Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τελική πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο - Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι

Η τελική πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο - Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την Τετάρτη για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου

Έτοιμη φαίνεται πως είναι η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο και συγκεκριμένα στην τιμή του ολλανδικού TTF.
Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που κοινοποιήθηκε στα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι ακριβείς παράμετροι του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς ως προς το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου (TTF) θα δημιουργηθούν εμπροσθοβαρώς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθυστέρησης από τις μακρόσυρτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Θα υπάρχουν, επίσης, δικλείδες ασφαλείας ότι ο προσωρινός μηχανισμός θα μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των προμηθειών και των ροών αερίου προς την Ευρώπη.

Πότε θα ενεργοποιείται το πλαφόν

Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται «εάν η βάση τιμής του TTF φθάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς (σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου)», σύμφωνα με το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg News.
Όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, δεν θα επιτρέπεται η εκτέλεση εντολών για παράγωγα TTF επόμενου μήνα με τιμές πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο.
Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες σήμερα (16/11/2022). Η πλειονότητα των κρατών μελών -με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Βέλγιο- ζητούν ανώτατο όριο τιμών για τη συγκράτηση του κόστους, αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ζητήσει προσοχή.

Ο μηχανισμός

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο νέος μηχανισμός θα περιλαμβάνει:

  • Συγκεκριμένο ανώτατο πλαφόν που θα αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και το οποίο θα μπορεί να ανασταλεί εάν οι λόγοι που το επέβαλαν εκλείψουν.
  • Δύο "κλειδιά ενεργοποίησης": τιμή TTF πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο που μένει να οριστεί και το spread μεταξύ του spot TTF και ενός καλαθιού τιμών spot LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο
  • Καμία κάλυψη για συμφωνίες μέσω μεσιτικών δικτύων, καθώς δεν μπορούν να εποπτευθούν
  • Καμία καθυστέρηση μεταξύ εκτίναξης της τιμής και ενεργοποίησης του μηχανισμού, ώστε να υπάρχει εγγύηση άμεσης επίδρασης στην αγορά
  • Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους.

Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τα πλεονεκτήματα ενός ανώτατου ορίου τιμών περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πιθανής κερδοσκοπίας και των επεισοδίων υπερβολικής αύξησης των τιμών, καθώς και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας στην αγορά.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ότι οι συναλλαγές ενδέχεται να μεταφερθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου θα μπορούσαν να περιοριστούν και η λειτουργία της αγοράς παραγώγων θα μπορούσε να επηρεαστεί. Οι προμήθειες προς την ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με το έγγραφο.
«Εάν δεν τηρηθεί ο όρος ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές του LNG, θα μπορούσε να υπάρχει αντίκτυπος στην προσέλκυση φορτίων στην ΕΕ», ανέφερε η Επιτροπή. «Τα futures χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα χαμηλά ανώτατα όρια θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εφοδιασμού» επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης