διαθέτει μυστικές ομάδες που εργάζονται σε πυρηνικά projects.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης