Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ιράν – Αζερμπαϊτζάν

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο  μεταξύ Ιράν – Αζερμπαϊτζάν
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian και ο Αζέρος ομόλογός του Jeyhun Bayramov συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και σε τηλεφωνική επικοινωνία
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών τόνισαν την Τετάρτη (16/11/2022) ότι πρέπει να διατηρήσουν την επικοινωνία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αποσαφήνιση των παρεξηγήσεων, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian και ο Αζέρος ομόλογός του Jeyhun Bayramov
συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και σε τηλεφωνική επικοινωνία, όπως αποκάλυψε το ιρανικό υπουργείο.
Επισημαίνοντας τις πρόσφατα τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Μπακού, ο Abdollahian είπε ότι «ενοχλήθηκε από ορισμένες αναληθείς δηλώσεις» που έγιναν πρόσφατα για τη χώρα του.

Η κλιμάκωση της έντασης

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών κλιμακώθηκαν πρόσφατα λόγω στοχευμένων δηλώσεων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και από τις δύο πλευρές, με το Μπακού να εκφράζει ιδιαίτερα τη «δυσφορία» για τη γενική στάση της ιρανικής κυβέρνησης απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν μετά το τέλος της αρμενικής κατοχής στην περιοχή του Nagorno Karabakh καθώς και τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Τεχεράνη στα κοινά τους σύνορα.
Ο Bayramov παρατήρησε στις 5 Νοεμβρίου ότι ορισμένα «μη φιλικά σχόλια και απόψεις» από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατά του Αζερμπαϊτζάν ήταν «ανησυχητικά» για το Μπακού.
Ομοίως, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα μετέφερε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης στον απεσταλμένο του Αζερμπαϊτζάν Ali Alizada για «την αντιιρανική προπαγάνδα» που διαδόθηκε από αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.

Διπλωματικοί δίαυλοι

Σε αντίποινα, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν πολύ αργότερα την ίδια εβδομάδα κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή Sayed Abbas Mousavi για να εκφράσει τις ανησυχίες του Μπακού σχετικά με την «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης» εναντίον του γείτονά του.
«Η απειλητική ρητορική από υψηλόβαθμους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε το υπουργείο στον Mousavi .
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ιρανικού υπουργείου, ο Abdollahian τόνισε στον Bayramov πως οι παρεξηγήσεις και οι διαφορές απόψεων μεταξύ Τεχεράνης και Μπακού πρέπει να επιλυθούν όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης αλλά μέσω «επίσημων και διπλωματικών διαύλων».
«Η ανάδειξη αυτού του είδους ζητημάτων στα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο αποτυγχάνει να δώσει λύση, αλλά θέτει επίσης τις βάσεις για την εκμετάλλευση του εχθρού», φέρεται να είπε ο Abdollahian.
Ο Ιρανός διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη δεσμών με τους γείτονες ήταν προτεραιότητα για το Ιράν στην εξωτερική του πολιτική και ότι η Τεχεράνη επιθυμούσε να ενισχύσει τη σχέση της με το Μπακού.
Ο Abdollahian κάλεσε τον Bayramov να επισκεφθεί την Τεχεράνη για τη σύνοδο κορυφής «3+3» που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ τριών κρατών του Καυκάσου – Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης