Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι εταιρείες των τεστ PCR για Covid στην Κίνα - Απλήρωτα 5,4 δισ. δολάρια από τις τοπικές κυβερνήσεις

Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι εταιρείες των τεστ PCR για Covid στην Κίνα - Απλήρωτα 5,4 δισ. δολάρια από τις τοπικές κυβερνήσεις
Οι κινεζικές τοπικές αρχές βιώνουν μεγάλη πτώση εσόδων καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πλήττεται από την αυστηρή πολιτική για τον Covid και από την ύφεση του τομέα των ακινήτων
Οι πάροχοι τεστ για τον κορωνοϊό στην Κίνα ανέφεραν αύξηση των απλήρωτων τιμολογίων, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα μαζικών δοκιμών που αποτελούν κεντρικό στοιχείο της πολιτικής zero Covid του προέδρου Xi Jinping.
Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι οι εισπρακτέοι λογαριασμοί στις 11 κύριες εταιρείες δοκιμών PCR της χώρας εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 90% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 38 δισ. Rmb (5,4 δισ. δολάρια) τον Σεπτέμβριο.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα της πολιτικής μηδενικού Covid, η οποία βασίζεται σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που υποβάλλονται σε τεστ PCR κάθε λίγες ημέρες, τα οποία πληρώνονται κυρίως από τις τοπικές κυβερνήσεις.
Οι κινεζικές τοπικές αρχές υφίστανται πτώση εσόδων καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πλήττεται από την αυστηρή πολιτική για τον Covid και από την ύφεση του τομέα των ακινήτων.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης

"Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει για μαζικές εξετάσεις", δήλωσε ο Huang Yanzhong, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.
"Δεν πρόκειται για μια βιώσιμη επιχείρηση".
Οι προσπάθειες του Πεκίνου να εξαλείψει την πανδημία, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των ακινήτων, έχουν επιβαρύνει την οικονομία, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε πτώση ρεκόρ 6,6% στα εθνικά φορολογικά έσοδα τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.
Τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Liang Wannian καυχήθηκε ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει την ικανότητα να εξετάζει 1 δισ. ανθρώπους την ημέρα και οι τοπικές κυβερνήσεις από την παράκτια Σαγκάη μέχρι τις πόλεις της ενδοχώρας βασίζονται σε συχνές και κρατικά χρηματοδοτούμενες εξετάσεις PCR για να κρατήσουν την πανδημία υπό έλεγχο.
Η Dongwu Securities έχει εκτιμήσει ότι η εκστρατεία τεστ της Κίνας θα μπορούσε να κοστίσει έως και 1,7 εκατ. Rmb ετησίως, ή το 9% των συνολικών δημοσιονομικών εσόδων το 2021.

Δυσβάσταχτο το κόστος

Λίγες περιοχές μπορούν εύκολα να αντέξουν το κόστος.
Πολλές πόλεις όμως έχουν ήδη αναβάλει τις πληρωμές προς τους παρόχους τεστ PCR χωρίς να διευκρινίζουν πότε θα το κάνουν.
"Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους όσον αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο του Covid και πρέπει να διαθέτουν τα χρήματα όταν τα χρειάζονται για σκοπούς zero Covid", δήλωσε αξιωματούχος της επιτροπής υγείας της Γκουανγκντόνγκ, μιας από τις πλουσιότερες επαρχίες της χώρας.
Η κατάσταση έχει θορυβήσει τις εταιρείες των τεστ καθώς αγωνίζονται να εισπράξουν τις καθυστερημένες πληρωμές.
"Ανησυχούμε πολύ για τις πόλεις στη βόρεια Κίνα", δήλωσε στέλεχος της Centre Testing International Group με έδρα τη Σενζέν, κορυφαίου παρόχου τεστ PCR, αναφερόμενος σε μια περιοχή όπου οι τοπικές αρχές έχουν υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
"Δεν είμαστε σίγουροι πότε ή αν θα μας πληρώσουν", δήλωσε το στέλεχος.
Στα χαρτιά, οι ως επί το πλείστον ιδιόκτητοι κινεζικοί πάροχοι δοκιμών PCR θα πρέπει να επωφεληθούν από τη συνέχιση της προσέγγισης zero Covid που τους έχει φέρει πλημμύρα παραγγελιών.
Ωστόσο, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πολλοί από αυτούς αναφέρουν τώρα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας.

zero Covid... μηδενική ρευστότητα

Η Dian Diagnostics Group, με έδρα την Hangzhou, ηγέτης στις εξετάσεις Covid, ανέφερε άλμα 93% στα καθαρά κέρδη για τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Αλλά οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Dian μειώθηκαν κατά 89%.
"Δεν έχουμε μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους κυβερνητικούς αξιωματούχους", δήλωσε αξιωματούχος της Dian.
Το εργαστήριο ιατρικής διάγνωσης Xuchang Bo'ao Runkang Medical Diagnostics Laboratory στην κεντρική επαρχία Henan προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει να επεξεργάζεται δείγματα εξετάσεων επειδή δεν είχαν πληρωθεί παραγγελίες που είχαν γίνει μέχρι τον Ιανουάριο.
Ένας αξιωματούχος της Χενάν ανέμενε ότι και άλλοι θα ακολουθούσαν το παράδειγμά του.
"Το χρηματοδοτικό κενό είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσουμε να το γεφυρώσουμε", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής και οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνουν επίσης την επιδείνωση των πιέσεων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι πόροι εκτρέπονται όλο και περισσότερο για την πληρωμή των τεστ της πανδημίας.
"Η χρηματοδότηση και η στελέχωση άλλων τμημάτων συρρικνώνονται πλέον, πολλά δεν έχουν καταφέρει να αγοράσουν νέο εξοπλισμό", δήλωσε ένας γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τοπικές κυβερνήσεις εξαντλούν τα κονδύλια για να πληρώσουν για την υποχρεωτική παραμονή σε καραντίνα.
Ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης στην Μπαότζι στη δυτική επαρχία Σαανσί δήλωσε ότι όποιος επιστρέφει στην πόλη από περιοχή που έχει χαρακτηριστεί "υψηλού κινδύνου" για έκθεση στο Covid-19 θα κρατείται σε καραντίνα για επτά ημέρες και θα είναι υπεύθυνος για την κάλυψη του κόστους.
"Εάν έχετε πρόβλημα να πληρώσετε, σας συμβουλεύουμε να δανειστείτε από τους συγγενείς και τους φίλους σας", δήλωσε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης