Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικά ποιος είναι ενοχλημένος με ποιον; H κρίση χρέους και ο... ελέφαντας - Θρίλερ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας - Χαστούκι Ανατολής σε Δύση

Τελικά ποιος είναι ενοχλημένος με ποιον; H κρίση χρέους και ο... ελέφαντας - Θρίλερ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας - Χαστούκι Ανατολής σε Δύση
Το θέμα επαναλαμβάνεται... «Η Δύση ενάντια στη... μη Δύση».
Σχετικά Άρθρα

Τρεις σύνοδοι κορυφής στην Ασία δίνουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα: ποιος είναι ποιος στον σημερινό κόσμο και ποιος είναι δυσαρεστημένος με ποιον. Επιπλέον, αυτά τα φόρουμ σας επιτρέπουν ακόμη και να κοιτάξετε στο εγγύς μέλλον.
Μιλάμε για την ολοκληρωμένη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, τη συνάντηση της G20 στην Ινδονησία που κλείνει σήμερα και τον μαραθώνιο διάφορων συνεδριάσεων της APEC στην Ταϊλάνδη που μόλις επιταχύνεται (θα ολοκληρωθεί το Σάββατο).
Όλα αυτά, ακόμη και για τους ειδικούς, παρουσιάζουν πρόβλημα, γιατί αφορούν περίπου τους ίδιους παγκόσμιους ηγέτες, εν ολίγοις, ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συν τις μεγαλύτερες χώρες, παγκόσμιους ηγέτες.
Και όλοι αυτοί θεωρητικά θα έπρεπε να ασχολούνται περισσότερο με την οικονομία παρά με την πολιτική.
Και στα τρία φόρουμ αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα η κατάσταση που ονομάζεται «η Δύση ενάντια στη... μη Δύση». Και κάθε φορά - σε μια ασιατική πρωτεύουσα και μετά σε μια άλλη - οι δυτικοί ηγέτες δέχονταν ήπιες επιπλήξεις και επιπλήξεις... ασιατικού τύπου για την αυξανόμενη πίεση στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η φόρμουλα του ελέφαντα....
 
Γυρνώντας στις δεκαετίες του '60 και του '70, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ινδοκίνα, ο πατέρας της ανεξαρτησίας της Σιγκαπούρης , Lee Kuan Yew , δημιούργησε μια αθάνατη φόρμουλα: όταν οι ελέφαντες πολεμούν στο γρασίδι, το γρασίδι υποφέρει (δηλαδή, σε αυτήν την περίπτωση, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ). Αυτή είναι η αλήθεια που έχει στον υποφλοιό του κάθε κάτοικος περίπου 150 χωρών που δεν ανήκουν στη Δύση: δεν χρειάζεται να κανονίσετε τους αγώνες στην επικράτειά μας. Και αν μιλάμε για παγκόσμια οικονομία, τότε δεν χρειάζεται να κανονίσετε καθόλου αυτούς τους αγώνες, πρέπει να είστε σε θέση να διαπραγματευτείτε.
Για συμφωνίες, υπάρχουν όσα μέρη και μηχανισμοί θέλετε, για παράδειγμα, η G20 στην Ινδονησία.
Ο γερμανός καγκελάριος παραδέχτηκε το προφανές: δεν ήταν δυνατό να απομονωθεί η Ρωσία στην Ινδονησία επειδή έχει μια μεγάλη ομάδα υποστήριξης. Το θέμα είναι ότι η ανάγκη, που έχει καταστεί σαφής για τη δυτική ομάδα κρατών, να σταματήσει τη προσέλευση σε δείπνα ή φωτογραφήσεις και να αλλάξει τακτική. Και αυτό φάνηκε κατά την προετοιμασία και των τριών ασιατικών διοργανώσεων.

Η Δύση έμαθε την «ενοχλητική» αλήθεια για τη Ρωσία 

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo έπρεπε να διαδραματίσει βασικό ρόλο ως προέδρου της G20.
Όχι μόνο ότι, στην αρχή της εκδήλωσης, εκφώνησε έναν τρομερό λόγο αναφέροντας πως "δεν πρέπει να υπάρξει ψυχρός πόλεμος".
Οι σκέψεις που εκφράζονται εκεί είναι οι εξής: "Οι Ινδονήσιοι και οι λαοί του κόσμου ελπίζουν ότι οι ηγέτες θα αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής απλώς για να επικρίνουν και να επιτίθενται ο ένας στον άλλο. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικών, στρατιωτικών και άλλων καταστροφών - και η ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι στα πρόθυρα».
Και περαιτέρω: «Εάν οι ηγέτες, ή κάποιοι από αυτούς, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν διέξοδο από το παγκόσμιο οικονομικό αδιέξοδο και την ασφάλεια, τουλάχιστον μπορούν να δείξουν σεμνότητα για να μην επιδεινώσουν τα δεινά πολλών ανθρώπων γύρω τους." Τέλος, οι ηγέτες των G-7, δηλαδή η Δύση, «πρέπει να εγκαταλείψουν την μακροχρόνια πεποίθησή τους ότι δεν μπορούν να κάνουν λάθος».

Η G20 και κρίση χρέους

Εδώ πρέπει να θυμηθούμε τι είναι το G20.
Από την παγκόσμια κρίση του 2008, όπως μας θυμίζουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνατότητες της Δύσης δεν ήταν πλέον αρκετές για να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα και οι μη δυτικές χώρες έπρεπε να εμπλακούν στην υπόθεση. Ως αποτέλεσμα, η G20 εμφανίστηκε, παράγοντας έως και το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το μη δυτικό τμήμα της G20, και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μαζί της, λαμβάνει την ακόλουθη θέση: πρώτον, η πίεση των ΗΠΑ στην Κίνα πρέπει να σταματήσει . Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δεν ανησυχεί για τα ουκρανικά γεγονότα καθαυτά: για παράδειγμα, η ειρηνική Ινδία από το 1947 βρίσκεται σε κατάσταση ψυχρού ή θερμού πολέμου με το πρώην τμήμα της, το Πακιστάν, αλλά αυτή η αντιπαράθεση ουσιαστικά δεν επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά οι οικονομικοί περιορισμοί, που είναι και ο στόχος και το νόημα της πίεσης στην Κίνα και τη Ρωσία, αφορούν ολόκληρο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, εκδίδεται επίπληξη σε όσους αποφάσισαν να λάβουν τα μέτρα αυτά.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Ας επαναλάβουμε: η βασική πλοκή της διολίσθησης του κόσμου σε έναν ψυχρό (στην καλύτερη περίπτωση) πόλεμο είναι ο αμερικανο-κινεζικός. Και αν κρίνουμε από τις απαντήσεις όλων των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης γενικά, το κύριο γεγονός και των τριών συνόδων κορυφής ήταν η πρώτη συνάντηση των αρχηγών αυτών των κρατών, Xi Jinping και Joe Biden . Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα - τελικά συνέβη.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι στενότεροι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, που επίσης δεν τους αρέσει αυτό που συμβαίνει, αναπνέουν με ανακούφιση... Για παράδειγμα, η Ιαπωνία , η οποία από τον Ιούνιο έχει γίνει σχεδόν μέλος του ΝΑΤΟ (για πρώτη φορά συμμετείχε στη συνεδρίαση του μπλοκ), για να μην αναφέρουμε τη συμμετοχή σε άλλες συμμαχίες. Αλλά ο πρώτος εμπορικός εταίρος της είναι η Κίνα με 371 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπόριο. 
Και η κατάσταση είναι η ίδια με δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, μόνο που εκεί είναι ακόμη πιο οξεία η κατάσταση: οι κυρώσεις καθιστούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα, τα σιτηρά απρόσιτα ακριβά και, επιπλέον, απειλούν με συνολική κρίση χρέους.
Όσον αφορά τις επικείμενες συνόδους κορυφής της APEC, αυτός ο μηχανισμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο η G20, αλλά πολύ πιο αποτελεσματικός, αναπτύσσοντας πολλά προγράμματα που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού. Είναι σαφές ότι οι κυρώσειςέρχονται σε πλήρη αντίθεση από τέτοια προγράμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης