Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 41 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 11,1%

Σε υψηλό 41 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 11,1%
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,7%
Σε υψηλό 41 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 11,1%, τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, καθώς οι τιμές των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,7% και τα στοιχεία του Οκτωβρίου σηματοδοτούν αύξηση από το υψηλό 40 ετών του 10,1% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Παρά την εισαγωγή του κυβερνητικού προγράμματος εγγύησης των τιμών ενέργειας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή προήλθε από την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.
"Οι ενδεικτικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή βάσει μοντέλου υποδηλώνουν ότι το ποσοστό του ΔΤΚ θα ήταν για τελευταία φορά υψηλότερο τον Οκτώβριο του 1981, όπου η εκτίμηση για το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού ήταν 11,2%", δήλωσε το ONS.
Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2% τον Οκτώβριο, αντιστοιχώντας στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού του ΔΤΚ μεταξύ Ιουλίου 2020 και 2021.

Στα ύψη το κόστος ενέργειας

Συνολικά, το κόστος στέγασης και υπηρεσιών νοικοκυριού, το οποίο περιλαμβάνει τους λογαριασμούς ενέργειας, αυξήθηκε κατά το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών, 11,7%, τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2022, από 9,3% τον Σεπτέμβριο του 2022.
"Τον Οκτώβριο του 2022, τα νοικοκυριά πληρώνουν, κατά μέσο όρο, 88,9% περισσότερο για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα από ό,τι πλήρωναν πριν από ένα χρόνο", δήλωσε το ONS.
"Οι εγχώριες τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, με τις τιμές τον Οκτώβριο του 2022 να είναι υπερδιπλάσιες από την τιμή που ίσχυε ένα χρόνο νωρίτερα".
Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά συνέβαλαν επίσης σημαντικά, καθώς αυξήθηκαν κατά 16,4% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο και σημείωσαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 1977.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα προσπαθούν να συντονίσουν τη σύσφιξη της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών, για να ανεβάσει το επιτόκιο στο 3%, αλλά αμφισβήτησε την τιμολόγηση της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης