Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήξη συναγερμού από ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν ετοιμάζει επίθεση - Ουκρανικό το πλήγμα στην Πολωνία αλλά... δεν φταίει το Κίεβο

Λήξη συναγερμού από ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν ετοιμάζει επίθεση - Ουκρανικό το πλήγμα στην Πολωνία αλλά... δεν φταίει το Κίεβο
Την ευθύνη την φέρει ωστόσο η Ρωσία διότι συνεχίζει αυτόν τον παράνομο πόλεμο είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για κάποια επίθεση στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Jens Stoltenberg, ο οποίος τόνισε πως δεν ήταν σκόπιμο και ηθελημένο το «χτύπημα» στην Πολωνία και πως πιθανότατα αυτό προήλθε από την ουκρανική πλευρά.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι.
Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας.
Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σχετικά με το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία που άφησε πίσω του δύο νεκρούς.

Το άρθρο 4

Ο Stolternberg είπε πως αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη.
Μάλιστα, σημείωσε πως βάσει των πρώτων ευρημάτων, δεν υπήρξε καμία έκκληση για ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

Δεν επίκειται επίθεση

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έσπευσε να καθησυχάσει τα κράτη μέλη της Συμμαχίας πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως η επίθεση αυτή συνδέεται με κάποια επιχείρηση της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πύραυλος ήταν αποτέλεσμα μιας σκόπιμης επίθεσης ή ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ» τόνισε ο Stoltenberg, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην Πολωνία για τον θάνατο των δύο ανθρώπων από το χτύπημα.

Παραμένει ο κίνδυνος

Ωστόσο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως το επεισόδιο με τον πύραυλο στην Πολωνία δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος όπως είπε, είναι ευθύνη του προέδρου Putin, συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.
«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας πως η Συμμαχία έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης με περισσότερα στρατεύματα και ισχυρότερη αεροπορική και ναυτική δύναμη.

Στηρίζουμε την Ουκρανία

Αφού υποστήριξε ότι οι Σύμμαχοι εκφράζουν τη βαθιά τους αλληλεγγύη στην Πολωνία, ο Stoltenberg ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και το δικαίωμα της στην άμυνα».
Επιπλέον, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν άνευ ουσίας πόλεμο, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο και ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει και να υπερασπίσει όλους τους συμμάχους.

Ρωσία: Ξέφρενα ρωσοφοβική η αντίδραση της ΕΕ

Τα θραύσματα του πυραύλου που έπεσαν την Τρίτη (15/11/2022) στην Πολωνία δεν αποτελούν λόγο για κλιμάκωση, αν και η Βαρσοβία θα μπορούσε αμέσως να αναφέρει ότι, προέρχονταν από S-300 και δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov.
«Όχι, δεν ξέρω τίποτα για αυτό», είπε απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ρωσικές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση.
«Αλλά δεν υπήρχε λόγος για κλιμάκωση. Οι Πολωνοί είχαν όλες τις ευκαιρίες να δηλώσουν αμέσως ότι αυτά ήταν θραύσματα ενός πυραύλου S-300.
Συνεπώς, όλοι οι ειδικοί θα είχαν συνειδητοποιήσει αμέσως ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καμία σχέση με τον πύραυλο».
Ο Peskov τόνισε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για αυτήν την κατάσταση.
«Όσο για το περιστατικό στην Πολωνία, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πιο συγκρατημένη η στάση των ΗΠΑ

O Peskov περιέγραψε την αντίδραση της Ευρώπης στο περιστατικό ως ένα άλλο παράδειγμα ξέφρενης ρωσοφοβίας, η οποία δεν είχε πραγματικά δεδομένα στα οποία να βασιστεί.
«Στην πραγματικότητα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες έκαναν δηλώσεις χωρίς να έχουν ιδέα για το τι ακριβώς συνέβη ή ποια ήταν η πραγματική αιτία», δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι αυτό το περιστατικό έδειξε για άλλη μια φορά ότι «δεν πρέπει ποτέ να βιάζεται κανείς να εκφέρει κρίσεις και δηλώσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την κατάσταση, πολύ περισσότερο σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.
Δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές δηλώσεις πριν ληφθούν ακριβείς πληροφορίες».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έφερε ως παράδειγμα την πολύ πιο συγκρατημένη αντίδραση από την Ουάσιγκτον.
«Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό να δοθεί προσοχή στην συγκρατημένη και πολύ πιο επαγγελματική απάντηση της αμερικανικής πλευράς και του Αμερικανού προέδρου», είπε.
Ο Peskov σημείωσε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το Tass.
Υπογράμμισε και πάλι «την συγκρατημένη αντίδραση των Αμερικανών, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απολύτως υστερικές αντιδράσεις της πολωνικής πλευράς και μιας σειράς άλλων χωρών».
Συνέστησε τέλος σε όλους να ρωτήσουν τη Βαρσοβία γιατί συνέβη και «να ζητήσουν από τους Πολωνούς αξιωματούχους να είναι πιο συγκρατημένοι και πιο ισορροπημένοι, όταν μιλούν για τόσο ευαίσθητα και δυνητικά επικίνδυνα θέματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης