Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ και Δύση ρίχνουν τους τόνους - Η Πολωνία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 4 - Biden: Ουκρανικός ο πύραυλος

ΝΑΤΟ και Δύση ρίχνουν τους τόνους - Η Πολωνία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 4 - Biden: Ουκρανικός ο πύραυλος
Η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός
Σχετικά Άρθρα
Προς αποκλιμάκωση οδεύει η μείζονα γεωπολιτική κρίση που ξέσπασε λόγω του πυραυλικού χτυπήματος στην Πολωνία.
Mετά τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του 'Αρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές.
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ και οι μεγάλες δυνάμεις επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους.
Πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενημέρωσε τους εταίρους στην Ομάδα των Επτά (G7) και στο ΝΑΤΟ ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Όπως εκτιμούν διπλωμάτες, η συνεδρίαση αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός.
Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές είχαν δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως οι πύραυλοι που χτύπησαν πολωνικό έδαφος μάλλον είναι ουκρανικοί, θεωρείται λιγότερο πιθανό η Πολωνία να ζητήσει την ενεργοποίηση του 'Αρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας.
Το 'Αρθρο 4 προβλέπει ότι μια χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η κρίση, ο παγκόσμιος συναγερμός που προκάλεσε το χτύπημα σε πολωνικό έδαφος καταδεικνύει το αυξημένο ρίσκο μία γενικευμένης σύρραξης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Stoltenberg: Η Ρωσία δεν ετοιμάζει επίθεση - Ουκρανικό το πλήγμα στην Πολωνία

Η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για κάποια επίθεση στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Jens Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως δεν ήταν σκόπιμο και ηθελημένο το «χτύπημα» στην Πολωνία και πως πιθανότατα αυτό προήλθε από την ουκρανική πλευρά.
Ας είμαστε ξεκάθαροι.
Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας.
Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σχετικά με το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία που άφησε πίσω του δύο νεκρούς.

Το άρθρο 4

Ο Stolternberg είπε πως αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη.
Μάλιστα, σημείωσε πως βάσει των πρώτων ευρημάτων, δεν υπήρξε καμία έκκληση για ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.


Biden σε G7 και ΝΑΤΟ: Το αντιαεροπορικό σύστημα της Ουκρανίας ευθύνεται για την έκρηξη στην Πολωνία


Στη θέση ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την έκρηξη στην Πολωνία εμμένει ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden.
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγή του ΝΑΤΟ, ο Biden δήλωσε στους εταίρους του G7 και του ΝΑΤΟ ότι η έκρηξη πυραύλου στην ανατολική Πολωνία προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας.
Η έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες. Σημειώνεται ότι αρχικά, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι πύραυλοί της έπληξαν την Πολωνία.

Duda (Πολωνία): Πολύ πιθανόν, ο πύραυλος να προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα

Στην Ουκρανία επιρρίπτει και ο πρόεδρος της Πολωνίας την ευθύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη.
Ειδικότερα, ο Andrzej Duda δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πύραυλος, που έπληξε την Πολωνία, να εκτοξεύθηκε από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
«Είναι πολύ πιθανόν, ο πύραυλος να προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα» φέρεται να δήλωσε ο Duda και συμπλήρωσε ότι «ο πύραυλος ήταν ρωσικής κατασκευής, αλλά -αυτή τη στιγμή- δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».
«Τίποτα δεν αποδεικνύει ότι υπήρξε σκόπιμη επίθεση κατά της Πολωνίας» υποστήριξε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

Ρωσία: Ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία εκτοξεύθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα

Από την πρώτη στιγμή οι Ρώσοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως η έκρηξη σε πολωνικό έδαφος που σημειώθηκε χθες Τρίτη προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και πως τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία δεν έφθασαν πιο κοντά από 35 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.
"Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο χωριό Σεβόντοφ ταυτοποιήθηκαν αδιαμφισβήτητα από ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.
Δεν είναι δυνατό να επαληθευθούν οι εικόνες ή η ταυτοποίηση από ανεξάρτητη πηγή, σημειώνει το Reuters.
Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή ή ανάμειξη της Ρωσίας στο πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία υποστηρίζει ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κάνοντας λόγο για μια υστερική και ρωσοφοβική αντίδραση της Δύσης που δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την Ουκρανία αλλά και από ξένους δυτικούς αξιωματούχους.
«Το Κρεμλίνο δεν βλέπει κάποιο λάθος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο επεισόδιο με τον πύραυλο στην Πολωνία.
Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό.
Και εδώ τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομα τους.
Η κατάσταση με τα συντρίμμια του πυραύλου που έπεσαν στην Πολωνία, δείχνει ότι δεν πρέπει να σπεύδει κανείς να κάνει δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση των γεγονότων» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος επισήμανε πως για ακόμα μια φορά διαπιστώθηκε πόσο υστερικές και ρωσοφοβικές αντιδράσεις υπήρξαν, χωρίς μάλιστα να βασίζονται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Δυτική υστερία

«Εκπρόσωποι από τη Δύση έκαναν δηλώσεις για «πυραυλική επίθεση» από τη Ρωσία στην Πολωνία, χωρίς να έχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για το τι συνέβη.
Είναι ένα ακόμα παράδειγμα της υστερικής ρωσοφοβίας.
Γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα υστερικής αντίδρασης που δεν βασιζόταν σε δεδομένα.
Στη πραγματικότητα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες έκαναν δηλώσεις χωρίς καν να έχουν ιδέα τι συνέβαινε» είπε ο Peskov.

Να μιλήσουν οι Πολωνοί

«Οι Πολωνοί πρέπει να βγουν άμεσα και να πουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος τους δεν είχε καμία σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο Peskov, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καμία επαφή με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση και τα συντρίμμια του πυραύλου στην Πολωνία.

Εσκεμμένη πρόκληση οι δηλώσεις ότι πλήξαμε την Πολωνία

Εσκεμμένη πρόκληση χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ουκρανών και ξένων αξιωματούχων ότι η Ρωσία είναι πίσω από την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι δηλώσεις από διάφορες ουκρανικές πηγές και από ξένους αξιωματούχους ότι είναι ρωσικοί οι πύραυλοι που έπεσαν στον οικισμό Przewodow είναι μια εσκεμμένη πρόκληση προκειμένου να κλιμακωθεί η κατάσταση» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη 15/11 ένας πύραυλος έπληξε το χωριό Przewodow στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Από την πυραυλική επίθεση δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τόσο ο πρόεδρος Biden όσο και Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως οι πύραυλοι δεν εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία αλλά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν ρωσικό πύραυλο.

Βέλγιο: Η έκρηξη στην Πολωνία οφειλόταν στα ουκρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

Η έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην ανατολική Πολωνία, ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε σήμερα η βελγίδα υπουργός Άμυνας, Ludivine Dedonte.
Η υπουργός έκανε λόγο για «εκρήξεις» στο πολωνικό έδαφος οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια μαζικού βομβαρδισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
«Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πολωνία, στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Σε αυτό το στάδιο και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για θραύσματα ρωσικών πυραύλων και για ουκρανικούς πυραύλους της αντιαεροπορικής άμυνας που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος», προσθέτει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.
«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ludivine Dedonte.
Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών «παραμένει σε απ' ευθείας επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η βελγίδα υπουργός, η οποία έκανε έκκληση για σύνεση όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχει αυτό το περιστατικό.
«Στις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι όσον αφορά την αντίδρασή μας. Το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τον στρατό της και τον πληθυσμό της.
Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση και για τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής», δήλωσε η ίδια.

Podolyak: Η Ρωσία ευθύνεται καθώς ξεκίνησε τον πόλεμο

Νωρίτερα, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, είχε εξαπολύσει επίθεση στη Ρωσία ότι φέρει την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία.
«Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην εξής λογική. Ο πόλεμος άρχισε και διεξάγεται από τη Ρωσία. Η Ρωσία επιτίθεται μαζικά στην Ουκρανία με πυραύλους κρουζ» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του ο Podolyak απαντώντας εμμέσως στην τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων ότι ο πύραυλος που έπληξε αγρόκτημα στην Πολωνία δεν εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία αλλά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν ρωσικό πύραυλο.
«Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε ένα απρόβλεπτο πεδίο μάχης.
Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση, όλα αυτά οφείλονται μόνο στη Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους» υποστήριξε ο Podolyak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης